Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.08.2022 08:14:40

Německo si bez ruského plynu zopakuje finanční krizi 2008 - Commerzbank

Německá ekonomika si zopakuje sestup do recese, velmi podobný důsledkům finanční krize let 2008 až 2009, pokud dojde na plné zastavení toku ruského plynu, napsali v dnešní zprávě analytici německé banky Commerzbank. Ta sama podle jiných zpráv i slov ze samotné banky dost možná natáhne ruku pro státní pomoc.

Commerzbank ve scénáři bez ruského plynu vyhradí stranou 500 až 600 milionů eur v podobě rezerv na špatné úvěry německých malých středních podniků. Ani toto číslo není závratným překvapení. V minulém týdnu se podobně vyjádřila Deutsche Bank, s ohledem na její velikost a význam v německé ekonomice mají rezervy dosáhnout zhruba jedné miliardy eur pro následující dva roky.

Německo, poznamenává zpráva, svou závislost na ruském plynu v posledních letech posílilo. Nezastírá to ani ministr hospodářství Robert Habeck, který varoval, že reálnou hrozbou je rozpad energetických trhů v dnešní podobě a co do potenciální finanční a úvěrové krize důsledky podobné pádu Lehman Brothers.

Pro tuto chvíli, píše dále ve zprávě Commerzbank, se německým menších a středním podnikům a korporátním klientům obecně daří „ještě dobře“, neboť si zvládli během pandemie i po ní posílit likviditu. „Pokud ale dojde na kompletní stopku ruského plynu, což je pravděpodobným scénářem, pak věříme na recesi německé ekonomiky,“ uvedla pro Bloomberg TV finanční ředitelka Commerzbank, Bettina Orlopp.

Rezervy, které v souvislosti následných špatných úvěrů firem naznačily Commerzbank i Deutsche Bank, odpovídají zhruba 20 bps na jejich úvěrových knihách. Zatímco Deutsche Bank by takový – pravděpodobný – scénář zvládla, Commerzbank by zřejmě natáhla dlaň pro státní pomoc, píše Bloomberg. „Každý jeden den, každý týden pomáhá firmám i vládě se ještě o něco lépe připravit. Třetí čtvrtletí bude v tomto směru silnou nápovědou, provázet jej bezesporu bude silná volatilita,“ uzavírá Bettina Orlopp.

(Zdroj: Commerzbank, Deutsche Bank, Bloomberg TV, Bloomberg)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688