Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  05.05.2003 17:21:02

Pololetní zpráva HPH


Než se příp. objeví Výroční zpráva HPH za rok 2002, zveřejňujeme pro úplnost, kontinuitu a informovanost čtenářů a cca 250 000 akcionářů HPH stručnou pololetní zprávu HPH za 6/2002.

Pololetní zpráva

emitenta registrovaných CP

k 30.6.2002

 

 

 

Základní údaje o emitentovi

Obchodní firma:             Harvardský průmyslový holding, a.s.

Sídlo:                           Ohradní 65; Praha 4; PSČ 140 00

IČO:                             44 26 95 95

Datum založení:             21.11.1991

Rejstříkový soud:             Městský soud v Praze; oddíl B, vložka 1040

Veškeré dokumenty a materiály uváděné v prospektu emitenta jsou k nahlédnutí v sídle společnosti.

 

Údaje o základním kapitálu

Základní kapitál:             16 466 840 tis.

Vlastní kapitál:                    6 715 711 tis.                  

 

Údaje o cenných papírech

Druh CP:                                akcie

Forma:                                   na doručitele

Podoba:                                 zaknihované

ISIN:                             CZ 0009086708

Jmenovitá hodnota:            1.000,-

Počet kusů:                            16.466.840 

Objem emise:                         16.466.840.000,-

 

 

§ 80b odst. 3) ZCP:

1)      Stav a vývojové tendence podnikatelské činnosti a hospodářské výsledky za 1. pololetí 2002

V průběhu 1.pololetí 2002 nedošlo k žádným podstatným změnám podnikatelské činnosti společnosti v porovnání se stavem komentovaným ve výroční zprávě.

Přestože společnost vystoupila z likvidace, na základě rozhodnutí valných hromad konaných v prosinci 2000 a v lednu 2001, možnost společnosti účinně konat je i nadále zásadním způsobem omezena neukončenými soudními spory a předběžnými opatřeními soudu, stejně jako průtahy rejstříkového soudu.

Přetrvávající  omezení  neumožňují  účinně  realizovat  podnikatelský  program. Tento stav pak nevytváří předpoklady k efektivnímu využití existujícího potenciálu, což negativně ovlivňuje tvorbu hospodářského výsledku. Vzhledem k omezením zvolených orgánů konat, jsou tržby i nadále zajišťovány pouze v nepatrném rozsahu z pronájmu nemovitostí. I vcelku nevýznamný objem výkonů vykazuje pokles v důsledku nemožnosti nakládat s majetkem společnosti a zajistit jeho účelné využití. Pokud jde o náklady, tvoří rozhodující část náklady na právní zastoupení a poplatky spojené s vedením soudních sporů, dále pak náklady na zajištění plnění zákonných povinností společnosti jakožto účetní jednotky a daňového subjektu, v neposlední řadě též jako emitenta registrovaných cenných papírů. Přestože se podařilo dosáhnout snížení běžných provozních nákladů, celkový objem nákladů vykazuje růst. Nejvýznamnější část přírůstku nákladů je tvořena náklady souvisejícími se zajišťováním podmínek pro dosud nerealizovatelný odkup vlastních akcií. Významné nákladové položky, které se dále podílejí na celkovém zvýšení nákladů, jsou tvořeny poplatky za vedení účtu emitenta ve SCP, zavedené od 2.pololetí minulého roku a obsazením stanovami určené funkce generálního ředitele od srpna 2001. 

Hospodářský výsledek k 30.6.2002 představuje účetní ztrátu ve výši 8.788 tis..

 

Financování provozních potřeb společnosti probíhá v roce 2002 z vlastních zdrojů. Stav zadluženosti společnosti se za 1. pololetí 2002 v porovnání s koncem předchozího roku nezměnil, protože výdaje hrazené z cizích zdrojů byly z důvodu zmrazení hotovosti dceřiné společnosti zastaveny.

 

Nabídka odkupu vlastních akcií byla učiněna v souladu s usnesením valné hromady ze dne 16.8.2001, následně potvrzeným a upřesněným usnesením valné hromady ze 14.3.2002, ve výši 600,- za akcii až do počtu 20, resp. 150000 ks. Překážkou realizace záměru výplaty podílů akcionářům, schváleného valnou hromadou, je obnovení zákazu obchodování s akciemi HPH, vydané KCP 7.2.2002 na dalších 6 měsíců a zmrazení finanční hotovosti dceřiné společnosti na svěřeneckém účtu v České republice, určené k tomuto účelu.

 

2)      Důležité faktory, které ovlivnily podnikatelskou činnost a hospodářské výsledky v 1.pololetí 2002

Za hlavní faktory nepříznivě ovlivňující podnikatelskou činnost a hospodářské výsledky lze označit zejména skutečnost, že dosud nebyly do OR zapsány základní změny o nichž rozhodly valné hromady v letech 1999, 2000 a 2001. V neposlední řadě pak rovněž již zmíněné žaloby a předběžná opatření soudu, jež vedly k výraznému omezení možností orgánů společnosti účinně konat jak ve vztahu k dlužníkům společnosti, tak z hlediska aktivního rozvoje podnikatelské činnosti.

