Cianews.cz (ČIA)
Investice  |  27.04.2003 12:16:00

Ekonomicki udalosti týdne od 20. do 26. dubna



V týdnu od 20. do 26. dubna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 20. dubna

PRAHA - Zajistit přístup českých společností k subdodávkám u amerických společností, které jsou či budou pověřeny plněním zakázek v Iráku, je cílem konsorcia Czech-US Partners. ČIA to oznámil Petr Poledňák, ředitel společnosti Sherpa USA, která je členem konsorcia.

pondělí 21. dubna

PRAHA - Nejnavštěvovanějším tuzemským finančním serverem se v březnu stalo Fincentrum, které funguje v rámci zpravodajského portálu iDnes.cz. Stránky Fincentra navštívilo celkem 208,8 tisíce unikátních IP adres (UIP). V rámci Fincentra pak návštěvníci zhlédli celkem 1,99 milionu webových stránek.

PRAHA - Celkem 302 pohledávek za dlužníky v hodnotě 5,6 miliardy korun eviduje Fond národního majetku (FNM). Z celkového objemu pohledávek však 90 procent pochází ze smluv uzavřených v letech 19921994. Většinu pohledávek řeší FNM soudní cestou a to podáním žaloby nebo návrhu na konkurzní řízení. Vyplývá to z údajů, které FNM zveřejnil na svých internetových stránkách.

úterý 22. dubna

PRAHA - O 26,35 procenta (o 6443 kusů) meziročně více se letos od ledna do konce března dovezlo ojetých osobních automobilů. Do České republiky se tak během tří měsíců dovezlo celkem 30 897 ojetých osobních automobilů. Průměrná deklarovaná celní hodnota při dovozu ojetin činila 55 140 korun, za stejné období loňského roku to bylo 52 422 korun. Vyplývá to z informací Generálního ředitelství cel, které ČIA poskytl ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

PRAHA - Zatímco hospodaření krajů skončilo v loňském roce s přebytkem ve výši 1,8 miliardy korun, obce hospodařily s deficitem, který dosáhl 6,1 miliardy korun. Deficit hospodaření samosprávných celků tak za loňský rok činí 4,3 miliardy korun. Vyplývá to ze závěrečného účtu České republiky za rok 2002.

středa 23. dubna

PRAHA - Konkrétní výše schodku veřejných financí v roce 2006 musí být podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha známa nejpozději na jednání vlády, které se uskuteční 4. května. Předseda Unie svobody Petr Mareš a lidovecký ekonomický expert Miroslav Kalousek považují nadcházející jednání za rozhodující. "Neřekl bych sice natvrdo, že když se nedohodneme, tak to znamená konec vlády, ale je evidentní, že každým dnem je stále více ohroženo schválení rozpočtu na příští rok," potvrdil Kalousek.

PRAHA - Odebrat bankovní licenci krachující Union bance se podle generálního ředitele banky Petra Votoupala rozhodla rozkladová komise České národní banky (ČNB). O licenci by Union banka měla přijít v následujícím týdnu, poté bude fungovat jako běžná společnost.

PRAHA - S přebytkem ve výši 6,69 miliardy korun skončil v březnu zahraniční obchod s Evropskou unií (EU). Tuzemské podniky vyvezly minulý měsíc do EU zboží za 79,14 miliardy korun, což je pouze o 1,6 procenta více než v březnu 2002. Dovoz z EU se meziročně zvýšil o 2,2 procenta na 72,45 miliardy korun. Vyplývá to z údajů o březnové obchodní bilanci, které ČIA poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

PRAHA - Celkem 18,178 milionu hektolitrů piva uvařily v loňském roce pivovary působící v České republice. V meziročním srovnání vzrostl výstav piva o 1,5 procenta. Největšího výstavu dosáhl loni Plzeňský Prazdroj s produkcí 5,2 milionu hektolitrů piva, Radegast, patřící také do skupiny Plzeňského Prazdroje, uvařil 2,1 milionu hektolitrů. Staropramen loni uvařil 1,3 milionu hektolitrů, Budějovický Budvar měl výstav 1,2 milionu hektolitrů.

