Export (export.cz)
Ze světa  |  15.08.2022 11:45:18

Rakousko posiluje kybernetickou bezpečnost

RAKOUSKO POSILUJE KYBERNETICKOU BEZPEČNOST

Kybernetický organizovaný zločin se stal celosvětovým fenoménem. Přenesení mnoha aktivit do internetového prostředí důsledkem koronavirové pandemie a geopolitická krize představují nové hrozby pro IT bezpečnost. Zvýšená ochota investovat prostředky do bezpečného podnikání představuje zajímavou příležitost pro české firmy, které v oblasti IT bezpečnosti patří bezesporu mezi evropskou špičku.

Ilustrace: Shutterstock

Podle informací rakouského ministerstva vnitra bylo v loňském roce nahlášeno více než 46 tisíc případů kybernetické kriminality, tedy o třetinu více než v roce 2020. Data jasně ukazují, že se již dávno nejedná o ojedinělé případy, ale o masový problém. Zatímco v roce 2019 bylo kybernetickou kriminalitou konfrontováno pouhých 11,7 % rakouských firem, v loňském roce se již podíl napadených firem pohyboval mezi 60 až 70 %. Každému pátému napadenému subjektu byly přitom způsobeny finanční škody, v některých případech přesahující 500 tisíc eur.

PHISHING I RANSOMWARE

Nejčastěji se jedná o phishing, tedy praktiku rozesílání podvodných emailů. Útočníci tak mohou získat přístup k důvěrným informacím. Zvláště počátkem letošního roku se však začaly množit případy ransomware útoků, při kterých útočníci ochromí aktivity společnosti a obnoví je až po zaplacení výkupného. Hrozba se přitom netýká jen malých firem. Příkladem je kybernetický útok v polovině roku 2021, který na týden vyřadil z provozu třetí největší rakouskou mlékárnu „SalzburgMilch“, nebo květnový útok na korutanskou zemskou vládu, při kterém bylo odcizeno minimálně 250 GB osobních dat. Ani měsíc po útoku se nepodařilo zprovoznit všechny programy státní správy.

Zatímco pro velké firmy se stala strategie kybernetické bezpečnosti již samozřejmostí, řada malých a středních firem se nadále řídí heslem „příliš malé, příliš nezajímavé“. Přitom právě tyto podniky se nyní stávají preferovaným cílem hackerů. Vzhledem k dosavadnímu přístupu malých a středních firem se je spolková vláda rozhodla finančně podpořit. Na jaře představila speciální finanční balíček pro podniky na zajištění kybernetické bezpečnosti, vedle toho již od roku 2017 funguje dotační program KMU.DIGITAL – iniciativa ministerstva práce a průmyslu ve spolupráci s Rakouskou hospodářskou komorou. Tento program je refinancovaný z prostředků EU

INVESTICE FIREM ROSTOU

V rámci zabezpečení proti kybernetickému riziku tak začíná stále více rakouských firem investovat do ochrany dat, antivirových systémů, anebo do školení svých zaměstnanců. Zvýšená poptávka je rovněž po poradenských IT firmách, které nabízí analýzy možných mezer v zabezpečení či simulace kybernetických útoků. Jelikož se problematika kybernetické bezpečnosti týká také státní, resp. veřejné správy, je možné například na stránkách státní společnosti BBG (Bundesbeschaffung GmbH) nalézt informace o vypsaných veřejných zakázkách, respektive požádat přímo přes e-mailový kontakt support@bbg.gv.at o bezplatné informace o nových tendrech v požadovaném odvětví.

Pavlína Šrámková, Ina Bayerová, Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rakousku

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688