Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2022 14:27:00

Intel definitivně odevzdává své žezlo - Výsledky AMD

AMD svými výsledky prozatím rozptýlilo naše obavy z výrazného zpomalení cílového trhu s osobními počítači, kde dle dílčích zpráv (a kvartálního reportu Intelu) rychle rostou zásoby a klesají ceny. Datacentra navíc pokračují v růstu jako rozjetý vlak a zvyšují svou profitabilitu. Jedinou chybičkou na kráse jsou tak jen grafické karty, kde vidíme mezikvartální pokles tržeb. Když se k tomu přičte nezměněný výhled na tento rok s 35% organickým růstem tržeb, není nad čím přemýšlet. AMD ponecháváme v našem seznamu Investičních tipů a spolu s akciemi Nvidia a ASML tvoří svatou trojici expozice na polovodičové odvětví.

Tržby se meziročně zvedly o 70 % yoy na 6,6 mld. USD (kons. 6,5 mld. USD), z čehož odhadem tak 1,1 mld. USD připadá na akvírovaný Xilinx. „Organické“ tržby by tedy byly cca 5,5 mld. USD (+40 % yoy), což je znamenitý výsledek. Hrubá marže se rozšířila o 6 p.b. yoy na 54 % díky segmentům Datacentra (nižší jednotkové náklady) a také Embedded. Do druhého jmenovaného spadá Xilinx, který operuje s hrubou marží až kolem 70 %. Na celkovou profitabilitu má tedy jeho akvizice příznivý dopad. Pokud nebudeme počítat jednorázové odpisy za 1,4 mld. USD spojené s akvizicí Xilinx, dostane se provozní marže až na 30 % (s nimi ale jen 8 %). Čistý zisk na akcii vyskočil o 70 % yoy na 1,05 USD (kons. 1,05 USD). Na grafu vlevo je vidět vývoj hrubé marže, na grafu vpravo vývoj marže provozní.

amd 1

Počínaje tímto kvartálem došlo ke změně způsobu reportingu na čtyři separátní divize: Datacentra (procesory EPYC), Client (procesory Ryzen), Gaming (grafiky Radeon a čipy pro konzole) a Embedded (Xilinx). Srovnávat jednotlivé divize s konsensem prozatím nejde, krátký souhrn si ale dáme. Hlavním tahounem růstu byly datacentra s 80% yoy růstem tržeb na 1,5 mld. USD (+15 % qoq). To dokazuje neutichající zájem korporátního segmentu po čipech EPYC (jádro Milan, architektura Zen 3). Provozní marže segmentu se navíc zlepšila o 7 p.b. yoy na 32 %. Navzdory růstu zásob v PC segmentu narostly tržby Client až o 25 % yoy na 2,2 mld. USD (+1 % qoq) díky laptopovým verzím procesorů Ryzen.

Horší je to ale Gamingem, kde došlo k očividnému ochlazení poptávky dost možná i kvůli problémům krypto trhu. Tržby segmentu sice narostly meziročně o 30 % na 1,7 mld. USD, nicméně z mezikvartálního hlediska se díváme na 12% pokles. A to mu pomáhaly nadále silné prodeje konzolí. Závěrem je tady segment Embedded, jehož tržby narostly meziročně o sympatických 2200 % na 1,3 mld. USD, za což ale může samozřejmě inkluze tržeb Xilinxu.

Na grafy meziročního vývoje tržeb si budeme muset ještě pár kvartálů počkat (historie tržeb zatím sahá jen do 1Q21), tak zatím alespoň vývoj provozních marží. Poukážeme primárně na příznivý vývoj segmentu Datacenter a také na benefit akvizice Xilinx pro segment Embedded a tedy i celou společnost.

amd 2

Výhled na tento rok zůstal beze změny, což však vzhledem na pesimismus Intelu pokládáme stejně za úspěch. Tržby chce management vidět do konce roka na 26 mld. USD (+60 % yoy; kons. 26 mld. USD), proti původnímu odhadu 30% růstu ze začátku roku. Odečteme-li Xilinx, díváme se na 35% organický růst tržeb. Důležitější jsou ale dle našeho názoru komentáře managementu k poptávce. Zatímco u segmentu PC jsou kvůli růstu zásob o něco opatrnější, než v 1Q21 (zdaleka však ne tak jak Intel), tak v případě korporátní poptávky pro segment Datacenter nepozorují žádné zpomalení. Suma sumárum z toho dle našeho názoru opět vidět, že Intel ztrácí tržní podíl ve prospěch AMD, a to především na poli datacenter.

Osobně hodnotíme výsledky velice kladně a negativní tržní reakce akcií -6 % se nám zdá přehnaná.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688