mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  01.09.2022 06:48:00

Další zjednodušený formulář: on-line lze ode dneška požádat i o přídavek na dítě

Po příspěvku na bydlení a rodičovském příspěvku přichází od prvního září možnost velmi jednoduše a z pohodlí domova požádat i o přídavek na dítě. Ani v případě, že nízkopříjmová domácnost potřebuje pravidelnou finanční podporu na východu dítěte, není třeba chodit na úřad. Stačí pouze elektronická identita (například BankID, Mobilní klíč eGovermentu, NIA ID apod.). Vše zvládne žadatel vyřídit během několika minut.

Přídavek na dítě je základní dávkou, která umožňuje pravidelnou podporu pro rodiny s nižšími příjmy. „Je určená těm rodinám, které potřebují pomoc s náklady na výchovu a výživu svých dětí. Věřím, že možnost snadného online podání žádosti rodiny uvítají, podobně jako tomu bylo u předchozích dávek, u nichž jsme zjednodušení administrativy připravili v průběhu léta. Digitalizace zůstává naší prioritou i do budoucna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Třeba samoživitelka může dostávat pravidelně až 1 380 měsíčně na jedno dítě. A k tomu má samozřejmě možnost požádat o další dávky, pokud na ně má nárok, např. příspěvek na bydlení,“ dodává ministr.

Nová online žádost je jednoduchá a lze ji vyplnit a odeslat z pohodlí domova. Podmínkou je přihlášení přes elektronickou identitu občana. Pouze v některých specifických případech bude nutné navštívit osobně pracoviště Úřadu práce. Žádost stačí podat jen jednou, přídavek se pak vyplácí pravidelně každý měsíc. Pro získání i pokračování nároku na přídavek je třeba dokládat příjmy domácnosti za každé kalendářní čtvrtletí. Žádat je možné až tři měsíce zpětně.

Nárok na přídavek na dítě vzniká, pokud příjem rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. To lze zjistit v kalkulačce na webu MPSV. Například samoživitelka s malým dítětem tak má nárok na přídavek, pokud její příjmy nepřesahují 22 474 měsíčně. V případě, že její potomek studuje vysokou školu, může získat maximální výši přídavku, a to 1 380 měsíčně, avšak musí si požádat sám. Přídavek na dítě lze čerpat na dítě od narození až do 18 let a případně až do 26 let, pokud studuje. Jedná se o dávku nezaopatřeného dítěte: za nezletilé dítě podává žádost rodič, nezaopatření zletilí od 18 do 26 let podávají žádost sami. Výše přídavku je závislá na věku nezaopatřeného dítěte a na tom, zda alespoň jeden z rodičů pracuje či má jiný příjem. Pohybuje se tedy od 630 do 1 380 korun na dítě měsíčně.

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688