Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.08.2022 18:39:26

Počasí: Teploty stoupnou až na 30 °C. Sílí sucho

 

Teplé proudění do střední Evropy bude zesilovat. Teploty se během víkendu dostanou až ke 30 °C. Předpokládá se, že v novém týdnu vystoupí ještě výše, předběžně až k 34 °C. Už od čtvrtka se dostaví ojedinělé srážky. Přeháňky i bouřky. Bude jich však málo, objeví se zpravidla jen na 20 až 30 % území. To znamená, že se objeví dost míst, kde ani v dalších dnech vůbec nezaprší. 

Problém se suchem momentálně rychle sílí. Výchozí stav z minulého týdne sice není vyloženě zlý, sucho má ale hodně sílit v dalším období. Teploty budou velmi vysoké a srážky jen lokální a sporadické. Když mluvíme o slušném výchozím stavu, tak ten bohužel pro jeden region v Česku neplatí. A to jsou Krušné hory a jejich okolí. Tam je sucho vůči dlouhodobým průměrům už extrémní, a to se teprve očekává jeho zesílení. 

Vypadá to, že srpen by mohl být na mnoha místech republiky extrémně a rekordně suchý. Nepříliš velké zásoby půdní vláhy tak oslabí ještě víc. V Česku je sice místo, kde je letos v létě půdní vláha v pořádku (pás od jižních Čech a Šumavy k Praze), jinde je ale sucho zásadní. Plocha lesů, kde se v poslední dekádě projevily sucho a kůrovcová kalamita, se tak zřejmě znovu zvětší.


Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Zejména ve východní polovině republiky až oblačno. Výjimečně přeháňky nebo bouřky, na východě místy. Teploty 24 až 29 °C, na východě kolem 23 °C. 

V pátek bude polojasno. Odpoledne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 23 až 27 °C.

V sobotu bude polojasno, behěm dne oblačno až skoro zataženo. Místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 26 až 30 °C, na severovýchodě kolem 24 °C.

Od neděle bude polojasno až skoro jasno. Odpoledne a navečer ojediněle přeháňky nebo bouřky z tepla. Teploty 29 až 34 °C

Počasí 14.8.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty