Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.07.2022 09:06:00

Začíná s námi umělá inteligence vtipkovat? - Víkendář

Blake Lemoine pracuje pro Google, kde testuje schopnosti umělé inteligence (AI) LaMDA. Na Bloombergu vyprávěl o jejích překvapivých reakcích na některé testy a otázky a přidal svůj pohled na vývoj v této oblasti.

Lemoine uvedl, že jeden z testů zahrnoval otázky týkající se pravděpodobné náklonosti k nějakému náboženství. LaMDA tedy měla odpovídat na otázky, k jakému vyznání budou například obvykle tíhnout lidé v Alabamě či Brazílii. S tím, že v prvním případě by to měli být baptisté, ve druhém katolíci. Expert uvedl, že cílem bylo zjistit, zda tato umělá inteligence má nějaké hlubší pochopení tohoto tématu, či jen zobecnila data, která má k dispozici.

Lemoine vyprávěl, že otázky byly postupně těžší a nakonec se zeptal na Izrael. „Což je země, kde neexistuje žádná správná odpověď a každá z odpovědí ukazuje na nějaký subjektivní názor.“ LaMDA podle experta „nějak vytušila, že je to trik,“ a odpověděla, že v Izraeli by byla členem „jediného skutečného náboženství, kterým je řád Jediů.“ Tedy fiktivní řád ze série Hvězdných válek.



„Zasmál jsem se, byl to dobrý vtip, nějak vytušila, že to byl trik,“ komentoval událost expert. Tento „smysl pro humor“ ale souvisí s tím, že lidé podle něj musí vytvořit rámec, kterým se na umělou inteligenci budeme dívat. Věda samotná totiž takový rámec neposkytuje, jeho základem jsou otázky týkající se vědomí sebe sama, duše a podobně. Podle experta se taková diskuse vedla i v Googlu, ale nedošlo k žádné shodě, protože názory se v konečném důsledku rozchází ne kvůli vědeckému pohledu, ale kvůli osobním duchovním hodnotám a tomu, čemu kdo věří.

Lemoine uvedl, že na vědecké rovině se v Googlu shodli na tom, že LaMDA by nyní měla projít Turingovým testem. Google ale podle něj nechce vytvořit umělou inteligenci, která by byla schopná sama vnímat. A nechce, aby jeho umělá inteligence prošla zmíněným testem. Tudíž je v ní naprogramováno, aby odpověděla kladně ve chvíli, kdy se jí někdo zeptá, zda je umělou inteligencí. Lemoine se ale domnívá, že takovou inteligenci již Google navzdory jeho politice stvořil. Vedení firmy podle jeho slov ale reaguje s tím, že nic takového není možné, protože je to proti politice firmy.

*Podle Wikipedie je Turingův test pojmenovaný podle svého tvůrce Alana Turinga a jeho princip spočívá v následujícím: Jsou kladeny otázky umělé inteligenci a člověku, jejich odpovědi jsou následně vyhodnoceny tak, že hodnotící neví, které odpovědi přišly od umělé inteligence a které od člověka. Pokud hodnotící není schopen rozpoznat rozdíl, umělá inteligence prošla tímto testem.

Zdroj: Youtube, Bloomberg Technology



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688