PRAHA - Do pardubického závodu Matsushita Communication Czech (MCCZ) bude patrně přesunuta výroba autorádií z Německa. Německá dceřiná společnost Matsushity chce totiž ukončit výrobu v závodě v Neumünsteru, kde ponechá pouze vývoj a servis. ČIA to oznámil Ivo Mareš, který v ČR společnost Matsushita mediálně zastupuje.

PRAHA - Celkem 1,2 milionu cestujících odbavilo za první čtvrtletí pražské ruzyňské letiště. Ve srovnání se stejným období roku 2002 to představuje nárůst o 5,5 procenta. Počet transferových cestujících na pravidelných linkách ve sledovaném období přesáhl 135 tisíc, a jejich podíl na celkovém počtu cestujících se tak stabilně udržoval na 11 procentech. ČIA o tom informovala mluvčí České správy letišť (ČSL) Anna Kovaříková.

PRAHA - Daně dědická, darovací a z převodu nemovitostí se rušit nebudou. Vyplývá to alespoň z postoje vlády premiéra Vladimíra Špidly k poslaneckému návrhu skupiny zákonodárců ODS, kteří požaduje zrušení těchto tří majetkových daní. "Jaký je stav veřejných financí víte, jaké vláda přijala stanovisko k tomuto návrhu lze předpokládat," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

PRAHA - Návrh zákona o zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků schválila česká vláda. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se nejedná o novelu zákona o spotřební dani z lihu a cigaret, kterou Poslanecká sněmovna zamítla, ale o návrh zákona, který zvýší spotřební daň pouze u tabáku a cigaret. Podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Dědiče zahrnuje tento návrh zákona zvýšení spotřební daně u cigaret na 47 procent.

čtvrtek 24. dubna

PRAHA/HRANICE - Kvůli celosvětovému poklesu prodeje obrazovek omezuje jejich výrobu největší zahraniční investor v České republice - firma LG. Philips Displays. Firma na dva týdny zastaví provoz dvou ze tří výrobních linek v Hranicích na Moravě. Firma zaměstnává celkem 1,3 tisíce lidí, přičemž pokles výroby by se měl týkat zhruba 600 zaměstnanců. Není však zatím jasné, zda si budou muset vzít nucenou dovolenou, nebo zda Philips bude propouštět.

PRAHA - Daňové konkurence Slovenska i jiných zemí se obávají ředitelé tuzemských společností. "Pokud Slováci přijmou navrženou daňovou reformu, hrozí přemístění výroby z některých českých podniků na Slovensko. Tamní daňové zatížení bude ve finále o 30 procent nižší než u nás," řekl ČIA předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl.

PRAHA - Nárůst cen stavebních parcel v Praze a okolí pokračuje. Tvrdí to alespoň zástupci developerské společnosti Central Group, která zaznamenala jen od září loňského roku růst cen například svých parcel v Praze 10 - Lipanech o 10 procent. Za předpokladu stejného růstového tempa po celý rok by to znamenalo roční cenový přírůstek o 20 procent. ČIA to řekl Stanislav Kněnický z marketingu společnosti.

MLADÁ BOLESLAV/PRAHA - Nejprodávanějším modelem mladoboleslavské automobilky Škoda Auto je i nadále fabia, které se za první tři měsíce tohoto roku prodalo 61 777 kusů. Octavia letos přesvědčila 38 789 zákazníků, luxusní limuzínu Superb v témže období koupilo 5628 zákazníků. Celosvětově společnost prodala od ledna do konce března 106 194 vozů všech modelů, což je meziročně o přibližně jedno procento méně. ČIA to řekl Roman Meliška z Podnikové komunikace firmy Škoda Auto.

PRAHA - Téměř 137,8 tisíce úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu 22 miliard korun poskytly loni stavební spořitelny působící na českém trhu. V meziročním srovnání objem poskytnutých prostředků vzrostl o 30 procent. Spořitelny loni uzavřely 1,3 milionu nových smluv o stavebním spoření a ve 333 tisících případech navýšily jejich klienti cílovou částku. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda Asociace českých stavebních spořitelen Edgar Pillath.

PRAHA - Majitelé českých hotelů a jiných ubytovacích zařízení si oproti loňskému roku pohoršili. Například obsazenost hotelových pokojů v Praze klesla z 59 procent na počátku loňského roku na 56 procent v roce letošním. Na tiskové konferenci to uvedl prezident Národní federace hotelů a restaurací (NFHR) ČR a zároveň generální ředitel Grandhotelu Pupp Roman Vacho.

