Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.08.2022 09:17:19

První zasedání v nové formaci, jak rozhodne ČNB o sazbách? - Ranní okénko

PMI index pro tuzemský zpracovatelský sektor dnes ráno ukáže na další zhoršení situace. Trh počítá se ztrátou 1,5 bodu na úroveň 47,5. Následuje údaj o státním rozpočtu. Hlavní událost v českém ekonomickém kalendáři ale dorazí až ve čtvrtek, kdy zasedá ČNB. V nové sestavě by bankovní rada mohla rozhodnout o mírném zvýšení sazeb ve výši 25bb. Český kalendář uzavřou v pátek maloobchodní tržby, které pod tíhou vysokých spotřebitelských cen nemají moc prostoru pro pozitivní překvapení. Nápovědou v tomto směru je dnes ráno zveřejněný pokles tržeb v německém maloobchodu o 1,6 % meziměsíčně za červen. Z německé ekonomiky tento týden ještě dorazí statistika továrních objednávek a průmyslová výroba. V eurozóně ucelí ceny v průmyslu pohled na červencový vývoj cen. V USA bude zajímavý výsledek ISM indexu sledujícího ceny v průmyslu – od letošního března soustavně klesá, i když se stále nachází na nezvykle vysoké úrovni. Dále dorazí údaje o situaci v poptávce v tamním průmyslu. Hlavní zprávou bude páteční zveřejnění měsíční statistiky z trhu práce, nadále silné oblasti americké ekonomiky.

Tuzemský PMI v červenci patrně naváže na výsledek pro eurozónu či Německo a klesne více pod 50bodovou hranici označující expanzi sektoru. Očekáváme, že výsledek negativně ovlivní jak situace na nabídkové straně (problémy v dodavatelských řetězcích), tak čím dál více oslabující poptávka (upadající zahraniční objednávky v průmyslu a zhoršený ekonomický výhled do nejbližších kvartálů).

Pro prázdném úterním kalendáři dorazí ve středu data z německého zahraničního obchodu. Bude také zveřejněn vývoj cen výrobců v eurozóně. Ty jsou i nadále popoháněny růstem cen energií a slabým eurem. Opačným směrem působí snížení cen klíčových výrobních komodit, jako například mědi.

V americkém průmyslovém sektoru mělo dojít ke zvolnění poptávky i cenových tlaků, což jde ve směru mediánu odhadů, že tamní meziroční inflace bude během léta kulminovat. Statistika z trhu práce ale ukáže, že nezaměstnanost je nadále nízká na 3,6 % a průměrná hodinová mzda měla růst stejným tempem jako o měsíc dříve. Vývoj na trhu práce tak nadále vyvíjí tlak na Fed, aby rychle utahoval měnové podmínky. Ke zvolnění ale mělo dojít v tvorbě nových pracovních míst a další by mělo následovat i v dalších měsících s tím, jak ekonomika ztrácí tempo.

Pohled zpět:

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí dle předběžného odhadu vzrostla mezičtvrtletně o 0,2 %. Vedla si lépe než Německo, které jen stagnovalo, ale hůře než jih Evropy, který podpořil cestovní ruch a ekonomiky Španělska a Itálie vzrostly zhruba o 1 % mezičtvrtletně. Výsledek tuzemské ekonomiky potvrzuje naší dosavadní prognózu, že česká ekonomika v první polovině roku ještě z jisté setrvačnosti vykáže robustní tempo. Ve výsledku se mísí zvyšování aktivity, kdy se ekonomika stále ještě vzpamatovává z pandemického šoku, a negativní vliv války na Ukrajině. Nadále držíme naši prognózu růstu ekonomiky letos o 2,5 % a v příštím roce o 0,9 %. Více zde: https://bit.ly/3zlWHtQ

Inflace v eurozóně v červenci opět překvapila trh vyšším tempem. Z 8,6 % se dostala na 8,9 %. Jádrová inflace dosáhla na 4 % a o desetinku procentního bodu překonala medián odhadů. Pokud inflace během srpna výrazněji nezbrzdí, což s vývojem cen energií není pravděpodobné, tak od ECB můžeme čekat další dvojitý hike o 50bb do oslabujícího ekonomického prostředí.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2024Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688