ČSÚ (ČSÚ)
Ze světa  |  15.07.2022 05:00:33

Kanada zažila již několik migračních vln z Ukrajiny

Ačkoliv se může zdát, že Kanada nemá dlouhou tradici v přijímání migrantů z Ukrajiny, opak je pravdou. Stávající kanadsko-ukrajinské komunity budou hrát důležitou roli i v pomoci s usazováním nejnovější ukrajinské migrační vlny.

První Ukrajinci dorazili ve větším počtu do Kanady v roce 1891. Odhaduje se, že v letech 1891 až 1914 jich přijelo 150 tisíc. Většina přišedších v tomto období se usadila v Manitobě, Saskatchewanu a Albertě, kde mohli získat zemědělskou půdu, někteří se usadili ve městech po celé Kanadě a našli práci v průmyslu. Po první světové válce a zejména poté, co se Ukrajina stala součástí Sovětského svazu, byla Kanada cílem další ukrajinské migrační vlny. Většina uprchlíků z této druhé vlny rozšířila již zavedené ukrajinské komunity. Na konci druhé světové války dorazila do Kanady třetí vlna Ukrajinců a do roku 1952 se jich zde vylodilo přibližně 30 tisíc. Od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 do roku 2016, kdy se konalo zatím poslední kanadské sčítání lidu, z něhož jsou dostupné výsledky, přišlo do Kanady asi 112 tisíc ukrajinských imigrantů a dalších 14 tisíc jich dorazilo v letech 2017 až 2021. Od začátku letošního roku do poloviny května získalo trvalý pobyt 6 tisíc Ukrajinců, kteří se do Kanady dostali přes pozemní přechod či námořní přístav, a dále pak 22 tisíc těch, kteří využili ke vstupu do země některé z mezinárodních letišť. Při sčítání lidu v roce 2016 přibližně 1,36 milionu osob, tedy téměř 4 % kanadské populace, uvedlo, že jsou alespoň zčásti ukrajinského původu, přičemž pětina (20 %) z těchto 4 % deklarovalo Ukrajinu jako jediné místo svých etnických kořenů. Ještě jeden etnický původ kromě Ukrajiny uvedlo 29 % kanadských Ukrajinců a 51 % udalo dva nebo více jiných etnických původů. Mezi Ukrajinci, kteří se přihlásili k více etnickým kořenům, byla nejčastější kombinace s původem britským či polským, případně německým. Lidé uvádějící Ukrajinu jako svůj jediný etnický původ měli vyšší pravděpodobnost, že budou mít ukrajinštinu jako svůj mateřský jazyk (27 %) ve srovnání s těmi, kteří hlásili multietnický původ (2 %). Ale jen pouhá 2 % Kanaďanů-Ukrajinců mluvila doma nejčastěji ukrajinsky.

Nejvíce Kanaďanů hlásících se v určité míře k ukrajinskému původu žilo v roce 2016 v Ontariu (28 %), Albertě (27 %) nebo Britské Kolumbii (17 %). Kanaďané s ukrajinskou rodinnou historií mají mladší věkovou strukturu než kanadská populace jako celek. Z hlediska složení domácností je mezi nimi mírně nižší zastoupení vícegeneračních domácností, ale ve srovnání s celkovou populací je mezi nimi vyšší podíl párů s dětmi.

Ukrajinští Kanaďané mají v průměru vyšší úroveň vzdělání a míru zaměstnanosti než celková populace Kanady a častěji pracují na pozicích s vyššími nároky na profesní dovednosti (nejčastěji v odvětví těžba ropy a plynu). Kanadsko-ukrajinští muži mají střední příjem 47,9 tis. amerických dolarů ročně, což je o 7,5 tis. více než muži celkem bez ohledu na etnické kořeny. Podobně kanadsko-ukrajinské pracovnice mají střední příjem 31,9 tis. dolarů ve srovnání s 28,9 tis. dolarů v celkové ženské populaci.

Více si můžete přečíst zde.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688