PRAHA - V plné výši zamítl rozhodčí soud při hospodářské komoře žalobu Union banky (UB) na Českou národní banku (ČNB) o 1,7 miliardy korun. V současné době již UB nemá žádné opravné prostředky, kterými by rozhodnutí zvrátila. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

PRAHA - Obavu, aby při reformě veřejných rozpočtů nezapadly ekonomické argumenty, vyjádřil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. "Doufám, že v politicky determinované debatě o veřejných rozpočtech nepůjdou ekonomické argumenty stranou," řekl. Tůma zároveň kritizoval vládu za to, že od představení několika možností, kterými by se měla reforma fiskálních rozpočtů ubírat, již pět měsíců nic neudělala.

PRAHA - Deficit státního rozpočtu na příští rok ve výši až 150 miliard korun odhaduje první náměstek ministra financí Eduard Janota. Pokud nedojde k zásadní změně konkrétní legislativy, nelze reálně počítat s nižším deficitem. Podle něj totiž nejzákladnější a nejproblémovější položky rozpočtu, a to oblast daní, důchodové reformy a mandatorní výdaje, zatím nebyly legislativně změněny.

pátek 25. dubna

PRAHA/STUDÉNKA - Po více než 100 letech skončí letos ve Studénce výroba nákladních vozů. Američtí vlastníci podniku Thrall Vagonka oficiálně potvrdili, že přesouvají veškerou produkci vagonů do Rumunska. Studénku čeká zvýšení nezaměstnanosti. "Pro celé město je to zlé. Na Vagonce je závislé celé město i okolí, propouštění bude mít dominový efekt - dopadne na služby, na majitele bytů, na obchodníky," řekl starosta Studénky Lubomír Šobich.

PRAHA - Ceny nemovitostí v České republice od počátku letošního roku radikálně stouply. Hodnota nemovitostí dramaticky stoupá zejména v Praze a dalších velkých městech, které jsou pro situaci na trhu bydlení určující. "Ceny v Praze rostou minimálně o 20 procent," řekl majitel realitní kanceláře Prague Reality Martin Zelingr. Jiní obchodníci mluví dokonce o třetinovém nárůstu.

PRAHA - Průměrná hrubá mzda se do tří let po vstupu do Evropské unie zvýší podle odhadu domácích odborů na 25 až 26 tisíc korun. Průměrná čistá nominální mzda by tak za předpokladu rychlého růstu produktivity práce činila v roce 2007 asi 20 tisíc korun. "Šance na takový růst tu je," uvedl šéf odborů Milan Štech. Odbory se podle něj budou snažit při očekávaném ekonomickém oživení růst mezd prosazovat.

PRAHA - Představy odborů o mzdovém růstu po vstupu do Evropské unie jsou podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory nereálné. "Obáváme se však, že takto rychlý růst je jen přáním odborářů a v realitě je to nesplnitelný sen. Ekonomika nebude v příštích letech růst tak rychle, aby si mohla 10procentní růst mezd dovolit," sdělil ČIA Pikora.

sobota 26. dubna

- Na společném postupu oprav při obnově železniční trati z Aše na Chebsku do německého Selbu se zatím nedohodly České dráhy (ČD) s bavorskou železniční společností BEG. Podle starosty Aše Dalibora Blažka je příčinou liknavost ČD, které nedodaly potřebné podklady. Bavorská strana již má veškeré materiály k dispozici. Obnova trati v délce 2,3 kilometru si na české straně vyžádá investici 10,7 milionu korun.

PLZEŇ - Posilováním exportních aktivit a rozšiřováním portfolia výrobků hodlá čelit pokračujícímu poklesu spotřeby lihovin na českém trhu akciová společnost Stock Plzeň - Božkov, největší producent lihovin v České republice. Vývoz Stocku dosáhl loni 1,82 milionu litrů lihovin, což představuje meziroční zvýšení o 47 procent. Letos má export dále posílit až na 2,25 milionu litrů. Uvedl to generální ředitel Stocku Martin Petrášek.

-joh- -jh




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688