Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Akcie ve světě  |  21.06.2022 11:45:41

Tesla propouští a ruší home office

Elon Musk začátkem tohoto měsíce oznámil plány společnosti na snížení počtu zaměstnanců. Tesla, která nyní sídlí v texaském Austinu, se celosvětově rozrostla na přibližně 100 000 zaměstnanců a dynamicky otevírá nové továrny v Austinu a Berlíně. Škrty, které se dotkly zástupců lidských zdrojů a softwarových inženýrů, mnohé překvapily, když několik zaměstnanců oznámilo, že jsou okamžitě propuštěni. Dva pracovníci v továrně na baterie Tesly poblíž Rena v Nevadě tvrdí, že společnost nedodržela ani výpovědní lhůtu podle zákona. Počátkem června Elon Musk v interním e-mailu firemním manažerům sdělil, že má "super špatný pocit" z ekonomiky a že Tesla bude muset snížit počet zaměstnanců o 10 %. Pokyn vyzýval k zastavení veškerého pracovního náboru na celém světě.  

Musk se počátkem tohoto měsíce zapojil do debaty o práci z domova a stanovil ultimátum pro zaměstnance Tesly, aby se buď vrátili do kanceláře nebo odešli. "Každý v Tesle musí strávit minimálně 40 hodin týdně na svém pracovišti," napsal Musk v e-mailu s názvem "Aby bylo jasno." „Navíc kancelář musí být tam, kde se nacházejí vaši skuteční kolegové, ne nějaká vzdálená pseudokancelář. Pokud se nedostavíte, budeme předpokládat vaši rezignaci." Práce v kanceláři na plný úvazek je to, co společnost od zaměstnanců požaduje a osobní spolupráce byla pro úspěch Tesly podle něj zásadní. „Čím jste starší, tím viditelnější musí být vaše přítomnost,“ napsal Musk. „Proto jsem trávil tolik času v továrně – aby mě lidé na lince viděli pracovat vedle nich. Kdybych to nedělal, Tesla by už dávno zkrachovala."

I přesto ale americká automobilka Tesla v Číně dál nabírá nové zaměstnance a před on-line náborem přidala dalších více než 20 pracovních pozic. Tesla v Číně loni více než zdvojnásobila tržby, k celkovým příjmům firmy přispěly asi čtvrtinou. Továrna v Šanghaji, kde se vyrábí Tesla Model 3 a Tesla Model Y pro domácí trh i na export, vyrobila více než polovinu všech vozů Tesla, které loni sjely z výrobních linek. Tesla má v úmyslu šanghajskou továrnu ještě rozšířit. Pokud jde o konkurenci předních světových výrobců automobilů, Musk řekl, že Tesla ve skutečnosti nemyslí na možné soupeře. Hlavní problémy, kterým společnost čelí, se týkají dodavatelských řetězců a vlastní výrobní kapacity. 

Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to  

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688