Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.07.2022 10:42:47

Pražská burza v týdnu propadla nejsilněji od vypuknutí války na Ukrajině. Ocitla se na téměř ročních minimech

  • na trhu START proběhl v týdnu úspěšný debut hned dvou emisí

Pražská burza dle vývoje indexu PX zažila podobně negativní týden jako naposledy na přelomu února a března při vypuknutí války na Ukrajině. Aktuálním týdenním propadem indexu PX o takřka 5,5 % se však již dokonce ocitla na nejnižších úrovních od konce loňského července. Investorská aktivita vzrostla obdobně jako před čtyřmi měsíci, hned tři seance v týdnu zaznamenaly více než miliardový objem obchodů.

O zmiňovaný vývoj se však z velké části postaraly akcie ČEZ, které po volatilním vývoji nakonec utrpěly léta nevídaný týdenní propad přes 17 %. Postaraly se navíc o více než 57 % všech akciových obchodů na pražské burze. Kromě divoké a dlouhé úterní valné hromady se kurzově pro energetický titul staly stěžejní debaty o možné sektorové dani. Investoři si nejprve vzpomněli na již podobné návrhy jako před lety od ČSSD a obavy následně začali házet za hlavu. Nicméně později v týdnu se kauza začala vracet zpět do popředí, když současná koalice nad danou možností vlastně dveře nezavřela. A když k tomu přičteme probíhající úvahy o transformaci, potažmo „zestátnění“ firmy, můžeme vidět výraznou „hru“, resp. zamotání hlav investorů.

pátek se každopádně akcie ČEZ začaly obchodovat již bez nároku na nakonec schválenou navýšenou 48 dividendu, nicméně nekorigovaly jen technicky, ale rovnou jakoby o ekvivalent dvou dividend (o 93 , resp. 8,75 %). Sledované ceny elektřiny každopádně nadále indikují budoucí výrazný nárůst ziskovosti firmy. Kontrakt pro příští rok atakuje hranici 300 EUR/MWh, pro rok 2024 se cena rovněž dostává zpět do blízkosti dřívějších maxim, aktuálně k 193 EUR/MWh. A na denním trhu nejsou neobvyklé dokonce i násobně vyšší ceny elektřiny (i 800 EUR/MWh).


Akcie ČEZ se v týdnu nicméně již také dostaly do tzv. medvědího trhu, když od červnových maxim ztrácí přes 20 %. Stále si však letos vlastně udržují dvouciferné zisky, což nelze říct u finančních titulů, kde je situace přesně opačná. Zejména na akciích ERSTE, které jsou s náskokem na pražské burze letos nejztrátovější a zároveň se svou vahou i nejvíce podepisují na negativní výkonnosti indexu PX. V domovské Vídni neudržely hranici 25 EUR a jejich ztráty od únorových dlouhodobých maxim se přibližují 50 %. Jak už jsme dříve zmiňovali, mohlo by to pro nejbližší období přinést psychologickou stopku jižního směrování, resp. za hranici podpory lze technicky zmínit úroveň u 23 EUR (570 ).

Zatímco akcie ERSTE se ocitly na takřka 20měsíčních minimech, akcie KB „jen“ na 18měsíčních. Páteční závěr na 637 jakoby však indikoval neudržení v minulých reportech zmiňované technické hranice u 640-650 . Třetí bankovní titul MONETA v týdnu naopak zaznamenal výrazný nádech, když fondy ze skupiny J&T oznámily budoucí nákup celkově téměř 10% podílu v bance od Petrus Advisors za vyšší než tržní cenu (vztaženo ke kurzu z pátku 24.6. ve výši 78,50 ). Jak už jsme dříve v článku „Petrus Advisers snižuje podíl v bance MONETA“ informovali, skupina přitom již v červnu podíl redukovala, možná tak v tomto týdnu naopak zpět dokupovala. Zmínit možno aktivitu UBS, která v posledním necelém měsíci již několikrát oznámila skokovou změnu podílu na hlasovacích právech v bance MONETA v rozsahu mezi cca 0,25 % až 1,45 %. Zatím poslední hlášení ukazuje zpět na „kvalifikovaný“ podíl, resp. 1,23 %.

Navázat lze tzv. insider transakcemi. V prodejích firemních akcií KOFOLA pokračoval v závěru měsíce Daniel Buryš. Dle dosavadních hlášení jich v uplynulém týdnu prodal takřka 1 450. Prodeje mezitýdenně zintenzivnil také finanční ředitel společnosti PILULKA David Staněk, který tentokrát prodal 240 firemních akcií při průměrné ceně 1 040 . Opět uvedl jako důvod získání prostředků za účelem nákupu a rekonstrukce nemovitosti. Prodal vlastně nevýhodně, resp. akcie PILULKA následně v polovině týdne skokově bez nových zpráv posílily. Většinu zisků si do konce týdne udržely a staly se s náskokem s 18% posunem nejvýkonnější emisí týdne.

K trhu START možno rovnou také zmínit pozitivní páteční debut nyní zde největší emise Gevorkyan. Titul si oproti IPO polepšil o takřka 8 %, což nově indikuje hodnotu slovenské metalurgické firmy 4,5 mld. . Již pondělní zahájení obchodování s akciemi neporovnatelně menší M&T 1997 přineslo také úspěšný vstup na trh, resp. za úvodní týden si oproti ceně v IPO titul připisuje přes 8 %. Rovnou možno připomenout, že třetí letní primární emise společnosti Coloseum probíhá ještě do 12. července.

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688