V Lednici vznikají rodinné domy, kavárny či čističky z lodních kontejnerů.

  V Lednici vznikají rodinné domy, kavárny či čističky z lodních kontejnerů

 Foto kredit: Archiv společnosti Stav Kont development

V Lednici vznikají rodinné domy, kavárny či čističky z lodních kontejnerů. Zájem má i Afrika

V jihomoravské Lednici z vyřazených lodních kontejnerů vznikají stavební moduly, které slouží jako moderní apartmány, rodinné domy, ale i gastro provozy. Společnost Stav Kont development dnes otevřela novou výrobní provozovnu, svou původní kapacitu tak navýšila o 200 procent. Financování rozvoje zajistilo dluhopisové tržiště Zainvestuj.to. Emise dluhopisů ve výši 5 milionů korun byla upsána v rekordní lhůtě dvou měsíců.

V jihomoravské Lednici se dnes otevřela další provozovna na renovaci vyřazených lodních kontejnerů, ze kterých na ploše 2000 čtverečních metrů vznikají mimo jiné levné a moderní obytné jednotky. „Nová provozovna nám umožní ročně zpracovat 200 kontejnerů, což znamená až 200procentní nárůst oproti předešlé kapacitě. V současnosti tak naráz upravujeme i 15 kontejnerů,“ vysvětluje Jakub Zaviačič, jednatel společnosti Stav Kont development. Zájem o tento typ bydlení přitom stoupá, jen letos firma zaznamenala již 160 nových poptávek, dvakrát více než za celý loňský rok.

Trendu nahrává i nedostupnost a rostoucí cena stavebních materiálů potřebných pro klasické zděné domy, stejně jako vysoké úrokové sazby hypoték, které spolu s inflací znesnadňují Čechům šanci na vlastní bydlení. „Lidé se navíc kontejnerového bydlení přestali bát. V praxi vidí, že má celou řadu výhod, od praktičnosti přes snadnou úpravu podle konkrétních potřeb až po velmi rychlé dokončení. Jednodušší je i vyřízení potřebných dokumentů. Kvalitou bydlení i úsporností se přitom neliší od dřevostavby nebo klasické zděné výstavby. Nákladově je přitom kontejnerová jednotka výrazně příznivější volbou,“ uvádí Zaviačič.

Rodinné domy, komplexy pro seniory i kavárny a tribuny

Vyřazené lodní kontejnery o standardním rozměru 12 x 2,5 metru společnost důkladně čistí a přebudovává na vybraný účel. „Využití je univerzální. Z kombinace modulů umíme postavit dvoupatrový rodinný dům o velkorysé užitné ploše 110 metrů čtverečních, stejně jako samostatné obytné jednotky, které jsou vhodné jako startovací bydlení pro mladé či bezbariérové domky pro seniory. Plně vybavené kontejnery o velikosti standardní městské garsoniéry přitom lidé pořídí již od 1,2 milionu korun. Cena zahrnuje i podlahy, nábytek a sanitu,“ popisuje Zaviačič. Domky jsou zateplené, opláštěné, nechybí sociální zařízení, stačí je dopravit na místo určení a napojit na inženýrské sítě. Své využití mají kontejnery i jako vlastní rekreační bydlení či bungalovy na pronájem, které lze na pozemek snadno převézt.

Stav Kont development také jedná s vybranými obcemi o výstavbě komplexu pro seniory. Ten představuje chybějící mezistupeň mezi nákladným bydlením seniora ve velkém rodinném domě a životem v zařízení s pečovatelskou službou. Projekt zahrnující deset kontejnerových apartmánů klade důraz na funkčnost interiéru i samostatnost klientů. Seniorům nabídne soukromí vlastního moderního bydlení s parkovacím místem a malou předzahrádkou, stejně jako výhody komunity. Popularitu kontejnery získaly i jako řešení pro gastronomii, vznikly již restaurace i kavárny. Jedním z posledních projektů společnosti je tribuna pro fotbalové hřiště.

Lednické know-how pomůže v rozvojových státech

Snadná dostupnost kontejnerů, příznivé náklady a dobrá dopravitelnost z nich činí atraktivní alternativu, a to nejen pro bydlení. Díky sérii dotačních titulů poptávají upravené jednotky i africké státy. „Pro Senegal, Egypt a Gabon už jsme dokončili projekt kontejnerové čističky vody. V Gabonu chystáme výrobní halu, kde s využitím našeho lednického know-how přeměníme kontejnery na zázemí pro ochranu národních parků i na startovací byty,“ říká Zaviačič.

 

 

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy