ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  28.07.2022 09:53:42

Struktura mezd zaměstnanců v Olomouckém kraji v roce 2021

28. 7. 2022

Podle výsledků strukturálního šetření mezd zaměstnanců v roce 2021 přesáhla průměrná měsíční mzdaOlomouckém kraji 37 tis. Kč a medián mezd překročil hodnotu 33 tis. Kč.

Český statistický úřad ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) publikuje již řadu let výsledky strukturální statistiky mezd zaměstnanců. Zveřejněná data vznikla sloučením výsledných databází výběrového šetření Informační systém o průměrném výdělku MPSV (ISPV), které pokrývá mzdovou sféru, a administrativního zdroje Informační systém o platu a služebním příjmu (ISP) Ministerstva financí, který plošně pokrývá platovou sféru. Z těchto zdrojů dat je možné získat řadu podrobných ukazatelů z oblasti mezd, které nejsou možné z šetření podnikového výkaznictví zajišťovaného ČSÚ.

Průměrná hrubá měsíční mzdaOlomouckém krajiroce 2021 podle výsledků strukturální statistiky mezd činila 37 074 , průměrná mzda mužů 39 282 a průměrná mzda žen 34 500 . Oproti výsledkům v předchozím roce vzrostla celkem o 2 025 , tj. o 5,8 %, mzda mužů zaznamenala nárůst o 2 203 , tj. o 5,9 %, a mzda žen se zvýšila o 1 892 , tj. o 5,8 %. 

Graf: Průměrná hrubá měsíční mzda celkem a podle pohlaví v Olomouckém kraji

Ve srovnání výsledků s ostatními 14 kraji republiky byla mzda v kraji 4. nejnižší, a to i v případě mzdy mužů i mzdy žen. Nejnižší mzdy celkem a u mužů byly evidovány u zaměstnancůkraji Karlovarském, nejnižší mzdy žen pak ve Zlínském kraji. V těchto krajích a ještě v sousedním Pardubickém kraji byly zjištěny nižší mzdy než v Olomouckém kraji. Celková mzda v kraji byla o 9,1 % nižší než průměrná mzda v republice (40 777 ) a o 13 420 nižší než průměrná mzda v hl. m. Praze, kde byly sledovány nejvyšší hodnoty průměrné mzdy. Průměrná mzda mužů v kraji byla nižší o 10,3 % oproti průměru (43 785 ) a o 16 462 nižší než v Praze. Průměrná mzda žen byla o 7,1 % nižší než republikový průměr (37 125 ) a o 10 006  nižší než v Praze.

Grafy: Průměrná hrubá měsíční mzda podle krajů v roce 2021, Medián měsíčních mezd podle krajů v roce 2021

Ze strukturální statistiky mezd je možné také získat údaje o mediánu mezd, tj. o hodnotě mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení (právě stejný počet mezd je vyšších i nižších než medián). V Olomouckém kraji dosáhl v roce 2021 medián mezd výše 33 135 , u mužů 35 021  a u žen 30 734 . Meziročně se zvýšil o 5,0 %, vyšší nárůst zaznamenal medián mezd mužů (o 5,7 %) než medián žen (o 4,1 % více).

Graf: Medián mezd celkem a podle pohlaví v Olomouckém kraji

V mezikrajském srovnání byl medián 3. nejnižší, a to platilo u mužů i u žen. Nejnižší medián mezd byl evidován v Karlovarském kraji. Nižší celkový medián mezd než v Olomouckém kraji byl zjištěn ve Zlínském kraji, stejně jako u žen. V případě mužů byl nižší medián mezd kromě Karlovarského kraje evidován ještě v kraji Pardubickém.

Dalšími možnými výstupy ze strukturální statistiky mezd jsou hodnoty mezd podle zaměstnání. Průměrné mzdy podle všech hlavních tříd zaměstnání (dle klasifikace CZ-ISCO) v Olomouckém kraji zaznamenaly meziroční zvýšení, nejvyšší nárůst byl evidován ve třídách specialisté (zvýšení o 7,4 %) a řemeslníci či opraváři (zvýšení o 7,1 %). Hrubé měsíční mzdy v kraji se pohybovaly pod republikovým průměrem s jedinou výjimkou, kterou byly mzdy pomocných a nekvalifikovaných pracovníků (24 004 Olomouckém kraji, 23 726 ČR). Průměrné mzdy pracovníků u obsluhy strojů a zařízení a u montérů byly druhé nejnižší mezi kraji, mzdy technických a odborných pracovníků, úředníků a pracovníků ve službách a prodeji třetí nejnižší. Mzdy řídících pracovníků obsadily ve srovnání krajských výsledků čtvrtou nejnižší hodnotu. Průměrné měsíční mzdy řemeslníků a opravářů a pomocných pracovníků dosáhly na páté nejnižší pořadí mezi kraji. Pouze průměrná výše mezd specialistů se pohybovala uprostřed mezi hodnotami za 14 krajů republiky.  

Graf: Průměrné mzdy podle hlavních tříd zaměstnání v kraji a v ČR v roce 2021

 

Více informací naleznete na internetových stránkách ČSÚ v publikaci Struktura mezd zaměstnanců - 2021.

 

Kontakt:
Jarmila Benešová
Oddělení informačních služeb
Tel.: 585 731 516
E-mail: jarmila.benesova@czso.cz

 

Poznámky:

Do hrubých mezd se ve strukturální statistice počítají všechny mzdy za práci včetně prémií, odměn a dalších platů, dále veškeré náhrady mzdy za neodpracovanou dobu (dovolenou, svátky, překážky v práci apod.) a odměny za pracovní pohotovost za celý  rok. Průměrná mzda zaměstnance v daném roce je vypočtena poměřením s jeho placenou dobou, tedy počtem měsíců, za které mzdu či náhradu mzdy skutečně pobíral, odečtena je doba nemocí a dalších neplacených nepřítomností v práci za daný rok. Vypočtená průměrná hrubá měsíční mzda (v ) tak co nejpřesněji vypovídá o srovnatelných mzdových úrovních v různých zaměstnáních (pracovních místech) při přesně zjištěném objemu placené doby.

Takto vypočtená průměrná mzda však není a nemůže být shodná s průměrnou mzdou zjišťovanou z podnikového výkaznictví ČSÚ, kde je celkový objem mzdových prostředků poměřován evidenčním počtem zaměstnanců podniku, v němž jsou však zahrnuti i zaměstnanci nemocní nebo s neplacenou nepřítomností kratší než 4 týdny. Další rozdíly mezi mzdovou úrovní ve srovnání s jinými statistickými zdroji mohou plynout (kromě vlivu neplacených absencí a odlišného základního souboru šetření) z faktu, že do výsledků strukturální statistiky se nezahrnují zaměstnanci s týdenním úvazkem kratším než 30 hodin.

Detailnější výsledky na úrovni konkrétních zaměstnání pro mzdovou a platovou sféru, včetně další informace o zdrojovém šetření, můžete nalézt v publikaci Ministerstva práce a sociálních věcí Informační systém o průměrném výdělku za rok 2021 nebo na internetových stránkách www.mpsv.cz, včetně podrobných výsledků za jednotlivé kraje (pod názvem Regionální statistika ceny práce – RSCP https://www.mpsv.cz/web/cz/statistika-vydelku).

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688