Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.07.2022 13:29:05

Počasí: Místy přijdou vydatné deště, pomohou i u Hřenska

 

Od pátku přijdou do Česka místní vydatné deště, bouřky, postupně i deště trvalejší. Přestože počasí se na víkend zásadně pokazí, tentokrát bude deštivé počasí to nejdůležitější. Srážky by se měly dostat také do oblasti Českého Švýcarska. Jistota sice není stoprocentní a asi ani osmdesátiprocentní, protože bouřky a deště budou lokální, nicméně naděje je vysoká

V pátek bouřky, v sobotu déšť

V pátek nejprve přijdou silné bouřky, bohužel zároveň i s nebezpečnými doprovodnými jevy, následně o víkendu bude pršet spíše trvale a teploty výrazně klesnou. To jen na víkend, v novém týdnu se znovu výrazně oteplí a letní počasí se vrátí, postupně s teplotami i nad 30 °C.  

První silné bouřky se objeví v pátek odpoledne a večer. Mohly by zasáhnout i České Švýcarsko, kde by voda byla velmi důležitá k dohašení ohnisek požáru. V sobotu pak budou srážky slabší ve formě občasného deště nebo přeháněk, zasáhnou ale ještě větší plochu republiky než páteční bouřky. Zapršet by tak mělo na většině míst.  

V novém týdnu pak tropy 

Zatímco v pátek před bouřkami bude ještě 24 až 28 °C, o víkendu během srážek čekejte teploty nejčastěji v rozmezí 20 až 24 °C a při dešti jen 18 °C. V novém týdnu pak teploty rychle vyletí až na 30 až 35 °C. Studená fronta s dalšími silnými bouřkami pak přijde kolem příštího pátku.

Počasí 30.7.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty