Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  06.09.2022 09:18:57

Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 06.09.2022

CZ2022_09_06

Klíčové události

  • ČR: Průměrná nominální hrubá mzda ve druhém letošním čtvrtletí meziročně stoupla o 4,4 procenta. V absolutních číslech se tak dostala na 40 086 korun. Vinou pádivé inflace nicméně reálně klesla, a to poměrně výrazně – o 9,8 procenta.
  • Eurozóna: Maloobchodní tržby v červenci meziměsíčně stouply o 0,3 procenta. V meziročním srovnání se každopádně jedná o pokles ve výši 0,9 procenta. Kompozitní index PMI se v srpnu držel na hodnotě 48,9 bodu, kdežto index PMIsektoru služeb pak na hladině 49,8 bodu. Index důvěry investorů Sentix se aktuálně nachází na úrovni -31,8 bodu.
  • Německo: Kompozitní index PMI dosáhl v srpnu hladiny 46,9 bodu. Index PMIsektoru služeb se v témže měsíci dostal na hodnotu 47,7 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Hlavní zprávou dne bylo zveřejnění výše průměrné mzdy ve druhém letošním čtvrtletí. Ta se meziročně reálně prudce propadla, a to konkrétně o 9,8 procenta. Hlavním důvodem hlubokého mzdového poklesu byla jednoznačně extrémně vysoká spotřebitelská inflace, která ve druhém čtvrtletí činila 15,8 procenta. Detailnější pohled ukazuje, že ve většině odvětví rostly nominálně mzdy takzvaně nad průměrem. Ve druhém čtvrtletí totiž došlo k velmi výraznému meziročnímu poklesu platů ve zdravotnictví, a to o 20,7 procenta, přičemž důvodem je to, že loni na jaře byly zdravotníkům vyplaceny mimořádné odměny. Současný 4,4procentní nominální růst mezd ve druhé polovině letošního roku zrychlí, avšak extrémně vysokou inflaci pokrýt rozhodně nedokáže. V souhrnu by se za celý letošní rok měl pohybovat mezi šesti až sedmi procenty. A jaká situace panovala v průběhu včerejška na devizových trzích? Česká koruna si vůči euru pohoršila. Ztratila lehce přes pět haléřů, takže její výsledný kurz dosáhl hodnoty 24,59 CZK/EUR.
  • USDCZK& PLNCZK: V případě měnového páru korunyamerického dolaru byla situace docela jiná. Kurz se pohyboval oběma směry, avšak nakonec slavila úspěch právě česká měna, která posílila na hranici 24,79 CZK/USD. Další úspěch už koruna nepřidala. Pokud jde o její zápolení s polským zlotým, zde půdu pod nohami naopak ztratila. Její zavírací kurz činil v pondělí odpoledne 5,21 CZK/PLN.
  • EURHUF& EURPLN: Neuspěl ani maďarský forint, který si včera vůči euru pohoršil na hodnotu 403,7 HUF/EUR. Jedinou středoevropskou měnou, jež zaznamenala na úkor eura zisky, tak zůstal polský zlotý. Jeho kurz se v průběhu dne snížil na úroveň 4,720 PLN/EUR.
  • EURUSD: Obchodování na hlavním měnovém páru bylo do jisté míry ovlivněno Svátkem práce, který v USA připadá právě na 5. září. I z tohoto důvodu dolar poklesl z dřívějších 0,989 USD/EUR na konečných 0,993 USD/EUR.

Očekávaná data a události

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688