Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.06.2022 11:46:54

Aktivita (likvidita) na pražské burze v týdnu již klesla na prázdninové úrovně. Drží se jen akcie ČEZ, které se před nastávající valnou hromadou postaraly o více než polovinu obchodů

  • objem obchodů klesl na nejnižší úroveň za posledních 7 týdnů na 2,73 mld.
  • na aktualizaci báze indexu PX „vydělaly“ zejména akcie VIG – jejich váha poskočila na 12,5 %
  • UBS po týdnu již opět není kvalifikovaným akcionářem banky MONETA
  • na akciích KOFOLA a PILULKA opět tzv. insider transakce
  • úterý se uskuteční valná hromada společnosti ČEZ

 

Pražská burza prožila poměrně nadprůměrně volatilní týden. Měřeno indexem PX se zejména v první polovině týdne snažila umazávat ztráty z předcházejících dní, v druhé polovině týdne se však naopak ocitla dokonce nejníže za více než 3 měsíce až na 1 264 bodech. Přiblížila se tím značně již svým letošním minimům, které zaznamenala v březnu po vpádu Ruska na Ukrajinu. Týden nakonec zakončil index PX s nevýraznou ztrátou 0,19 % na 1 288 bodech.

Středem pozornosti a hlavním hybatelem zůstávají na pražské burze nadále akcie ČEZ, přestože v návaznosti na čtvrtletní aktualizaci báze indexu PX se jejich váha snížila. Jak jsme odhadovali v minulém reportu nikoliv však pod limitní hranici 20 %, aktuálně totiž dosahuje 21,4 %. Hned v úvodu týdne se ze strany státu nepochopitelně v průběhu obchodování začala dostávat kurzotvorná informace o protinávrhu MF k očekávané letošní dividendě. Ta by měla nakonec činit o 4 více, než navrhovalo samotné vedení firmy, resp. 48 . Vyplácet by se však neměla tradičně od 1. srpna, ale až od 1. listopadu, když jakoby Ministerstvo financí tím naznačovalo nutnou delší přípravu firmy na zajištění navýšené likvidity dané výplaty. Akcie ČEZ se tak nejprve obchodovaly v blízkosti svých letošních maxim až za 1 208 , aby v závěru týdne šly koupit i za 1 139 . Nakonec týden zakončily takřka neutrálně na 1 173 , když i sledované dlouhodobé ceny elektřiny přílišné změny v týdnu nepředvedly. Výjimkou byl nejbližší roční kontrakt, když přetrvávající nervozita o dění v roce 2023 dostala jeho cenu i nad 260 EUR/MWh (6,40 Kč/kWh). Ať už úterní valná hromada schválí jakoukoli výši dividendy, akcie ČEZ by se s nárokem na daný požitek měly na pražské burze naposledy obchodovat ještě ve čtvrtek. Na setkání akcionářů jistě bude živo, když minoritní akcionáři jistě budou lačni po informacích o budoucnosti firmy. Otázkou je, zda vůbec mají aktuálně šanci něco se k možnému rozdělení energetické firmy dozvědět…

 

Hlavním negativním hybatelem pražské burzy byly nakonec oba rakouské tituly. ERSTE se koncem týdne již ve Vídni přiblížila v minulosti zmiňované výrazné technické hranici 25 EUR. Podobně jako při výprodejích v březnu by tak měla být rezistencí, což již naznačoval páteční vývoj. Akcie VIG se k březnové rezistenční hranici 20 EUR vlastně nedostaly. Každopádně rakouské tituly pražskou burzu aktuálně ovlivňují téměř z třetiny. Tedy vyplývá to z údajů z webových stránek burzy, které u akcií pojišťovny VIG překvapivě udávají po aktualizaci báze indexů váhu aktuálně takřka 12,5 %. Oproti minulému týdnu tedy zhruba dvojnásobnou!

Že ztráty indexu PX byly v týdnu nakonec zanedbatelné, zajistily primárně zbylé finanční tituly. Z více než ročních minim se od zmiňované technické hranice u 650 k výraznému nádechu totiž vydaly zejména akcie KB. Obchodovaly se i zpět nad hranicí 700 . Za dlouho nevídané nízké likvidity se ztráty z předchozího týdne pokoušely vymazat akcie MONETA. Bez „fúze s PPF“ si nadále hledají nové podněty, potažmo cenovou hladinu. Jak jsme v týdnu informovali, nejhlasitější kritik transakce s PPF skupina Petrus Advisers svůj podíl redukovala. A jak se následně ukázalo, dané akcie zamířily do skupiny J&T. Nově lze také zmínit, že zmiňované švýcarská UBS se získaného dalšího zhruba procentního podílu v MONETA brzy zbavila, když nově oznámila vlastnictví opět jen 0,23 %.

Skok každopádně v týdnu předvedly především akcie Avast, které však již od zimy nejsou součástí indexu PX. Vlastně nová vidina dokončení fúze s NortonLifeLock, o které jsme psali v minulém reportu, nakopla titul v domovském Londýně zpět nad významnou technickou hranici 5 GBP. V Praze si každopádně titul udržuje výraznou zhruba 2 prémii, navzdory nadále silné korunylibře. Páteční valná hromada softwarové firmy žádné překvapení nepřinesla, všechny projednávané body, včetně opětovného zvolení vedení, byly výraznou většinou schváleny. Nicméně vlastně nejméně se dle výsledků akcionářům nelíbila zpráva o loňském odměňování vedení.

akciím PILULKA možno zmínit další tzv. insider obchod. Tentokrát na 120 firemních akcií při ceně 1 000 prodal finanční ředitel David Staněk. Dokonce uvedl i důvod, když zmínil nákup a rekonstrukci nemovitosti. Další týden v řadě pak v prodejích akcií KOFOLA pokračoval Daniel Buryš. V týdnu jich prodal při kurzu 297 na 631. Naopak na 1 285 akcií jich koupil v souhrnu šéf marketingu dceřiné Leros Daniel Hrbek.

Akcie COLT příliš nereagovali na projednávané zpřísnění regulí ohledně získávání/držení zbraní v USA. Obdobně také akcie PHOTON ENERGY, když firma oznámila další rozšíření byznysu tentokrát v Rumunsku a Polsku.

 

Závěrem možno zmínit v týdnu dokončené další IPO na trhu Start, když bývalý fotbalista Ivo Ulich prodal část akcií své firmy M&T 1997. Nakonec za „střed“, resp. kurz 30 tis. . S titulem se začne obchodovat již v pondělí, zatímco s akciemi slovenské Gevorkyan až v úvodu nového měsíce pátek. Trh Start každopádně očekává o prázdninách třetí přírůstek, když v úterý odstartoval úpis akcií gastronomické Coloseum v cenovém rozpětí 246-304 . Potrvá do 12. července.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688