cnb.cz (ČNB)
Banky  |  19.07.2022 10:00:00

Gregor Johann Mendel na stříbrné minci ČNB

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 , která připomene 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela. V prodeji bude od středy 20. července 2022.

Johann Mendel se narodil 20. července 1822 ve slezských Hynčicích. Řeholní jméno Gregor přijal po svém vstupu do augustiniánského řádu ve věku jednadvaceti let. Po celý život vynikal svou všestranností a neortodoxním přístupem k bádání a jeho vyhodnocování. Věnoval se mimo jiné učitelství, šlechtitelství, včelaření, přírodním vědám, matematice nebo meteorologii. Na pozemcích augustiniánského kláštera v Brně pěstoval tisíce exemplářů rostlin a prováděl zde pokusy s jejich křížením a následným sledováním přenosu určitých znaků z rodičovské generace na jejich potomstvo. Závěry jeho bádání položily základy třem Mendelovým zákonům dědičnosti. Gregor Johann Mendel zemřel v roce 1884 ve věku 62 let. Výsledkům jeho výzkumů se po dobu jeho života nedostalo odpovídající odezvy, teprve v roce 1900 byly jeho objevy potvrzeny a Mendel označen za otce genetiky.

Podobu pamětní dvousetkoruny pro ČNB, která význam Mendelova výzkumu připomíná, navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů. Autor jako pojící prvky obou stran mince vybral šestiúhelníkovou kompozici znázorňující včelí plástev a kombinace křížení genů ze slavného Mendelova rukopisu odkazující na 3. Mendelův zákon nezávislého výběru. Na lícní straně dvousetkoruny jsou dále ztvárněny genetická tabulka a lusky hrachu setého, na rubu pak profilový portrét Gregora Johanna Mendela.

ČNB vydává celkem 19 500 mincí ve dvojím provedení – v běžném (standard) a špičkovém (proof). V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou je emitováno 6 700 kusů. Dalších 12 800 kusů má špičkovou kvalitu, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem. Každá mince má průměr 31 mm a hmotnost 13 g. Pro ČNB je vyrobila Česká mincovna, a. s. ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Nominální hodnota mince 200 není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Další pamětní stříbrná mince 200 z emisního plánu na období 2021–2025 vyjde 14. září a připomene 100 let od narození manželů Dany a Emila Zátopkových.

Petra Vodstrčilová
mluvčí ČNB


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Banky:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688