Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  29.08.2022 15:53:48

Premiér Fiala jednal s německým kancléřem Scholzem o řešení energetické krize

Předseda vlády Petr Fiala přijal v pondělí 29. srpna 2022 v Kramářově vile spolkového kancléře Německa Olafa Scholze. Hlavním tématem jednání byla energetika – zejména řešení vysokých cen elektřiny, rozvoj evropské energetické infrastruktury, a dále posílení obranné spolupráce a také bilaterální vztahy.

Lídři ČR i Německa se shodli na potřebě najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, které neodpovídají nákladům na výrobu. „Jsem rád, že jsme se shodli, že celoevropský přístup je nutný. Já budu intenzivně pracovat na tom, jako představitel předsednické země EU, aby byla shoda na co nejrychlejším společném řešení napříč všemi členskými zeměmi EU. Dnes jsem dopoledne hovořil i s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a jsme připraveni ve spolupráci s komisí k takovému řešení dospět,“ uvedl po jednání premiér Fiala.

České předsednictví dnes také svolalo mimořádné jednání Rady EU pro energetiku, které se uskuteční v pátek 9. září a kde bude představeno krátkodobé i střednědobé řešení tohoto problému.

ČR má rovněž velký zájem podílet se na rozvoji evropské energetické infrastruktury, zejména na získání kapacit v plovoucích LNG terminálech, které bude Německo budovat v příštích měsících a letech. „Máme zájem především o kapacitu v chystaném terminálu Lubmin Greifswald a jsme připraveni se aktivně podílet na jeho přípravě. Domluvili jsme se na dalších konkrétních krocích. LNG terminál v Německu je pro ČR klíčový, protože z Německa jsme schopni zkapalněný plyn dostat existujícími plynovody poměrně jednoduše do ČR,“ dodal premiér.

Důležitým tématem jednání byl také vývoj na Ukrajině a obranná spolupráce. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo dohodnout na tom, že Německo daruje České republice 14 tanků Leopard výměnou za vojenský materiál, který jsme Ukrajině dosud poskytli. To, co jsme začali na našem květnovém jednání v Berlíně, jsme dovedli do konce. První tanky přijdou už na konci letošního roku. Je to velký konkrétní krok ve vojenské spolupráci,“ řekl Petr Fiala.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688