Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  06.09.2022 10:41:59

Obrana ČNB

V dnešní E15 jsem si dovolil bránit právo bankovní rady ČNB posunout horizont pro cílování inflace.

(Ve svém názoru se tak liším například od kolegy Jirky Polanského, ale to jistě nevadí; ukazuje to na košatost měnové politiky a na drahocennou názorovou různorodost a svobodu panující v našem teamu ☺.)

(V dnešních Hospodářských novinách jsem si dovolil ČNB naopak kritizovat, a to za její od května prováděné devizové intervence – ale to si nechám až na jindy.)

Obrana zní takto:
Bankovní rada České národní banky (ČNB) se po svém posledním měnověpolitickém jednání na začátku srpna stala terčem poměrně velké vlny kritiky. Nelibost komentátorů se týká zejména rozhodnutí posunout o dvě čtvrtletí dál do budoucna časový horizont, v němž by prognóza inflace měla být zpátky na inflačním cíli. Bankovní rada (přesněji řečeno: její většina, která hlasovala pro) si tím podle těchto karatelů vytvořila alibi pro svůj apriorní záměr nezvýšit klíčovou úrokovou sazbu nad už dříve dosaženou úroveň 7 %.
Nicméně z mého pohledu člověka, který byl přípravě měnověpolitických rozhodnutí v ČNB přítomen řadu let, může být takový posun cílovacího horizontu zcela legitimním krokem. Je jím v případě, že jde ze strany radních o upřímnou snahu dosáhnout toho, aby aparát, o který se ve svém rozhodování opírají, lépe odpovídal jejich skutečnému vnímání aktuálního fungování ekonomiky a efektů měnové politiky.
Že jiné (a stejně respektované) centrální banky tento horizont bez uzardění posouvají, nebo ho dokonce ani příliš jasně nedefinují, ve svém textu na blogu ČNB hezky doložili staronový člen bankovní rady Jan Frait a poradce rady Jakub Matějů. Ostatně na témže blogu se nedávno objevil podobně přesvědčivě argumentující příspěvek pro změnu z pera guvernéra Aleše Michla a jiného poradce bankovní rady, Tomáše Adama; příspěvek vysvětluje, že nynější česká inflace je (nebo brzo bude) primárně nabídková, dovezená; a tedy že další zvyšování úrokových sazeb už není (v tuto chvíli, samozřejmě) na místě.
Na druhé straně málokdo zpochybňuje jiné rozhodnutí této bankovní rady, které já považuji za skutečně a jednoznačně chybné: rozhodnutí pokračovat v zasahování do dění na trhu s korunou skrze měnověpoliticky motivovaný prodej devizových rezerv centrální banky. Ale to už je trochu jiné téma.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny  

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688