plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  18.07.2022 00:00:00

Z Plzně vyrazí běžci na charitní běh do Regensburgu

Z Plzně vyrazí běžci na charitní běh do Regensburgu

Ilustrační foto (zdroj: Diecézní charita Plzeň)

Ilustrační foto (zdroj: Diecézní charita Plzeň)

V pátek 22. července 2022 odstartuje ve večerních hodinách z náměstí Republiky Charitní jubilejní běh z Plzně do Regensburgu (Řezna). Akce připomíná partnerství plzeňského a řezenského biskupství a upozorňuje na výročí 100 let od založení Caritas Regensburg i Charity České republiky, tedy celé charitní sítě na českém území, jíž je Diecézní charita Plzeň součástí. Program začne ve 20 hodin vystoupením německé dechové kapely BlasBrothers, od 21 hodin je na programu setkání zástupců německé a české strany.

Výročí 100 let charityBěžci vyrazí na svou trať od katedrály sv. Bartoloměje ve 22 hodin, trasu dlouhou 180 kilometrů zdolají v 18 etapách. Kolem sobotní 7. hodiny ranní by se běžci měli dostat k takzvané Dračí jeskyni ve Furth im Waldu, během odpoledne pak doběhnou do centra Regensburgu na Kornmarkt, kde bude až do neděle pokračovat kulturní program. Vrcholem oslav 100. výročí řezenské charity se stane pontifikální mše celebrovaná biskupem Rudolfem Voderholzerem v neděli 24. července od 10 hodin v katedrále sv. Petra.

Slavnostního večera na náměstí Republiky se za českou stranu zúčastní Mons. František Radkovský, emeritní biskup plzeňský a prezident Diecézní charity Plzeň, jenž stál u počátků a rozkvětu vzájemné spolupráce obou charit. Přítomen bude také ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr a náměstek primátora David Šlouf, jenž má v gesci oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města.

Událost má i benefiční rozměr – každý kilometr běhu je možné si zakoupit za částku 100 euro. Výtěžek půjde na podporu nejchudších regensburských rodin a část darů půjde i na projekty Diecézní charity Plzeň. Sportovním partnerem projektu je běžecký tým Armina Wolfa, který se kromě sportování dlouhodobě i věnuje charitativním projektům.

Caritas Regensburg a Diecézní charitu Plzeň pojí hluboké historické souvislosti. V roce 973 byla pražská diecéze vyjmuta z pravomoci biskupství řezenského a z pražské arcidiecéze byla v roce 1993 oddělena plzeňská diecéze. Tehdejší řezenský biskup Manfred Müller a biskup plzeňský František Radkovský pak společně budovali úzkou síť vzájemné solidarity a přátelství. Regensburská charita se významně podílela na počátečním financování provozu Diecézní charity Plzeň, a to darem 20 tisíc marek vybraných při tamější charitativní sbírce.

Více informací je na:
www.dchp.cz

Text: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 18. 7. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688