Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.08.2022 13:52:43

Trh jako struna na kytaře aneb Když peníze nemohou jen tak ležet

Proč se akciový trh ze svého červnového dna odrazil výše? Dá si snad Fed pauzu ve zpřísňování měnové politiky? Je již inflace na vrcholu? Je za tím pokles cen ropy, otevírání čínských průmyslových provozů nebo silný pracovní trh v USA? Přesvědčily investory hospodářské výsledky firem a jejich výhledy? Možná něco, možná všechno, možná nic z toho. Vysvětlení, které může působit provokativně, ale má opravdu něco do sebe a nevylučuje žádnou z uvedených možností, je ale ještě jednodušší: Peníze musejí někam téct a trh nakonec vždy najde rovnováhu.

Akciový trh (a nejen ten) by se v extrémním případě uklidnil jako hladina vody v bazénu, ve kterém nikdo neplave, má vypnuté filtrační trysky a nefouká nad ním ani mírný vánek. U bazénu si to představit snad lze, u trhu ale takový extrém nastat nemůže. Tvoří jej totiž miliony a miliony větších či menších narušitelů takového klidu - nakupujících, prodávajících, lidí a fondů, ekonomických událostí, politických vlivů a komentářů a tak dále.

Velkým narušitelem uplynulého roku byl nárůst inflace. Nakupující i prodávající na trzích se prudkému zdražování museli přizpůsobit. A trvalo jim to řadu měsíců. A nešlo jen o jejich peníze, ve hře byly také pocity, myšlenky, emoce a očekávání. A nastala nová rovnováha, byť opět jen na krátkou dobu. Hledání rovnováhy na trhu totiž nikdy ne(s)končí, trh neustále kmitá okolo pomyslné rovnovážné polohy, průměru, trendu a podobně.

Kmitání. Volatilita. Nahoru a dolů. Představte si strunu na kytaře, kterou rozezníte trsátkem. Kmitá, dokud nepřestane a zvuk neutichne. Pro další tón je potřeba strunu opět rozkmitat. Chvění struny a postupné utichání zvuku je typickým případem takzvaného tlumeného kmitání. Podobné je to s rozkýváním kyvadla nebo rozhoupáním závaží na pružině.

Tlumené kmitání

A právě takové kmity lze pozorovat na trzích. Každá nová zpráva vyvolá určitou volatilitu, jednou u konkrétní akcie, jindy v celém sektoru, na jednom národním trhu, v regionu nebo na celém světě. Ale vliv každé takové události postupně slábne, až vymizí úplně. Trh se přizpůsobí, rovnováha je obnovena (byť nikdy ne v původní poloze, proto jednoduchá přirovnání k fyzice nikdy nebudou přesná) a vytrvá přesně do okamžiku, kdy ji naruší něco nového. A takových procesů probíhají zároveň tisíce.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/strategie-analyzy-tipy/trh-jako-struna-na-kytare-aneb-kdyz-penize-nemohou-jen-tak-lezet

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688