Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.07.2022 19:40:41

Počasí: Vlna veder v Evropě. U nás bude i 37 °C

 

Vlna veder se sice pár dnů opozdila, o to horší ale bude její projev. V naší části střední Evropy ještě nedopadneme nejhůř. Západní Evropa se potí víc. Je tam až 43 °C. V Česku by se mělo objevit v nížinách 37 °C. Absolutní rekord této vlny sice bude ještě vyšší, mnohem hůř jsou na tom ale třeba v Anglii, kde jsou tyto teploty zcela výjimečné. Hned v pondělí tam padl absolutní rekord o 1,5 °C a v úterý se čekalo na potvrzení nových maxim a rekordu dalšího.


Horko míří přes nás na Balkán 

Centrum nejvyšších teplot v okolí naší země se nyní přesune na jihovýchod do Maďarska a na Balkán. Zejména na jižní Moravu tak bude zasahovat mimořádně horké počasí s teplotami až zmíněných 37 °C. Uvidíme, jaký padne přesně rekord. Studená fronta by měla do Česka postoupit už ve čtvrtek večer a v noci na pátek. Přinese jen lokální bouřky, ojediněle silné. Další fronta přijde v sobotu. Ochlazení na frontách bude jen přechodné a nijak výrazné. Vedra se vždy mají po krátké odmlce a zakolísání teplot vrátit.


Pít, větrat v noci 

Pozor na mimořádně horký vzduch, dodržujte pitný režim, pozor na lidi, zvířata a předměty v autech. Chladit byty a domy bez klimatizace lze pouze v noci větším větráním. Přes den je lepší zatáhnout závěsy, rolety a zavřít okna. Průvan je sice pocitově příjemný, nadále ale prohříváte horkým vzduchem z venku stěny a teplota stoupá. 

Fronty moc nepomohou a bude sucho

Nejteplejší budou středa a čtvrtek, kdy bude 33 až 37 °C. Ve čtvrtek už na západě o něco chladněji. Před frontou dorazí i velmi teplé noci, tropická noc (teplota nad 20 °C) bude častý jev. V Česku výrazně zesílí sucho, neboť fronty přinesou málo srážek a jen v lokální formě. Studené fronty narazí na až moc suchý vzduch a srážky nebudou mít možnost vznikat. 

Počasí 20.7.2022
 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty