Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  16.06.2022 09:56:38

Penzijní spoření: strategie fondů a jejich zhodnocení za posledních 5 let (1. díl)

Doplňkové penzijní spoření (nové pezijko) je produktem, který dokáže nabídnout mnohem větší pestrost investičních strategií, než původní penzijní připojištění dodnes sídlící v tzv. transformovaných fondech. Avšak abychom správně zvolili, do kterého fondu peníze vložit, je potřeba o samotných fondech nejdříve něco vědět. 

Nahlédněme proto do jednotlivých typů penzijních fondů a ukažme si, na jakých investičních a rizikových principech fungují. Zapomenout nesmíme ani na poplatky, které výsledek investování ovlivní více, než by se mohlo na první pohled zdát. Co jsou garantované fondy a kdy a nakolik se penzijko daní?

Penzijní společnosti a jejich penzijní fondy

Nejprve ale připomeňme dva pojmy, které se někdy pletou. Penzijní společnost a penzijní fond. Penzijní fond je fondem kolektivního investování, do nějž směřují prostředky účastníka penzijního spoření (plus příspěvek státu, eventuálně ještě i příspěvek zaměstnavatele), a kde jsou vložené peníze spravovány v souladu s investičním nastavením fondu. Penzijní fond smí být spravován pouze licencovanou penzijní společností. Licence uděluje samozřejmě pouze ČNB.

Účastník smí mít v jeden okamžik aktivní smlouvu o doplňkovém penzijním spoření jen s jednou penzijní společností - ale úložky může mít rozděleny mezi více penzijních fondů, které jsou právě touto společností spravovány. Většina penzijních společností na českém trhu provozuje 4 - 5 penzijních fondů (včetně transformovaného). Najdeme však i společnosti s více fondy (KB, ČSOB) nebo s nižším počtem fondů (Rentea od Partners).

Teď už ale nahlédněme na samotné fondy. Vzhledem k tomu, že typů fondů je několik - a odlišují se od sebe v mnoha prvcích, vyžaduje jejich základní srovnání poměrně dlouhý text. Proto jej rozdělím do dvou částí. I tak se samozřejmě dostaneme jen k základním informacím, které jsou pro správné rozhodnutí potřeba. Ovšem jde právě o ten základ, který je snadno využitelný pro konečné rozhodování.

(Povinné) konzervativní penzijní fondy

Penzijní fondy s konzervativním investiční strategií jsou v rámci doplňkového penzijního spoření zakládány povinně ze zákona. Každá penzijní společnost musí nabídnout svým klientům konzervativní fond fungující dle pravidel daných zákonem. 

Ale některé penzijní společnosti vytvořily více než jeden konzervativní fond. Proč? Protože v těch dalších chtějí realizovat trochu odlišnou konzervativní strategii, než je tak, jakou jim přesně diktuje zákon (č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření).

Proto se v oblasti konzervativních penzijních fondů setkáme nejen s názvem Povinný konzervativní fond, ale i s fondy peněžními, spořicími, dluhopisovými nebo garantovanými. Slovo „garantovaný“ nemá s investiční strategií nic společného, pouze říká, že stabilita hodnoty vkladů je zde garantována. Účastník nebude tratit nic z vložených peněz (vyjma odváděných poplatků).

Peněžní (nebo spořicí) fond neznamená nic jiného, než že je většina prostředků ukládána na účtech u bank a v dalších rychle likvidních a hlavně ze zákona pojištěných peněžních produktech. Pokud je dluhopisový fond zařazen mezi konzervativními, pak to znamená, že se soustředí na dluhopisy států a centrálních bank těch zemí, které vykazují dlouhodobou finanční stabilitu.

Konzervativní strategie je založena na minimálním riziku ztráty, protože se investice realizují v těch finančních či fyzických produktech, jejichž hodnota se příliš nekývá ani směrem nahoru, ale ani směrem dolů. Úložka je tu proto stabilní - příliš se nemění - a tak účastník „vydělá“ spíše na státním příspěvku a platbách od svého zaměstnavatele, než na samotné investici. Některé konzervativní fondy zapojují i malou část akciové složky. Ale opravdu minimální.

