Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.08.2022 08:18:00

Deflace bude podle Ark Investment větším problémem než inflace. Nasdaq už není, co býval - Víkendář

Společnost Ark Investment Management se díky své specializaci na technologie těšila obrovskému zájmu v době, kdy se tomuto sektoru na trhu vedlo velmi dobře. Pak se karty obrátily, ale stále jde o pozorně sledovanou společnost. Nyní její ředitelka Cathie Wood hovořila na Bloombergu o svém pohledu na další dění na trzích a v ekonomice, která je podle ní velmi slabá.

Investorka uvedla, že oficiální čísla z trhu práce naznačují na jeho sílu, ale širší průzkumy zaměstnanosti podle ní ukazují, že tomu tak není. Potvrzovat to má i vývoj počtu výpovědí a některé další indikátory. Wood míní, že to souvisí s vývojem zásob, kterých je v americké ekonomice nyní velký nadbytek. A podle investorky dokonce platí, že deflační tlaky budou větším problémem než současná inflace.



Wood poukázala na to, že index spotřebitelských i index výrobních cen jsou zpožděné indikátory. Fed, který je sleduje, tak nastavuje svou politiku podle toho, co už se stalo. Naopak například ceny mědi již delší dobu stagnují a nyní dokonce zamířily směrem dolů. Takový vývoj se bude v cenových indexech odrážet jen pomalu, ale bude. A podle investorky na pokles inflačních tlaků ukazuje rovněž vývoj ceny zlata.

Americké hospodářství se podle expertky již nachází v recesi, na kterou mimo jiné ukazovala také inverze výnosové křivky. Jde ale o recesi, která je tažena zejména vývojem zásob, v ekonomice nepanují výrazné nerovnováhy a z poklesu se dostane „někdy příští rok“. Horší bude vývoj v Číně, kde probíhá korekce na realitním trhu a ten tvoří významnou část ekonomické aktivity a úspor domácností.

Následující graf od LPL Research ukazuje vývoj na akciovém trhu během recesí od roku 1945. Jak je zřejmé, „ne všechny recese jsou pro akcie špatné.“ Příkladem může být ta z let 1953 až 1954, která trvala 10 měsíců a během níž si akcie připsaly téměř 18 %. Nejhůře trh dopadl během finanční krize:
01
Zdroj: Twitter

Wood dále uvedla, že její firma bude stále investovat do inovací, které mají velký potenciál například kvůli současným tenzím a úzkým hrdlům ve výrobních vertikálách, nebo třeba z důvodu energetické transformace. V indexu Nasdaq ale podle expertky již nyní nejsou inovace tak reflektovány, jako tomu bylo dříve. Portfolio společnosti Ark tak v současné době více připomíná to, čím býval Nasdaq dříve.

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688