Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.08.2022 18:33:59

Počasí: Skoro všude je zalito. A teď se vrátí léto




 

Česko má za sebou jednoznačně plošně nejvýznamnější srážkovou epizodu tohoto roku a je možné, že to tak už zůstane. Zvlněná studená fronta se skoro zastavila nad naší zemí a na mnoha místech vypadávaly vydatné srážky. Ojediněle spadlo i přes 150 mm vody. Nejčastěji to potom bylo kolem 50 až 100 mm vody. Vypadá to, že se trochu rozběhne i houbařská sezóna. Řeky srážky většinou zvládly, protože povodí nebyla nasycená.

Zpočátku nějakou vodu dostalo i momentálně nejsušší místo v Česku, a to jsou Krušné hory a jejich okolí. Nejprve pršelo na západě, pak se vlna projevila v Čechách i na Moravě zároveň a mezi srážkami vzniklo hluché místo kolem Vysočiny. Jenže tam potom přišla vlna od jihovýchodu také a i tam spadlo i přes 100 mm vody.

V Česku je tak nejlépe zalito z celého léta. Letošní srážky jsou mimořádně vysoké hlavně ve středních Čechách. Srážky pondělím odezněly a nyní se vrátí léto. Vlhkosti v krajině i vzduchu ale bude tolik, že se i tak budou místy objevovat přeháňky nebo bouřky. Teplota vyletí nahoru. V nejnižších polohách bude až 30 °C. Nejčastěji potom bude kolem 27 °C. Studená fronta a ochlazení by se měly dostavit kolem neděle.


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude oblačno až polojasno. Dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost po deštích. Postupně ojediněle přeháňky a bouřky, na východě a severovýchodě místy. Večer pak ubývání oblačnosti. Teploty 22 až 27 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno, během dne až oblačno. Odpoledne místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 24 až 29 °C. 

V pátek bude polojasno až skoro jasno, během dne až oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 26 až 30 °C. 

Od soboty bude polojasno, ale od západu na frontě oblačno, na většině území přeháňky, déšť, bouřky. Za frontou se pak začne počasí zase zlepšovat. Teploty 23 až 27 °C, na východě až 29 °C, na frontě ochlazení na cca 22 °C. 

Počasí 25.8.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty