Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.06.2022 12:49:42

Na pražské burze v týdnu posílila jen jedna emise. Na pořadu další IPO a valné hromady


V porovnání se zahraničím si pražská burza při pohledu na index PX vedla v týdnu bez výraznějších skoků. Přestože i u nás byl znát prodejní přetlak, relativní stabilitu pražské burzy držely svými otěžemi akcie ČEZ. Tento energetický titul, coby v posledním roce bezpečný přístav investic, svou vahou nadále výrazně ovlivňoval trh. Jeho váha v indexu PX se udržela u maxim, resp. nad 28 %. Vzhledem k pravidelné čtvrtletní aktualizaci báze domácích indexů však jeho váha od pondělí klesne k 20 %. Vzhledem k dřívějšímu rozhodnému dnu pro „nastavení“ indexů (31.5.) však nejspíše jeho váha aktuálně zůstane nad limitními 20 %. Od konce května si totiž titul v mezičase kurzově polepšil.

Každopádně páteční závěrečná aukce přinesla na titulu zobchodovaných více než 490 mil. , když do té doby se uzavřely obchody jen za 185 mil. . Investoři každopádně na konci týdne vlastně pozitivně nereagovali na bez cenových podmínek oznámenou koupi společnosti Škoda JS, potažmo dalších 17 % v ÚVJ Řež. Pátek byl navíc posledním dnem, kdy šlo na pražské burze akcie ČEZ koupit s nárokem na účast na valné hromadě. Ta se uskuteční příští úterý 28. června a bude mj. rozhodovat o navrhované 44 dividendě. S nárokem na dividendu se titul každopádně bude ještě obchodovat až do konce měsíce. Ke sledovaným cenám elektřiny možno zmínit, že po předchozím relativně velkém oddechu se v tomto týdnu naopak nasměrovaly zpět na sever. Zejména nejbližší roční kontrakt, který v pátek zakončil u 239 EUR/MWh. U titulu možno také zmínit v pondělí zveřejněný tzv. insider obchod, když další manažer uplatnil opce z dříve zrušeného opčního programu. Zástupce ŘÚ řízení techniky JE Jiří Hledík získaných 1 961 akcií za kurz 516 obratem předchozí pátek za kurz 1 215 prodal a přišel si tak na rozdílových 1,37 mil. hrubého výnosu. Šlo by očekávat, že se před dividendou dočkáme využití opčního programu ještě od dalších manažerů firmy.

 

Navázat lze v tomto ohledu akciemi PILULKA, které lze v týdnu zařadit k nejvolatilnějším. Nicméně za slabé likvidity. Ve čtvrtek se propadly na nová 16měsíční minima až na 950 , aby následně část týdenních ztrát v pátek skokově zmírnily. Každopádně zájem o firemní akcie zůstává ze strany zakladatele. Petr Kasa koupil dalších 600 firemních akcií, tentokrát však přímo od kolegy. Prodal mu je za kurz 1 000 provozní ředitel Michal Hanáček, který tak vlastně pokračuje v ziskovém prodeji v úvodu roku 2021 koupených akcií.

V prodeji akcií pokračuje také šéf domácí nápojové společnosti Daniel Buryš. A oproti předchozím týdnům ze svých cenových nároků vlastně o pár korun slevil, když akcie KOFOLA prodával i za kurz 297 . V týdnu celkem prodal dalších 325 akcií. Ke společnosti možno připomenout plánovanou čtvrteční valnou hromadu, která má, obdobně jako loni, rozhodnout zatím z loňského zisku dividendu nevyplatit. K rozhodnutí má dojít opět až na podzim v návaznosti na byznysovou úspěšnost letní sezóny.

Přestože v týdnu nejvíce ztratily akcie PHOTON ENERGY, pražskou burzu svou vahou každopádně druhý týden v řadě stáhly níže především bankovní tituly. Nejvíce odepisovaly akcie KB, které po předchozím proražení „minim“ se dostaly až k další technické hranici, když se ve čtvrtek obchodovaly i za 650 . Investoři mohli také negativně reagovat na předchozí informaci, že podíl v bance pod procentní hranici snížila na pražské burze značně aktivní americká investiční skupina T. Rowe Price Group. Či také na udělenou pokutu 7,5 mil. od regulátora týkající se špatného účtování nákladů u klientů, kteří v minulosti požádali u KB o předčasné splacení úvěru na bydlení. V pátek domácí bankovní titul díky zmiňované závěrečné aukci zaznamenal s celkovými 308 mil. svou druhou nejlikvidnější seanci v tomto čtvrtletí.

Akcie ERSTE hned v úvodu týdne neudržely v minulém reportu zmiňovanou technickou hranici u 27,50 EUR a hledaly si tak nové nižší úrovně. Banka oznámila výměnu na nejvyšším postu již nyní, přestože B. Spaltovi měl vypršet kontrakt až za rok. Zkrátka již od 1. července se šéfem skupiny ujme Willibald Cernko, který již ve vedení skupiny v minulosti byl, resp. v současnosti zastává manažerskou pozici v samotné rakouské Erste. K bankám již jen doplnit, že po nádechu z předchozího týdne se primárně hned v pondělí k jižnímu směrování navrátily také akcie MONETA

 Jediným ziskovým titulem se v týdnu staly akcie Avast, navzdory protivětru z hlediska posilující korunylibře. Nicméně v domovském Londýně titul právě v samotném závěru týdne dostal silný vítr do plachet (posílil o 3,4 %). Britský antimonopolní úřad má totiž své poznatky k prošetřované fúzi s NortonLifeLock zveřejnit v červenci. V případě kladného stanoviska by to mohlo otevřít dveře pro vlastně dřívější dokončení transakce, kterou jsme podrobně rozebírali v článku „Pražská burza skýtá titul s více než 30% potenciálem“.


Událostí týdne na pražské burze byl každopádně úpis akcií slovenské Gevorkyan na trhu START. Investoři jakoby si možná i nechávali část prostředků na probíhající další IPO výrobce klik M&T 1997, když zájem o akcie Gevorkyan byl primárně na dolním pásmu cenového rozpětí. I tak se prodej celkem více než 2,93 mil. akcií za kurz 248 stal s objemem 727 mil. s náskokem největší transakcí na trhu START. Připomenout lze, že úpis akcií M&T 1997 končí v úterý 21. června. Zmínit závěrem také E4U coby nejstabilnější dividendový titul na pražské burze. Po více než 10 letech se navíc akcionáři letos nejspíše dočkají navýšené dividendy 7,20 , což by měla posvětit čtvrteční valná hromada. Rozhodný den pro nárok je nicméně tradičně plánován až na konec léta, resp. na 19. září.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688