Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  08.09.2022 20:28:26

Premiér Petr Fiala se zúčastnil otevření LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu

Premiér Petra Fiala se zúčastnil slavnostního zahájení provozu plovoucího LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu. Nizozemský terminál patří mezi první zařízení svého druhu v Evropě a umožní zpracovat až osm miliard kubíků plynu ročně. Z toho tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se přibližně třetině české roční spotřeby. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ zajistilo již dříve jak pronájem části kapacity v novém terminálu, tak i cesty pro přepravu plynu do Česka.

Plovoucí LNG terminál se nacházející v přístavu Eemshaven v provincii Groningen. Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství, vpustí do soustavy přepravních plynovodů.

„Zde v Nizozemsku se odehrává velmi důležitý krok. Účastníme se otevření prvního LNG terminálu, ve kterém má Česká republika koupenou kapacitu. Ta kapacita je taková, že pokrývá zhruba třetinu roční spotřeby plynu pro Českou republiku. Máme zde uzavřený dlouhodobý kontrakt na pět let. Myslím, že toto je dobrý příklad nejen akceschopnosti české vlády a společnosti ČEZ, jejímž prostřednictvím jsme tuto věc realizovali, ale je to především velký příklad evropské spolupráce,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Terminál budou využívat společnosti z Nizozemska, Francie a Česka. Vedle ČEZ si kapacity v terminálu vyblokovaly další známé energetické společnost, nizozemský Shell a francouzská Engie. První loď s LNG má přijet do Eemshavenu za 10 dní a pochází od firmy Cheniere Energy ze Spojených států. Do konce roku pak připluje dalších 8 lodí.

„Dnes je naplněnost našich zásobníků plynu 84 %. Jsme připraveni na nadcházející zimu. Cílem je, abychom měli v ČR dostatek energie pro domácnosti, veřejné instituce i podniky a aby energie byla za přijatelné ceny. Na provozu tohoto terminálu a na tom, že plyn dostaneme do České republiky, se podílí řada zemí. Vedle Nizozemska také Francie či Německo,“ řekl premiér a doplnil, že při přepravě plynu bude Česká republika spolupracovat s Německem.

Podle premiéra je plynu ve světě dostatek a Česká republika potřebuje hledat i další alternativní cesty, aby se zbavila závislosti na ruském plynu. Dodal, že jakmile ho bude v Evropě dostatek, začne jeho cena klesat. Právě vysokými cenami energií se bude v pátek 9. září v Bruselu zabývat rada ministrů pro energetiku, kterou svolal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

LNG terminál i jeho kapacita jsou důležité pro Českou republiku, ale nespokojujeme se jen s tím. Jednáme o dalších LNG terminálech, ať už v Německu, Polsku a jsou také zde v Nizozemsku další možnosti jednání. Především se ale snažíme dosáhnout v oblasti energií evropského řešení,“ dodal předseda vlády Petr Fiala.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688