mmr.cz (MMR)
Investice  |  27.07.2022 15:49:24

Bartoš: pro MMR jsem získal navíc 2,75 mld. Kč. Pomůžeme oblastem postiženým živelními pohromami - Bartoš

Bartoš: Pro MMR jsem získal navíc 2,75 mld. . Pomůžeme oblastem postiženým živelními pohromami
27. 7. 2022

Vláda dnes schválila novelu zákona o státním rozpočtu pro letošní rok. Místopředsedovi vlády pro digitalizaci a ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi se podařilo pro svůj resort získat navíc 2,75 miliardy korun na již připravené projekty. Pomoci se díky těmto financím dočkají nejen oblasti postižené živelními pohromami.

„Získali jsme 700 milionů korun na obce postižené v loňském roce přírodními katastrofami. Jedná se o oblasti mimo území, které zasáhlo tornádo na jižní Moravě. Jde především o obce na Děčínsku a Liberecku. Bývalá vláda Andreje Babiše na tuto pomoc jaksi zapomněla. Slíbili jsme, že to napravíme, a tak nyní činíme. Z této schválené částky počítáme i s uvolněním části financí na řešení aktuálních škod spáchaných požárem na území Národního parku České Švýcarsko, popřípadě vyjednáme dle míry škody na majetku její navýšení v průběhu projednávání novely ve sněmovně,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

V roce 2021 byl majetek obcí a krajů poškozen intenzivními lokálními povodněmi. Zejména v Libereckém a Ústeckém kraji jsou dlouhodobě uplatňovány požadavky po rychlých povodních. V těchto dvou krajích byly náhlé přívalové deště nejsilnější a způsobily poměrně velké škody, které samosprávy nejsou schopny zafinancovat z vlastních zdrojů. Přestože největší škody, způsobené silným deštěm, byly způsobeny v uvedených dvou krajích, výzva bude vyhlášena pro celé území ČR.

Ve schválené novele zákona o státním rozpočtu se počítá také se 750 miliony korun v rámci regionálního rozvoje na rekonstrukce veřejných budov. K navýšení rozpočtu se přistoupilo z důvodu velkého zájmu obcí, zejména obcí do 3 tis. obyv. a obcí mezi 3 - 10 tis. obyv. v rámci již vyhlášených výzev. Z toho jde nejvíce o podprogramy Podpora obnovy místních komunikací a Rekonstrukce a přestavba veřejných budov, mezi které patří například školy a školky. Z této částky půjde téměř půl miliardy korun právě na rekonstrukce a opravy místních komunikací.

Dalších 500 milionů korun bude použito na podporu bydlení (technická infrastruktura - zainvestování pozemků pro bytovou výstavbu, podpora pořízení pečovatelských bytů, podpora výstavby komunitních domů pro seniory, podpora výměny starých olověných rozvodů vody a podpora bezbariérových úprav).

61 milionů korun pak půjde na technickou infrastrukturu v oblasti cestovního ruchu. Na podporu územně plánovacích činností obcí pak MMR poskytne 45 milionů korun a 5 milionů korun na podporu architektonických a urbanistických soutěží.

Novelu zákona musí následně schválit Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.
Bartoš: Pro MMR jsem získal navíc 2,75 mld. Kč. Pomůžeme oblastem postiženým živelními pohromami
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688