Výjimka samozřejmě potvrzuje pravidlo, takže i konzervativní fondy si mohou projít větší ztrátou - jako se stalo právě v předchozím roce. Ztráta některých z nich dělala i téměř 5 %. Ve velmi příznivých letech vydělávají okolo 4 %, nicméně příznivých let nebylo zatím mnoho. 

Nejvyšší průměrný výnos za posledních 5 let vykázal mezi konzervativními fondy Conseq konzervativní fond (0,15 % p.a.), na druhé příčce je Allianz konzervativní fond (0,08 % p.a.). Navíc Conseq částečně garantuje prostředky účastníka. Podstatou garance je tu fixace zvýšené hodnoty portfolia každých 5 let (v případě volby asistované strategie životního cyklu). 

Nejhůře za posledních 5 let skončily fondy KB dluhopisový účastnický fond (původně KB spořicí fond (-1,06 % p.a.) a ČSOB garantovaný fond (-0,84 % p.a. - ale zde je ztráta při výběru z penzijka dorovnána do „kladné nuly“).

V souhrnu od roku 2013 nejvíce zhodnotil vklady klientů Generali spořicí fond (6,77 %) a Allianz konzervativní fond (4,35 %). Nejhůře jsou na tom klienti KB dluhopisového účastnického fondu, kde od roku 2013 byly úložky znehodnoceny celkově o -4,71 %.

Malý exkurz do historie zhodnocení? Co třeba rok 2018?

Vyvážené penzijní fondy

Vyvážené penzijní fondy bývají často označovány za penzijní fondy smíšené, protože realizují smíšenou (a proto vyváženou) investiční strategii. Většina těchto penzijních fondů má v názvu slovo „vyvážený fond“, ale setkáme se zde i s fondy dluhopisovými nebo s fondem etickým (od České spořitelny). 

V čem tkví ona smíšenost? V kombinaci konzervativní dluhopisové strategie s investicemi do akcií. Plus peněžní složka pro zachování likvidity. Zde jsou samozřejmě voleny akcie, které z dlouhodobého hlediska vykazují spíše stabilní vývoj, jsou emitovány velkými (i státními) společnostmi se stabilnějším vývojem. Některé fondy sledují i indexaci. Do skupiny smíšených fondů bývají automaticky řazeny všechny, které nesledují konzervativní ani dynamickou investiční strategii.

Ještě na slovíčko o etických fondech. Ty se orientují na tzv. ESG investování (i když v investičním okruhu jej má více fondů, ale název tomu nepřizpůsobily). Co jsou ESG investice? Jde o investování do činností, které splňují ESG kritéria. Ta řeší nejen ekologii, ale i odpovědnost, a to jak sociální, tak tu vůči vlastním zaměstnancům. Zkratka ESG je tvořena ze slov Environmental, Social, Governing (v překladu environmentální, sociální a vůdčí). V češtině bychom je mohli jednoduše nazvat jako společensky odpovědné investice.

U vyvážených penzijních fondů „se hraje“ právě na onen mix málo rizikové strategie, která vyrovná větší ztráty v období propadu trhů, se strategií dynamickou, která umí nabídnout zajímavé výnosy (jež ale nejsou stálé). Zhodnocení je tedy opřeno o akciovou složku, dluhopisy jen zmenšují výkyvy jdoucí oběma směry. Vyvážené fondy nabízejí různé poměry mezi akciovou a dluhopisovou složkou.

Za posledních 5 let se nejlépe dařilo zhodnotit ČSOB vyvážený fond, kde je průměrné zhodnocení na úrovni 4,22 % p.a. Druhým nejlepším byl v posledních 5 letech ČS vyvážený fond s 4,05 % p.a. Na opačné straně jsou pak UNIQA dluhopisový fond s -0,46 % p.a a Conseq dluhopisový fond s 1,39 % p.a

V souhrnném zhodnocení od roku 2013 je na tom nejlépe ČSOB vyvážený fond (36,53 %) a ČS vyvážený fond (33,25 %). Na opačné straně pak najdeme UNIQA dluhopisový fond se zhodnocením 1,91 % od roku 2013. 

Ve druhém dílu nahlédneme do fondů dynamických a také do otázek garance vkladů nebo zdanění výběrů z penzijního spoření i připojištění. (V rámci aktualizace vložím link na druhý díl sem - až bude publikován).

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688