Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  18.08.2022 11:01:13

Výpadky datacenter kvůli horku? Problém není v oteplování, ale v technologii

Rekordní vedra ve Velké Británii způsobila výpadky datacenter dvou velkých hráčů – některé cloudové služby společností Google a Oracle byly nedostupné celý den, na vině byly problémy chladicího systému. Okamžitě se pak na sítích rozjely spekulace, zda jde o následek globálního oteplování.

Aniž bych cokoli zlehčoval a zacházel do problematiky klimatických změn, extrémní horka musíme ve světě technologií brát jako jev, se kterým je třeba vždy počítat. V první řadě na úrovni hardwaru, kdy nejmodernější znamená také úspornější. Server při provozu tedy vydává méně odpadního tepla, a tím pádem je i méně náchylný k přehřívání. Druhým faktorem je pak externí chlazení, které by mělo zvládnout i extrémní výkyvy teplot.

Nakonec lze opatření zavést i v rámci samotného provozu. Správně navržená IT architektura a optimalizované databáze dokážou snížit náročnost aplikací až o 50 %. A pokud se náhodou setkají vysoké teploty a nečekaný nápor uživatelů, mělo by mít každé datacentrum v rukávu zálohu v podobě naddimenzovaného chlazení – to sice stojí dost energie, ale když každá vteřina výpadku stojí miliony, musí jít pár korun navíc za elektřinu stranou.

Datová centra používají k určení svého provozu tzv. power usage effectiveness (PUE). To je hodnota, která zjednodušeně říká, kolik kW energie potřebuje datové centrum na provoz serveru s příkonem 1 kW. Tato hodnota se významně mění podle aktuální venkovní teploty. Datové centrum ČMIS dosahuje v chladných měsících špičkového PUE kolem 1,2. Tropická vedra dokážou ale zvýšit PUE až na 1,8 a tím i zdražit provoz serveru o 50 %.

Jedině komplexní přístup může firmy ochránit před rizikem výpadků, což platí nejen ve světě cloudových služeb. Provozovatelé datacenter, kteří průběžně inovují, by tedy měli být na podobné scénáře připraveni a s extrémním počasím počítat.

Václav Svátek, ČMIS


Autor komentáře Václav Svátek je CEO a zakladatel technologické společnosti ČMIS, která patří k největším českým hráčům na poli hostingu, cloudových a serverových řešení. Svým zákazníkům dokáže zajistit, že jejich e-shopy nespadnou a fungují hladce i během špičky, takže nepřijdou o své tržby kvůli výpadkům.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688