Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.07.2022 07:13:09

Poteče, či nepoteče? Toť otázka. (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z dneška na zítřek by měla skončit plánovaná odstávka plynovodu Nord Stream 1. Klíčovou otázkou dne tak je, zda ruský plyn ve čtvrtek skutečně začne do Evropy téct a v jaké výši. Tato informace je samozřejmě důležitá pro další cenový vývoj v této komoditě, a tedy i vývoj cen průmyslových výrobců. Data za červen dnes budou zveřejněna za Německo i Česko. Statistiky ukážou na další vzestup, i když dynamika bude slabší než v minulém měsíci. Vysoké ceny kazí náladu i evropským domácnostem. I tady ale podle nás je to nejhorší za námi, jak čekáme od červencového ukazatele spotřebitelské důvěryeurozóně.

Tuzemské ceny průmyslových výrobců zpomalují růst

Trhy dnes budou hledat odpověď na otázku, zda ruský plyn zítra začne plynovodem Nord Stream 1 po plánové odstávce opět téct. Zatímco na počátku tohoto týdne se trhy obávaly katastrofického scénáře úplného uzavření, včera přinesla agentura Bloomberg zklidňující informace, že alespoň část plynu by potrubím přijít měla. Pokud se dnes tyto informace potvrdí, mohlo by to trhy dále povzbudit. Vlivem toho by tak mělo dále posilovat euro, které mohou i nadále podporovat rostoucí šance na agresivnější zvýšení úrokových sazeb ECB než o standardních 25 bb. Optimistické jsou i akciové trhy. Investoři vyhlíží výsledkovou sezónu. Katastrofické scénáře jsou zakalkulovány, výsledky mohou překvapit pozitivně.

Ekonomický kalendář by dnes též neměl náladu investorům pokazit. Červencová spotřebitelská důvěraeurozóny by podle nás mohla trh příjemně překvapit. Nicméně stále zůstává z historického pohledu na extrémně nízké úrovni. Bohužel se nic nemění na dlouho pokračující válce na Ukrajině, ani na přetrvávajících inflačních tlacích snižujících kupní sílu domácností v eurozóně. Německé PPI za červen dnes ukážou na další cenový růst, i když ve srovnání s květnem již mírnější. Stejný obrázek pak podle nás přinesou tuzemská data vývoje cen v primárních okruzích za červen. 

Blížící se zasedání ECB euru svědčí

Společné evropské měně se v průběhu včerejší evropské seance dařilo. Z ranních kotací pod 1,015 USD/EUR se kurz posunoval dále od parity, v odpoledních hodinách byl o více než cent výše. Euro živí uniklé informace z ECB na možné razantnější zvýšení eurových úrokových sazeb na čtvrtečním zasedání. My předpokládáme zvýšení depozitní sazby o 25 bb na -0,25 %. Spekuluje se ale, že zavedení antifragmentačního nástroje by mohlo umožnit sazby zvednout o 50 bb a ty by se tak po dlouhých letech dostaly ze záporného teritoria. Podrobněji k tomu, co od ECB očekáváme, naleznete v tomto speciálním reportu https://bit.ly/3yJHS3G. Pokud jde o plynovou krizi, trhy včera povzbudily zprávy, že plyn z Ruska by mohl téct, i když ve výrazně menším množství. Ani akciové trhy se již tohoto scénáře plynové katastrofy nebály, indexy byly včera v solidním plusu v očekávání příznivých kvartálních firemních výsledků. Pokud jde o ekonomická data, květnová stavební výroba v eurozóně skončila lepším výsledkem, potvrzená inflační data za červen již nic nového nepřinesla.

Sílící euro včera regionální měny ocenily, zejména polský zlotý. Maďarský forint v odpoledních hodinách většinu intradenních zisků odepisoval. Česká koruna si opět žila svým příběhem. Z ranních kotací u 24,55 CZK/EUR sice hned po otevření posílila o více než deset haléřů, velmi rychle ale tyto zisky vymazala a po celé odpoledne se kurz držel v blízkosti ranních zahajovacích 24,55 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.



Přečtěte si také:

01.08.2023Fixní výnos: Zvyšovat či nezvyšovat? Toť otázka Tisková zpráva (Tisková zpráva)
16.03.2023Splní dnes ECB, co slíbila? Toť otázka (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.10.2021Nervozita na finančním trhu přetrvává (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688