Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.07.2022 07:47:33

Předpověď počasí: Kromě pondělí vedra lehce poleví

 

Do střední Evropy proudí od jihozápadu mimořádně horký vzduch. Na našem území bylo až 37 °C. Ze čtvrtka na pátek přešla první slábnoucí studená fronta, v průběhu soboty přechází další. Jsou to takové symbolické studené fronty, srážek je minimum, ochlazení není velké, jen se vždy trochu víc rozfouká vítr. V sobotu se sice přidávají a přidají i bouřky, půjde však o lokální záležitost. 

Teplota v dalších dnech přece jen klesne, ale opravdu jen lehce. Navíc to neplatí o pondělí, kdy bude přechodně horké proudění znovu vrcholit. Na přelomu týdnů a v týdnu novém se většina území Česka vejde do 30 °C. V pondělí však bude až do 34 °C. Srážek se v dalším období objeví málo. Po červnové a částečně červencové odmlce tak bude sucho zase jeden z hlavních problémů naší krajiny. 

Nejvíce ohroženy suchem jsou západní Čechy a potom víceméně celá Morava a Slezsko. Poslední místo s dobrou půdní vláhou bude pruh od Šumavy po střední Čechy. Suma sumárum to vypadá na pěkné velmi teplé léto, v dalším období snad bez extrémů. Nadále si dobře hlídejte pitný režim, větrejte rozpálené budovy v noci a pozor na osoby, zvířata a předměty v rozpálených autech.


Předpověď počasí na další dny 

V průběhu soboty bude polojasno až oblačno, místy déšť nebo přeháňky i bouřky. Ojediněle silné bouřky. Teploty 26 až 30 °C v západní polovině, 30 až 34 °C ve východní polovině republiky.

V neděli bude jasno až polojasno. Na Šumavě ojediněle přeháňky. Teploty 27 až 31 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno. Odpoledne a večer na západě až oblačno. Teploty 30 až 34 °C.

Od úterý bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 24 až 29 °C. Zde se projeví ono ochlazení trochu více.

Počasí 26.7.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty