Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.06.2022 06:06:22

Petrus Advisers snižuje podíl v bance MONETA

Investiční skupina Petrus Advisers byla od počátku oznámené zamýšlené transakce mezi bankou MONETA Money Bank (dále jen MONETA) a skupinou PPF jejím nejhlasitějším kritikem. Tehdejší deklarovaný zájem PPF dokonce vedl k rozhodnutí Petrus Advisers podíl v bance MONETA navýšovat. Loni v létě tak dle svého vyjádření dokonce disponovala již téměř 10% podílem. Veřejně zmiňovala, že navíc hodlá požádat ČNB o povolení moci vlastnit dokonce více než desetinový podíl. Jako o zvažované variantě hovořila o podílu 15 %.

Petrus Advisers však desetinový podíl nepřekročila a vlastně ji nevyšel evidentní záměr také loni v první polovině roku přikupované akcie MONETA posléze se ziskem prodat PPF. Hovořila totiž tehdy o přiměřené ceně za akcii kolem 95 plus blíže neupřesněné kontrolní prémii.

Poté, co většina akcionářů banky MONETA v prosinci na valné hromadě při dalším pokusu transakci s PPF nakonec schválila, Petrus Advisers zopakovala svůj kritický pohled. A to především kvůli struktuře transakce, resp. vysokému ocenění Air Bank a potenciálně vysokému odlivu kapitálu směrem do skupiny PPF. Navíc se bála, že PPF nemusí učinit deklarovanou nabídku převzetí za kurz 90 . Každopádně se tehdy Petrus Advisers v tiskové zprávě zavázala, zůstat druhým největším akcionářem očekávaného spojeného subjektu.

Letos na konci května oznámená dohoda o zrušení transakce mezi PPF a bankou MONETA jakoby u Petrus Advisers vyvolala oslavy. Investiční skupina totiž v návaznosti v tiskové zprávě mj. uvedla: „S potěšením jsme se dozvěděli, že PPF a Moneta ukončily svou čtyřletou ságu nesmírně rozporuplné diskuse týkající se akvizice českých a slovenských společností Air Bank a Home Credit. Nezávislí akcionáři si budou tento počin pamatovat jako zlomový okamžik pro Monetu.“

Petrus Advisers navíc také opět zopakovala, že zůstane druhým největším akcionářem banky. V kontextu možných zveřejňovaných záměrů Pavla Tykače však již vlastně může být situace třeba jiná... Jak poodkrylo až v pondělí na stránkách regulátora zveřejněné regulatorní hlášení, Petrus Advisers zhruba o 2 procentní body svůj podíl v bance MONETA snížila. Již 16. června na ČNB doručené hlášení totiž ukázalo, že skupina dokonce již k 9. červnu snížila podíl na 7,97 %. Tedy sotva po 10 dnech po oznámení zrušení transakce.

Nicméně již k  předchozím regulatorním hlášením skupiny možno zmínit určité časové rozpory. Petrus Advisers regulátorovi loni nahlásila prvotní překročení 5% hranice podílu v bance MONETA na konci března. Později uvedla 6% podíl, resp. následně k 19.7. takřka 8% podíl. Avšak o měsíc dříve ve svém tiskovém prohlášení hned po červnové valné hromadě, která tehdy transakci s PPF vlastně neschválila, uváděla již podíl 9,99 %. Podobný podíl však regulátorovi nahlásila až v prosinci. Konkrétně k 7. 12. 2021 uváděla celkový podíl 9,58 %.

Možno připomenout, že jako konečný vykonavatel hlasovacích práv celé skupiny Petrus Advisers je uváděn Rakušan Klaus Umek, který 12 let působil ve středoevropském regionu v bance Goldman Sachs. Jako vlastně drobní investoři skupiny jsou v hlášeních také zmiňováni například ze Slovenska Marek Hamsik a Vladimír Weiss.

UBS zpět kvalifikovaným akcionářem

Aktuálně prakticky ve stejnou dobu oznámila regulátorovi naopak navýšení podílu UBS. Oproti naposledy uváděným 0,26 % v bance MONETA nově nahlásila k 10. červnu podíl 1,46 %. O většinu podílu se však postaraly finanční instrumenty navázané na akcie MONETA. Švýcarská banka každopádně z hlediska změn podílu v MONETA patří k nejaktivnějším, resp. investorsky se angažuje od jejího vstupu na trh v roce 2016. Například loni v prosinci navýšila skokově podíl z 1,8 % dokonce až na takřka 5,5 %. Ještě před Vánoci se však podíl smrskl na jen 0,25 %, aby se letos na konci března zvýšil na 1,75 %. Během pár dní se však opět smrskl na již zmiňovaných 0,26 %.

V depozitáři nejméně více než procentních účtů v historii

V návaznosti na nákupní apetit skupiny PPF doznala akcionářská struktura banky v posledním zhruba roce a půl výrazné změny. K rozhodnému dnu na letošní 7 dividendu (k 2.5.) se vlastně vůbec poprvé v historii v Centrálním depozitáři (CDCP) počet více než procentních účtů s akciemi MONETA snížil na pouhých deset. A tato situace přetrvává i dle zatím posledních dat k 31. květnu.


Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Z výše uvedeného přehledu každopádně možno zmínit Tykačovu firmu Manecomte s podílem 6,74 %. O měsíc dříve, při zmiňované dividendě, se na účtu této kyperské firmy nacházel nižší podíl 6,51 %. V posledních měsících se naopak z přehledu více než procentních účtů úplně vytratili například „šejkové“, resp. společnosti Abu Dhabi či Kuwait Invest. Ale třeba také domácí Banka Creditas. Ta se s výrazným rovnou více než 3% podílem objevila v přehledu loni na konci listopadu. Od konce roku si pak držela stabilní 3 % vlastnictví. Tedy ještě ke konci března, o měsíc později se již v přehledu také nenacházela…

akciím MONETA možno závěrem zmínit jejich úterní zhruba 1% posílení na 78,60 . Přestože investoři mohli příp. reagovat na aktuálně zveřejněná regulatorní hlášení o podílu Petrus Advisers či UBS, aktivita byla značně podprůměrná, resp. likvidita dosáhla sotva 18,5 mil. . Jednalo se o vůbec nejnižší objem obchodů na titulu za více než 4 měsíce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688