Cianews.cz (ČIA)
Investice  |  04.05.2003 11:57:00

Ekonomické události týdne od 27. dubna do 3. května



V týdnu od 27. dubna do 3. května informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 27. dubna

BRNO - Na 8,713 miliardy korun vyčíslilo město Brno zanedbanost bytového fondu. Na regeneraci a modernizaci bytů v domech v tradiční výstavbě by bylo zapotřebí 5,966 miliardy a v případě bytů v domech postavených panelovou technologií asi 2,747 miliardy korun. Ve městě Brně je evidováno 27 502 bytů, v převážně starších cihlových domech 10 916 a v panelových domech 16 586. ČIA o tom informoval náměstek primátora Richard Svoboda.

LITOMĚŘICE - Za omezeného dopravního provozu začne letos v červenci nebo v srpnu avizovaná oprava silničního mostu v Litoměřicích. Menší rozsah prací, než se původně plánovalo, zajistí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s podstatně nižším finančním nákladem, než bylo původně plánovaných více než 100 milionů korun. Odpadne tak výstavba provizorního přemostění. ČIA o tom informoval starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

pondělí 28. dubna

PRAHA - Do některého ze státem vlastněných podniků čekajících na privatizaci by měl podle mínění poradců premiéra Vladimíra Špidly zamířit bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. "Mělo by to být od Sokolovské uhelné nahoru. Dokonce se v materiálu hovoří i o možnosti využít člověka jeho kvalit v čele Unipetrolu, kde by byla vhodná změna žádoucí," řekl jeden z poradců, který si nepřál být jmenován.

PRAHA - Pohledávky za 27 dlužníky v celkové nominální hodnotě 1,193 miliardy korun nabízí jednotlivě formou veřejného výběrového řízení Česká konsolidační agentura (ČKA). Zájemci se mohou přihlásit, kromě dvou výjimek, do 23. května. Rozhodujícím kritériem pro výběr vítěze je nabídnutá cena. Oznámila to ČKA na svých internetových stránkách.

PRAHA - Čistá výroba elektřiny v České republice dosáhla během prvního čtvrtletí objemu 20,4 miliardy kilowatthodin (kWh). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku čistá výroba elektřiny vzrostla o 9,2 procenta. Oznámil to Energetický regulační úřad (ERÚ). Celkem 69,1 procenta elektřiny se v prvním čtvrtletí vyrobilo v uhelných elektrárnách a 24 procent v jaderných elektrárnách.

PRAHA - Obnovení důvěry ve výsledky státní statistiky je hlavním cílem nového předsedy Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Fischera. Právě kvůli chybnému informování o zahraničním obchodu musela letos v lednu odejít jeho předchůdkyně. "Další otřesy důvěry bychom těžko byli schopni unést," prohlásil Fischer.

PRAHA - Návrh Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) na mírnější redukci státního příspěvku stavebnímu spoření nebude ministerstvo financí brát v potaz. Jak ČIA řekl ředitel odboru finančního trhu ministerstva financí Jiří Špička, požadavek na omezení je jasně dán a ministerstvo nebude jednat o jiných variantách. Do vlády tak s největší pravděpodobností půjde návrh zákona omezující státní příspěvek na 15 procent a maximálně tři tisíce korun, nikoli verze AČSS. Ta navrhuje stanovit státní příspěvek na 18 procent, maximální hranici však nechává na stávající úrovni 4500 korun.

PRAHA - Až 400 milionů korun navrhuje uvolnit ze státního rozpočtu na pomoc při obnově Iráku ministerstvo zahraničí. Peníze by měly jít na přímou pomoc iráckému zdravotnictví a školství, na vyslání českých odborníků do oblasti a na rozvojové programy českých firem při obnově země.

úterý 29. dubna

BRNO - Kartelová dohoda mezi vydavateli tisku uzavřena nebyla. K tomuto závěru došel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když v prvoinstančním řízení rozhodl v případu distribuce tisku. ČIA o tom informoval Kristián Chalupa z odboru tisku a informací ÚOHS. Správní řízení mělo prokázat či vyvrátit, zda vydavatelské společnosti Ringier, Československý sport, Mafra a Vltava-Labe-Press porušily zákon o hospodářské soutěži.

PRAHA - O 32,4 tisíce se oproti stejnému období loňského roku zvýšil počet zaměstnaných v prvním čtvrtletí letošního roku, a přesáhl tak výši 4,75 milionu. Vzrostl především počet podnikatelů - o 83,8 tisíce na 806,6 tisíce osob. Oznámil to Český statistický úřad.

PRAHA - Celkem 280 milionů korunstát nová pětipatrová administrativní budova City Point, která se v nejbližších dnech začne stavět v těsné blízkosti bývalé budovy Českého rozhlasu na Pankráci. Nová budova by měla být dokončena v roce 2004. Při příležitosti slavnostního položení jejího základního kamene to řekl manažer projektu Tomáš Laštovka z investorské společnosti ECM.

středa 30. dubna

PRAHA - Konsolidovaného čistého zisku ve výši jedné miliardy korun podle neauditovaných mezinárodních standardů dosáhl za první čtvrtletí letošního roku Český Telecom. Výnosy firmy v tomto období činily 12,7 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 0,8 procenta. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí společnosti Vladan Crha.

KOLÍN - Celkem 150 milionů korun si musí kolínská radnice půjčit u Komerční banky na dokončení infrastruktury v průmyslové zóně Ovčáry, ve kterém staví novou továrnu na výrobu automobilů společnost TPCA. Úvěr musí město zaplatit do roku 2012 a ke splácení využije i zisky z pronájmu majetku v této průmyslové zóně. Na setkání s novináři to řekl kolínský místostarosta Karel Sova.

