Nerezové kliky – láska na celý život

REKLAMA       Inzerce, 2.8.2022

 

Stěhujete se do nového, nebo vylepšujete své stávající bydlení a přišel čas na pořízení nových klik ke dveřím? Možná máte pocit, že se jedná o zanedbatelný detail, ale uvědomujete si, kolikrát během dnes vezmete kliku do ruky, aniž byste si jí pořádně všimli? V případě, kdy vás klika něčím ruší – svým nepěkným vzhledem, svou funkcí (často vám zůstane v ruce, nezavírá správně, je nepříjemná na dotek…), si uvědomujete, jak je důležitá. Vhodně vybraná klika ladí s dveřmi a okolím a padne hezky do ruky.

Přišel čas na pořízení nové kliky?

Máte pocit, že si zasloužíte nové kování na dveře, ale netušíte, jak je vybrat? V tomto článku vám přinášíme nějaké tipy, jak se v široké nabídce zorientovat a na co se zaměřit. Už vás asi napadlo, že výběru kliky musíte věnovat pozornost a více se zajímat o nabídku (tvary, materiály apod.), protože správný výběr dveřního kování může zcela zásadně ovlivnit váš pocit z prostoru, do kterého vstupujete a kde trávíte svůj čas.

Podle čeho kliku vybírat

Podle toho, na jaké dveře chcete kliku a kování vybrat, můžeme dveřní kování rozdělit na interiérové a exteriérové. Podle funkce pak ještě rozlišujeme na bezpečnostní či protipožární. Interiérové kliky jsou nejčastější, jejich výhodou je, že nemusí odolávat povětrnostním vlivům.

Při výběru dveřního kování a kliky se řídíme podle tloušťky dveří, rozteče mezi klikou a zámkem, podle typu klíčové dírky. Rozteč potřebujete znát, jestliže chcete koupit kování štítové. Tam je nutné změřit vzdálenost mezi dírou na zámek a na kliku, aby si štít správně sedl. Je ale také možná náhradní varianta – kování rozetové. Takové kování má dvě samostatné rozety, kulaté, hranaté či oválné, které se spojují skrz dveře.

Při výběru kování nevybírejte jen očima. Kliku budete brát spoustu let několikrát denně do ruky a její uchopení musí být vždy příjemné. Pokud je klika krásná na pohled, ale při každém jejím doteku cítíte ostrou hranu, nepřirozený tvar nebo nevhodnou velikost, tak to není dobré.

Materiál a povrchová úprava

V nepřeberném množství různých tvarů a designových zpracování klik, které jsou na trhu k dostání, může být složité se zorientovat. Na prvním místě však zůstává potřeba zaměřit se na kvalitu materiálu a odolnost povrchové úpravy.

Jedním z oblíbených kvalitních materiálů pro kliky a kování je nerezová ocel, která se vyznačuje pevností, zvýšenou odolností vůči korozi a zlepšenými mechanickými vlastnostmi. Nerezové kliky mohou zůstat jak vyleštěné či broušené, tak i v provedení s povrchovou úpravou.

Design a vzhled

Nerezové kliky neplní pouze praktickou funkci, ale jsou i důležitým estetickým prvkem, který pomáhá dotvářet celkový vzhled interiéru. Kování a kliky by vždy měly dodržet styl a linie, které v interiéru převládají, designově s dveřmi, a proto k tradičním modelům s oblými tvary volíme kulaté kování s klasickým vzhledem, a naopak k modelům s ostrými rysy zase hranaté. Jejich materiál a povrchová úprava by měly odpovídat ostatnímu zařízení, jedině tak bude váš domov působit opravdu útulně nebo dokonce luxusně.

Důvody k pořízení nerezových klik

Výhody nerezových klik, hlavně proti plastovým, jsou naprosto jasné – dlouhá životnost, pocit solidnosti až luxusu, odolnost proti poškrábání, mechanickému poškození nebo korozi. Z těchto důvodů se nerezové kliky určitě vyplatí hlavně tam, kde je velký provoz (hotely, restaurace, kanceláře), ale své uplatnění najdou i v rodinných domech a bytech. Nerezové kliky se snadno udržují a odolají i extrémním výkyvům teplot a nárazům. Díky svému vzhledu se hodí se do moderních interiérů. V nabídce nerezových klik najdete spoustu designových řešení různých stylů – od historických, retro, až po minimalistické nebo futuristické. Při správné volbě působí nerezové kliky opravdu luxusně.

Výměna staré kliky za novou

V případě, že pořizujete jenom nové kliky, ale dveře si necháváte původní, při výměně klik se může stát, že dveře jsou pod původními štítky poškozené nebo že vyvrtané otvory po šroubech nejsou dostatečně blízko trnu kliky a nová rozeta nebo štít je neschovají. V tom případě je třeba otvory zatmelit, přebrousit a dveře barevně upravit. Nebo rovnou koupíme kování s větším štítem, které k masivním dveřím sedne nejlépe. Rozměry délek i šířek se u různých výrobců mohou lišit. Obvykle se délka pohybuje přibližně od 22 do 25 cm a šířka od 4 do 4,5 cm. U oblých štítů se délka měří v nejdelší části. Změřte si rozteč čili vzdálenost od středu kliky ke středu otáčení vložky (klíče ve vložce). Údaj je důležitý pro volbu nového kování, jinak by klika nefungovala. Nejčastěji se prodává kování s roztečí 72 mm, 90 mm, 92 mm, občas se objeví modely s roztečí 88 mm nebo i 55 mm.

Výrobci nerezových klik z naší nabídky

V našem showroomu nebo na našich webech vám rádi poradíme a nabídneme kliky na dveře od českých, slovenských a zahraničních výrobců. Náš sortiment nerezových dveřních klik pochází od těchto významných značek: česká firma Cobra, ACT servis, portugalská společnost Tupai, italská Mariani, MP Kování. Garantujeme vám nejnižší ceny na českém trhu.

Výrobcům nerezových klik velmi záleží na osudu naší planety a snaží se chránit životního prostředí. Konstruují a vyrábějí inovativní produkty s doživotní zárukou, jejichž životnost se počítá v desítkách let. Při jejich pořízení budete mít sami ze sebe dobrý pocit, že děláte něco pro udržitelnost, protože nerezové kliky nás přežijí.

Nechte si poradit od odborníků

Pro řadu lidí, kteří se nepohybují v oblasti stavebnictví, interiérového designu, nejsou řemeslníci, může být na první pohled velmi obtížné rozeznat kvalitní výrobek od nekvalitního, proto je výhodnější nechat si poradit a kliky nakupovat u odborníků. V našem obchodě s dveřmi a kováním, kde vám odborně informovaná obsluha nejenom ochotně pomůže a poradí s výběrem, ale navíc poskytne i potřebný servis.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry