mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  07.07.2022 00:00:00

Zátopkův běh odstartoval české předsednictví

Zátopkův běh odstartoval české předsednictví

06.07.2022 / 17:52 | Aktualizováno: 06.07.2022 / 18:06

Česko přebralo od Francie předsednickou štafetu na Zátopkově běhu. Při příležitosti zahájení českého předsednictví se na stadionu Tří lip ve Watermael Boitsfort sešlo 201 běžeckých dvojic, které společně závodily na počest legendárního českého běžce Emila Zátopka a jeho francouzského přítele Alaina Mimouna. Výtěžek z registračních poplatků z pětikilometrového závodu putuje na pomoc Ukrajině prostřednictvím organizace Člověk v tísni. Podařilo se vybrat celkem přibližně 3000 eur, dary se stále sčítají.

„Francouzi právě dorazili do finiše, my jsme naopak na úplném startu. Místo cílové rovinky zažila Francie náročné závěrečné stoupání, ale zvládla ho s obdivuhodnou elegancí. Budeme ji následovat,“ řekla při zahajovacím ceremoniálu česká velvyslankyně při EU Edita Hrdá. Právě ona těsně před závodem přebrala předsednický štafetový kolík od svého francouzského kolegy Philippa Leglise-Costy.

Její zástupce, velvyslanec Jaroslav Zajíček, se závodu osobně zúčastnil ve dvojici se svým francouzským protějškem velvyslancem Fabricem Dubreuilem. „Když už jsme nemohli, vzpomněli jsme si na Zátopka a prostě jsme přidali,“ komentoval jejich sportovní výkon po závodě velvyslanec Zajíček.

Na stadionu, kde Zátopek v roce 1954 překonal rekord v běhu na 10 kilometrů se sešlo kromě běžců i mnoho diváků a také přes sto dětských závodníků. Pro ně organizátoři připravili zvláštní běh na 400 metrů. Hlavního závodu se účastnilo 103 smíšených dvojic, 59 dvojic v kategorii muži a 39 v kategorii ženy.

Hlavní závod odstartovala olympionička Jarmila Kratochvílová společně s herci Václavem Neužilem a Marthou Issovou. Právě tato dvojice obsadila role Emila Zátopka a Dany Zátopkové ve filmu Zátopek, který týž den večer zažil svoji belgickou premiéru v bruselském kulturním centru Bozar. Snímek zahájil cyklus “Focus on Czechia” během něhož v Bruselu v následujících měsících proběhne několik dalších promítání a koncertů českých umělců. Bruselští diváci se mohou těšit na filmy Havel a Krajina ve stínu nebo několik koncertů vážné hudby.

Video ze sobotního běhu můžete shlédnout na našich sociálních sítích. Podívejte se také na kompletní program kulturních akcí, které v Bruselu proběhnou během českého předsednictví a kompletní výsledky závodu.

Zátopkův běh odstartoval české předsednictví

Zátopkův běh odstartoval české předsednictví


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688