PRAHA - Blížící se vstup České republiky do Evropské unie rozhodně nepřinese žádné dramatické změny české ekonomiky, neočekávají se ani výrazné změny cen a výše platů. "Z ekonomického hlediska již členy Evropské unie jsme a nelze očekávat žádné dramatické otřesy," řekl na tiskové konferenci občanského sdružení Ano pro Evropu guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

PRAHA - Odhad schodku veřejných financí za letošní rok zvýšilo ministerstvo financí. Podle nejnovější makroekonomické prognózy by měly veřejné rozpočty bez započítání privatizačních příjmů a dotací transformačním institucím skončit v deficitu 6,2 procenta HDP, když ještě v únoru ministerstvo předvídalo deficit jen 5,9 procenta. Vyplývá to ze zveřejněné dubnové makroekonomické predikce ministerstva financí.

PRAHA - O definitivním odebrání licence Union bance rozhodla bankovní rada České národní banky. Union banka tak dnem doručení rozhodnutí přestává působit jako bankovní ústav. Proti rozhodnutí ČNB již neexistuje žádný opravný prostředek. ČIA o tom informovala tisková mluvčí ČNB Alice Frišaufová.

PRAHA/ŽATEC - O výstavbě průmyslového závodu v žatecké zóně Triangle vyjednává v současnosti státní agentura CzechInvest s nejmenovanou zahraniční automobilkou. Její investice by umožnila vznik 3500 pracovních míst, další místa by vznikla u subdodavatelů. ČIA to potvrdila mluvčí agentury Jana Víšková.

čtvrtek 1. května

LOVOSICE - Výstavba logistického centra za více než 200 milionů korun bude během letošního léta zahájena v Lovosicích. Centrum hodlá vybudovat developerská firma Indes Invest zhruba do jednoho roku. ČIA o tom informoval jednatel společnosti Dopravně zbožové centrum (DZC) Lovosice Ivo Malík. Hlavním posláním logistického centra bude poskytování služeb zahraničním obchodním řetězcům působícím v České republice. Vznikne v něm kolem 130 nových pracovních míst.

PRAHA - Celkem 112 japonských společností působí v České republice. Celkem zde zaměstnávají téměř 23,5 tisíce pracovníků a proinvestovali nebo přislíbili zde investovat 1,993 miliardy dolarů. Pro ČIA to uvedl asistent ředitele pražské kanceláře japonské agentury pro podporu investic Jetro Ondřej Votruba.

pátek 2. května

PRAHA - Nad čtyři procenta bude i po roce 2006 deficit veřejných financí ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP). Podíl veřejných rozpočtů na HDP by nyní měl klesat o 0,7 procenta ročně, schodek státního rozpočtu by měl v následujících letech být mezi 78 až 92 miliardami korun. Vláda totiž rozhodla, že nepřistoupí na variantu ministerstva financí a neuskuteční reformu veřejných rozpočtů, tak jak požadoval ministr financí Bohuslav Sobotka. Definitivní rozhodnutí však padne až 4. května na jednání vlády.

PARDUBICE - Krajský úřad Pardubického kraje hledá bankovní ústav, který mu půjčí 100 milionů korun. Ty chce kraj použít zejména na investice do zdravotnictví a na opravu dopravní infrastruktury. Rada Pardubického kraje proto vyhlásila veřejnou obchodní soutěž na získání dlouhodobého investičního úvěru s dobou splatnosti 10 let. ČIA to potvrdil první náměstek pardubického hejtmana zodpovědný za finanční politiku a oblast živnostenského podnikání Michal Rabas.

PRAHA - Téměř 74,9 tisíce nových i ojetých vozidel všech kategorií včetně přívěsů a návěsů se za první tři měsíce prodalo v České republice. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 to představuje nárůst o 2,67 procenta. Prodej se zvýšil v kategorii osobní automobily, autobusy a motocykly, v ostatních skupinách pak došlo k poklesu. Vyplývá to ze statistiky Sdružení automobilového průmyslu, kterou má ČIA k dispozici.

PRAHA - Deficit ve výši 64,4 miliardy korun vykázalo ke konci dubna hospodaření státního rozpočtu. V meziročním srovnání se schodek zvýšil o 22,6 miliardy korun. Příjmy českého státu dosáhly 206,7 miliardy korun, výdaje byly čerpány v objemu 271,1 miliardy korun. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

sobota 3. května

PRAHA - Domluvit postup zbrzdění zadlužování České republiky chtějí v neděli 4. května ministři na jednání v Kolodějích. Z návrhů, s kterými různí ministři na jednání vyrážejí a které mají dát dohromady reformu státních financí, zatím není jasné, zda na daních zaplatíme víc, nebo méně. Podle Mladé fronty Dnes není vůbec jisté, jak se shodnou největší rivalové - liberálnější ministr financí Bohuslav Sobotka a levicovější ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

PRAHA - Výrazné zlevnění jízdného plánují od letošního července České dráhy. Chtějí tak přilákat zpět ztracené zákazníky a velkými slevami konkurovat autobusům. Zákaznická karta Z by měla zlevnit z 200 na 100 korun a skupinová sleva bude platit již pro dvojici cestujících. Ze skupiny dvou až patnácti osob tak zaplatí plné jízdné pouze jeden cestující, ostatní poloviční ceny. Nový ceník projednala minulý týden Dozorčí rada Českých drah.

-joh- -ph




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688