Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.07.2022 08:03:00

Afrika jako pionýr digitálních měn? - Víkendář

Několik zemí v subsaharské Africe uvažuje o digitální měně centrální banky (CBDC), některé jsou dokonce v první fázi vývoje takové měny. Tvrdí to blog Mezinárodního měnového fondu, podle kterého je pionýrem v této oblasti Nigérie s její měnou e-Naira.

CBDC jsou „digitální verzí hotovosti, která je bezpečnější a méně volatilní než kryptoaktiva, protože je vydává centrální banka a ta je také reguluje.“ Pilotní projekty CBDC podle MMF v Africe rozjela Ghana a Jižní Afrika, některé další centrální banky jsou ve fázi výzkumu. V Jižní Africe je cílem CBDC používaná mezi finančními institucemi pro mezibankovní transfery. K tomu tamní centrální banka pracuje na společném projektu s Austrálií, Malajsií a Singapurem.

Ghanská centrální banka jde jiným směrem, jejím cílem je totiž široce používaná digitální měna. Tedy CBDC „retailová“ nazývaná e-Cedi. Ta by měla být používána kýmkoliv, kdo má digitální peněženku nebo bezkontaktní platební kartu, která může být použita offline. Jak píše MMF, motivace jednotlivých zemí pracujících na CBDC je různá, přínosů takové měny přitom může být více.

MMF předně poukazuje na větší rozšíření finančních služeb a takzvanou finanční inkluzi. CBDC by mohly „přinést finanční služby k lidem, kteří dříve neměli ani bankovní účet.“ Platilo by to zejména pro systém fungující offline. Podle MMF mohou být v odlehlých oblastech bez internetového připojení prováděny digitální transakce bez větších nákladů i s jednoduššími telefony.

CBDC mohou být také používány pro cílené vládní transfery „zejména během náhlých krizí, jakými jsou pandemie či přírodní pohromy.“ K tomu mohou ulehčit mezinárodní platby a transfery. MMF k tomu dodává, že subsaharská Afrika je „nejdražším regionem, co se týče posílání peněz,“ průměrný náklad tu dosahuje asi 8 % převáděné částky. CBDC by mimo jiné mohly zkrátit řetězec, přes který jsou peníze převáděny, a vytvořit konkurenci pro stávající firmy a systémy a tím tlačit na snížení cen. To by zase mohlo podpořit obchod jak v rámci regionu, tak mezi ním a zbytkem světa.

Mezi výzvy, které by projekty CBDC přinesly, patří podle MMF větší rozšíření přístupu k internetu či alespoň mobilních telefonů. Na straně centrálních bank pak nové systémy mimo jiné vyžadují technické znalosti a dovednosti a schopnost zajistit bezpečnost na straně přístupu k datům. K tomu podle fondu existuje riziko, že CBDC by vedly k hromadnému stahování hotovosti z bankovního systému, což by ovlivnilo jeho schopnost poskytovat úvěry. Problém by to byl zřejmě zejména v zemích s celkově slabším finančním systémem.

Zdroj: Blog MMF

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688