sanep.cz (SANEP)
Investice  |  14.06.2022 09:57:21

Volba prezidenta České republiky preference kandidátů, výsledky prvního a druhého kola





V čele pelotonu kandidátů je Andrej Babiš,
preference generála Petra Pavla prudce klesly

Mezi největší favority v historicky třetích přímých prezidentských volbách, které se budou konat počátkem roku 2023, patří podle červnového průzkumu společnosti SANEP i nadále bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a armádní generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Nutno ale poznamenat, že oproti dubnovému měření se pozice těchto dvou nejsilnějších kandidátů výrazně změnily.

Zatímco expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš si oproti dubnovému měření polepšil o 1,5 procentního bodu a nyní by mu v prvním kole dalo hlas 27,2 procent voličů, bývalý armádní generál Petr Pavel zaznamenal vcelku strmý pokles voličských preferencí. V červnu by mu totiž v prvním kole dalo hlas pouhých 15,1 procent voličů, což znamená pokles voličské přízně o 5,3 procentního bodu oproti dubnu tohoto roku.

Šetření společnosti SANEP prezentuje názory 66,1 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili v kole prvním, a názory 63,2 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se zúčastnili voleb v kole druhém.

Třetí největší počet hlasů by v dubnu získal senátor Pavel Fischer (9,5 %), který dříve působil jako poradce prezidenta Václava Havla a též jako velvyslanec ve Francii a Monaku. Fischer usiloval o prezidentský post již v minulých volbách v roce 2018, kde skohnčil v prvním kole za kandidáty Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem na třetím místě se ziskem 10,2 procenta hlasů.

Za zmínku stojí červnový zisk bývalého českého diplomata v Izraeli a prorektora soukromé vysoké školy CEVRO Tomáše Pojara, o kterém se koncem minulého měsíce začalo spekulovat jako o možném vhodném kandidátovi současné vládní koalice. Pojar by v červnu získal v prvním kole 5,7 procent voličských hlasů, což je jen o 0,3 procenta méně, než by nyní získal další výrazný prezidentský kandidát, předseda odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula (6,2%). Středula se před časem dostal do většího povědomí lidí tím, že začal ostře vystupovat jak proti současnému vládnímu kabinetu, tak i proti kabinetu bývalého premiéra Andreje Babiše. Jeho rázná rétorika a razantní styl, kterým se vymezil proti vládní politice premiéra Petra Fialy, mu bezesporu dávají šance na další politické body a rostoucí přízeň voličů. Zdá se, že Středula dokáže oslovit voliče při řešení současné prohlubující se ekonomické krize daleko srozumitelněji než pětikoaliční vláda premiéra Petra Fialy.

Druhé kolo prezidentských voleb, do kterého by postoupili expremiér Andrej Babiš a armádní generál Petr Pavel, by se ziskem 51,7 procent vyhrál Andrej Babiš a stal by se tak historicky čtvrtým prezidentem samostatné České republiky.









M E T O D O L O G I E

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 13. června 2022 na vybrané skupině 2.231 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 26.178 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Průzkum by vypracován metodou CAWI on/off-line.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Aktuální průzkum vychází v prvním kole pouze z hlasů 66,1 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů, v kole druhém z hlasů 63,2 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688