Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  23.07.2022 15:24:00

Nejrychlejší silnice na světě

Vysokorychlostní silnice a dálnice umožňují rychlou přepravu zboží na velké vzdálenosti, čímž zvyšují produktivitu, snižují chudobu a přispívají k udržitelnému růstu celého hospodářství. Tvrdí to blog Mezinárodního měnového fondu a poukazuje na výsledky studií a průzkumů, které se zaměřují na kvalitu silniční sítě v jednotlivých zemích světa. Kde najdeme ty nejrychlejší silnice?

MMF sestavil vlastní měřítko založené na datech z Google Maps, které ukazuje na kvalitu silniční sítě. Konkrétně indikuje, jaká je průměrná rychlost mezi dvěma velkými městy vzdálenými minimálně 80 kilometrů (50 mil). Výsledky analýzy jsou shrnuty v následujícím grafu:

11

Nejrychlejší silnice tedy podle fondu nacházíme v zemích jako USA, Portugalsko, Saúdská Arábie či Kanada. Chudé země naopak obecně disponují horší kvalitou silniční sítě, tudíž se zde dá jezdit nižšími rychlostmi. Podle grafu se tak v řadě evropských zemí jezdí rychlostí 91 – 110 km za hodinu, ale například v Indii nebo některých východoafrických zemích jen 30 – 60 km za hodinu. Interaktivní mapa na stránkách MMF pak ukazuje, že v České republice to je asi 98 km za hodinu, ve Spojených státech 107 km za hodinu.

MMF ke své analýze dodává, že je těžké shrnout kvalitu silniční sítě do jednoho jediného ukazatele. Průměrná rychlost může být jednoduchá na interpretaci, ale zase neodráží třeba bezpečnost silnic nebo četnost, s jakou se objevují dopravní zácpy. A už vůbec neukazuje například na dostupnost alternativ ve formě železniční dopravy. V neposlední řadě pak kvalita silnic souvisí i s tím, jaký terén v dané zemi převažuje – někde je stavba kvalitních komunikací levnější, jinde nákladná.

MMF nicméně míní, že i jednoduché měřítko typu průměrné rychlosti může pomoci ve srovnání porovnatelných zemí a plánování investic do silniční sítě. Jak přitom bylo uvedeno, v ČR se průměrná rychlost podle interaktivního obrázku pohybuje kolem 98 km za hodinu. V Rakousku a Maďarsku je to 96 km za hodinu, v Německu 97 km za hodinu, v Polsku 92 km za hodinu. Výrazně nad těmito čísly figuruje v Evropě zmíněné Portugalsko a Francie.

Zdroj: Blog MMF

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688