 

3)      Srovnání s 1.pololetím předchozího roku

Při porovnání se srovnatelným obdobím předchozího roku nastal výrazný pozitivní posun v oblasti věcného řešení rozhodujícího problému, tj. vymáhání pohledávky za vítězem veřejné obchodní soutěže z roku 1997. Společnost kontroluje majetek Daventree Resources Ltd., který je hlavním zdrojem financování záměru odkupu vlastních akcií, jehož prostřednictvím mají možnost zájemci o získání hotovosti za držené akcie HPH tuto hotovost získat. V  současné době je tato možnost podmíněna v zásadě pouze uvolněním převodů akcií HPH a uvolněním zmrazených finančních prostředků.

Z hlediska výsledku hospodaření byl zaznamenán nárůst účetní ztráty proti srovnatelnému období předchozího roku o 3.992 tis.. Výrazný nárůst ztráty proti stejnému období minulého roku je způsoben vlivem nákladů vzniklých v průběhu 2. pololetí m.r. Hlavní příčiny jsou popsány již v části. 1). Změna poplatků SCP za vedení účtu emitenta představuje zvýšení cca o 1 mil., náklady spojené s odkupem vlastních akcií cca 2,5 mil., zbývající část přírůstku představují osobní náklady.

Úroveň zadluženosti společnosti v porovnání s pololetím minulého roku vzrostla o 48,7 mil.. Z toho 44,4 mil. představují dočasné závazky k dceřiné společnosti z titulu použití hotovosti poskytnuté k výplatě záloh na odkup vlastních akcií a k úhradě nákladů s tím spojených ve 4.čtvrtletí minulého roku. Zbývající část cizích zdrojů tvoří přechodně nevyrovnané závazky z obchodního styku.

 

4)      Pravděpodobný vývoj podnikatelské činnosti a hospodářských výsledků ve  druhém pololetí

Z hlediska podnikatelské činnosti nelze očekávat zásadní změnu pokud nebudou odstraněny existující právní překážky, tj. rozhodnuty soudní spory, ukončena správní řízení a zrušena předběžná opatření soudu a dále pak provedeny příslušné zápisy v OR dle rozhodnutí valných hromad.

Pokud jde o hospodářské výsledky, lze předpokládat obdobný vývoj jako v předchozím období. Výnosy z majetku jsou nevýznamné a nekryjí ani náklady vyplývající z jeho vlastnictví. Rozhodující náklady na zabezpečení plnění zákonných povinností a právní zastoupení budou i nadále vytvářet ztrátu z hospodaření. Lze však předpokládat, že celoroční ztráta nepřekročí ztrátu předchozího roku.

 

Záměrem nového vedení HPH je vytvořit v co nejkratší možné době podmínky pro výplatu podílu akcionářům, kteří mají zájem prodat své akcie, a to v souladu s učiněnou nabídkou odkupu. Dalším záměrem je využití investiční příležitosti na základě převzatých zástav ke zhodnocení majetku společnosti.

 

5)      Další údaje

Audit roční účetní závěrky HPH za rok 2001 nebyl k datu zpracování pololetní zprávy ukončen. Hospodářské výsledky za minulý rok dosud nebyly projednány valnou hromadou.

 

Dne 19.6.2002 se uskutečnila mimořádná valná hromada společnosti svolaná dozorčí radou. Valná hromada schválila odvolání všech členů představenstva a zvolila nový statutární orgán ve složení:          

Ing. Tomáš Ševčík

            Mgr. Josef Nový

            Ing. Drahomír Ziegler

            Luděk Černý

            JUDr. František Maňák

Na prvním zasedání představenstva byl předsedou představenstva zvolen Ing. Tomáš Ševčík.

Nové představenstvo neprodleně zahájilo jednání s ručiteli směnečného dluhu HCMW o podmínkách splnění ručitelského závazku. Tato jednání jsou v současné době v počátku, avšak ukazuje se, že existují určitá omezení, která nejsou na straně ručitelů. Například u Husky Trading v současné době brání případnému převzetí majetku směnečného ručitele trvající zákaz obchodování s akciemi HPH. Nicméně hledají se cesty jak tento majetek zajistit ve prospěch HPH.

Ve vztahu k Daventree Resources přijalo představenstvo řadu opatření směřujících ke zprůhlednění vzájemných vztahů mezi mateřskou a dceřinou společností. Za nejvýznamnější opatření lze považovat změnu hospodářského roku dceřiné společnosti shodně s HPH a smluvní zabezpečení průběžného auditu účetnictví Daventree Resources se čtvrtletní periodicitou výstupů v zájmu zajištění aktuálních informací o reálném stavu majetku. Dále jsou činěny kroky k vytvoření dozorčí rady v dceřiné společnosti s cílem zajistit průběžnou kontrolu činnosti statutárních orgánů Daventree Resources.

V současné době jsou činěna opatření k zajištění tržního ocenění převzaté zástavy - dceřiné společnosti Daventree Resources Ltd., za účelem stanovení reálné výše uhrazené části směnečné pohledávky. Tržní ocenění by se mělo stát, ve smyslu záruční a zástavní smlouvy, základem pro jednání se směnečným dlužníkem o stanovení výše dílčí úhrady směnečného dluhu HCMW.

 

 

V Praze dne 29.7.2002

 

Ing. Tomáš Ševčík                                          Mgr. Josef Nový

                  předseda představenstva                                        generální ředitel

 a člen představenstva          

 

 

 zdroj: SCP


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688