Jan Dvořák (Salutem Fund)
Okénko nemovitosti  |  24.06.2022 08:50:04

ČNB pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb

Bankovní rada na svém středečním zasedání zvýšila všechny úrokové sazby (2T repo, diskontní a lombardní) o 1,25 % a Nejsledovanější 2T repo sazba byla zvýšena na 7,0 %, což představuje maximum od roku 1999. Stanovená výše úrokových sazeb odpovídá očekávání trhů, někteří investoři dokonce očekávali ještě radikálnější zvýšení. 

Hlavním z důvodů je květnová 16% inflace, opět vyšší než očekávaná (ČNB očekávala 14,9 %). Hlasovací poměr pro zvýšení úrokových sazeb činil 5:2, tedy očekávaný poměr dosahovaný od podzimu loňského roku. Pro tři členy Bankovní rady (guvernéra J. Rusnoka, viceguvernéra T. Nidetzkého a jejího člena V. Bendu) se jednalo o poslední hlasování. Změnám v Bankovní radě jsme se věnovali zde.

V pondělí se guvernér J. Rusnok ke zvyšování úrokových sazeb vyjádřil, cituji: „to, že jsme inflaci začali krotit brzy a celkem svižně v kombinaci s tím, že zažíváme inflační vlnu ostřeji, je podle mě důvod pro to, aby u nás také dříve skončila. Je to ale podmíněno vývojem. Pokud se objeví i neočekávané, nepříznivé faktory, které budou specificky dopadat více na nás než na někoho jiného, tak se návrat k normální inflaci zpozdí."

Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/verejnost/servis-pro-media/autorske-clanky-rozhovory-s-predstaviteli-cnb/Guverner-musi-byt-predevsim-schopen-ridit-tym/ 

Shrnutí od ČNB ze středečního jednání následující:

Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty jarní prognózy jako výrazně proinflační a působící ve směru potřeby dalšího znatelného zpřísnění měnové politiky. Proinflačně působí rychlejší růst cen doma i v zahraničí. To je dáno mimo jiné prudkým zdražením energií a komodit v souvislosti s obavami o zastavení dodávek z Ruska. Proinflačním rizikem je i slabší kurz koruny a hrozba ztráty ukotvenosti inflačních očekávání u 2% cíle ČNB. Dalším proinflačním rizikem je možnost méně restriktivního působení fiskální politiky v letošním a příštím roce. Nejistotami jsou další vývoj válečného konfliktu na Ukrajině a budoucí nastavení měnové politiky v zahraničí.

V této situaci bankovní rada přistoupila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Reaguje tím na pokračující výrazný nárůst inflačních tlaků v české ekonomice. Opětovné brzké obnovení cenové stability je nyní naprostou prioritou České národní banky, přičemž jde o zcela nezbytnou podmínku pro dlouhodobou prosperitu české ekonomiky. Další kroky měnové politiky se budou odvíjet od přicházejících nových informací a budoucích prognóz. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB nemění svoji strategii aktuálně prováděných devizových intervencí. Pro plnění svých měnověpolitických cílů a dalších úkolů má ČNB dostatečné devizové rezervy, a to i v mezinárodním srovnání.

Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/Rozhodnuti-bankovni-rady-CNB-1655910000000/?tab=statement

V porovnání výše úrokových sazeb s mírou inflace se bohužel nabízí i druhý pohled – porovnání úrokových sazebinflací. Níže uvedená tabulka porovnává výši úrokových sazeb centrálních bankinflací v daných zemích. Česká republika je označena modře jako poslední změna provedená v tabulce. Autor Ch. Bilello aktualizuje tabulku po každé změně úrokových sazeb provedené uvedenými centrálními bankami. Byla zaktualizována večer ve středu 22. června.  

V porovnání s mírou inflace patří ČNB mezi centrální banky s nejnižšími reálnými úrokovými sazbami.

 

Zdroj: https://twitter.com/charliebilello/status/1539601646145118208/photo/1  

Další kroky ČNB budou odvozeny od vývoje inflace v nejbližším období. Jestliže inflace poroste i nadále, lze očekávat další zvýšení úrokových sazeb. Je možné zvýšení a další celý procentní bod.    

Doufejme, že se J. Rusnok nemýlí, a i díky přispění úrokových sazeb bude Česká republika mezi prvními s vrcholící mírou inflace.    

Jan Dvořák

Jan Dvořák působí v týmu Salutem Fund jako Head of Research a věnuje se makroekonomickým tématům a analýzám realitního trhu. Pravidelně sleduje jednotlivé trendy, které mají vliv na vývoj tuzemského i zahraničního trhu s nemovitostmi a dává je do kontextu investičních příležitostí na realitním trhu.

Během své více než 20leté praxe se pět let věnoval auditu v PwC či internímu auditu v GE Money Bank (dnes MONETA Money Bank). Patnáct let působil v oblasti kontrolingu u mezinárodní společnosti, zabýval se i kontrolingem v oblasti investic do nemovitostí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a ve Velké Británii získal titul Fellow Chartered Certified Accountant.


Salutem Fund

SALUTEM FUND SICAV, a. s., je fond kvalifikovaných investorů formy akciové společnosti s proměnným kapitálem a je obchodovaný na Burze cenných papírů v Praze. Salutem Fund byl formálně založen roku 2020, v jeho portfoliu se ale nachází nemovitostní společnosti s mnohaletou historií. Patří mezi ně například Real-Vita Prostějov a.s. (www.real-vita.cz), ASPELL a. s. (www.aspell.cz), Salutem Services s. r. o. (www.salutemservices.cz), Salutem – Realitní I, s.r.o. (www.salutem-jedna.cz). Činnost Fondu dozoruje Česká národní banka. Depozitářem fondu je Československá obchodní banka, a. s., obhospodařovatelem je TILLER investiční společnost a.s. a auditorem renomovaná společnost NEXIA AP a. s.

Více informací na www.salutemfund.cz.

29.06. 00:42  Spoření ()
24.06. 15:27  Amatéři z ČNB (Jenda_12345)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688