Redakce (Bydlet.cz)
Průmysl  |  05.09.2022 15:00:37

Ve stavebnictví dále rostou ceny vstupů, docházejí materiály a chybí dělníci. Na sklonku léta je více než o třetinu méně nových projektů a těm stávajícím vázne dokončení


Válka na Ukrajině se citelně dotýká českého stavebnictví. Aktuálně jej trápí zdražování vstupních surovin, energií a dopravy, i zdražování a nedostatek materiálů. Způsobila další nárůst cen stavebních materiálů. Neméně pak nedostatek pracovní síly. Nouze nutí firmy ve stavebnictví hledat nové cesty, jak alespoň nahradit chybějící materiály.

Ceny stavebních materiálů dlouhodobě stoupají vlivem pandemie koronaviru, válečným konfliktem na Ukrajině ještě vzrostly. Některé komodity meziročně skokově zdražily. Válka měla velký vliv na nedostatek a zdražení oceli. Razantní zdražení plynu může mít vliv na cenu pálených materiálů, jako je dlažba, cihly či tašky.

Dlouhodobý nedostatek pracovníků v dělnických profesích se konfliktem na Ukrajině ještě prohloubil. I když Ukrajinci pracující v Česku neodcházeli masivně ti, kteří byli v době konfliktu na Ukrajině, se kvůli mobilizaci nemohli vrátit. Stavebním firmám to činí problémy v doplňování stavu.

Díky celkové situaci je aktuálně až o 30 % méně nových staveb. Z důvodu růstu cen materiálů a nedostatku stavebních kapacit také vázne dokončování staveb, říkají údaje ČSÚ. Ty se zpomalují a také prodražují. Do cen stavebních materiálů se promítá také růst cen energií a pohonných hmot. Cena energie tvoří podstatnou část nákladů na výrobu základních stavebních materiálů. Nejvíce jsou však nyní zasažené výrobky z oceli.

Stavební segment aktuálně čelí také kritickému nedostatku železa. Hlavním důvodem je nedostatek železné rudy z Ukrajiny. Stále více stavebních společností se proto poohlíží po vhodné alternativě. Nedostatek železa ve stavebnictví tak nahrazují nové materiály, jako jsou například kompozitní tyče vhodné ke zpevňování betonu. Jedná se o produkt na bázi epoxidové pryskyřice, posílený skelnými vlákny.

„V současné komplikované mezinárodní situaci, kdy není zcela jasné, zda a kdy se situace vrátí do normálu, si alternativní materiály získávají stále větší pozornost. Například beton vyztužený GFRP výztuží je pak nyní velmi žádanou alternativou železobetonu, kterého je nyní nedostatek,“ říká Matúš Jaremko, CEO společnosti Tesla Fiberox.

Kvůli drahým energiím a dalším rostoucím nákladům roste také cena skla, které je také důležité také pro stavební průmysl. V porovnání se začátkem roku 2021 je pak je vyšší skoro o polovinu. To komplikuje situaci mnoha výrobcům. „Sklo se od té doby zdražilo cca o 45 %. A to pro nás na vstupu. Pokud se jedná o dodávky pro stavebnictví jsou zde nárůsty ještě vyšší,“ říká Lucie Hronová, ředitelka české společnosti Amirro specializující se na výrobky ze skla nebo zrdcadla.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

29.02.2024  Čtvrtá průmyslová revoluce teprve začíná Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
06.02.2024  Výroba v průmyslu poklesla, zahraniční obchod dál v plusu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688