Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  18.08.2022 11:04:54

Manchester United je na zčásti na prodej. Musk ale zájem nemá

Na prodej je podíl v Manchesteru United, zatím podíl menšinový. Uvádí to agentura Bloomberg. Slavný anglický fotbalový klub vlastní od roku 2005 americká rodina Glazerů.

Klub přes odpor podstatné části fanouškovské základny pořídil již zesnulý realitní magnát Malcolm Glazer. Ten zemřel v roce 2014. V polovině předminulého desetiletí za klub zaplatil v přepočtu dle tehdejšího kursu postupně necelých 40 miliard korun. Nyní má mít Manchester United hodnotu zhruba 150 miliard korun, uvádí agentura Bloomberg.

Většinový podíl v klubu nyní vlastní šest Glazerových dětí. Právě tito potomci nyní zvažují prodej menšinového podílu v klubu a nelze vyloučit, že časem by klub mohl většinově ovládnout nový investor.

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk dříve během dneška tweetoval, že Manchester United kupuje, ale posléze tvrzení vzal zpět s tím, že šlo pouze o žert. Je ale možné, že Glazerovi jako jednoho z možných zájemců o odkup menšinového podílu oslovili právě Muska.

Akcie klubu, jež se menšinově obchodují na burze v New Yorku, v reakci na Muskův tweet přechodně během obchodování před otevřením parketu vyskočily o 17 procent, ale pak svůj růst převážně umazaly.

Glazerovi přivedli legendární klub „rudých ďáblů“ do velkých dluhů. Ostatně Malcolm Glazer klub na dluh z velké části pořídil. Dluh nyní činí v přepočtu přes 18 miliard korun, bez započtení nesplacených poplatků za přestup ve výši přesahující v přepočtu pět miliard korun.

Značné zadlužení Manchesteru United jej nyní kvůli růstu úrokových sazeb a inflaci zatěžuje mnohem více než v minulých letech. Inflace v Británii dnes vystoupala na 40leté maximum, což signalizuje další růst úrokových sazeb na ostrovech, ale i jinde. Klubu, jenž finančně krvácel už během covidových uzavírek, se tak financování dále notně prodraží.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688