ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  10.06.2022 11:45:00

Komise zasílá Českým drahám a Österreichische Bundesbahnen prohlášení o námitkách kvůli údajnému kolektivnímu bojkotu - Antimonopolní pravidla

Evropská komise informovala České dráhy (dále jen „ČD“) a Österreichische Bundesbahnen (dále jen „ÖBB“), zavedené železniční podniky z Česka a Rakouska, o svém předběžném stanovisku, že porušily antimonopolní pravidla EU tím, že na trhu s použitými osobními železničními vagony uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy.

Výkonná místopředsedkyně Komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová uvedla: „V rámci zdravé hospodářské soutěže mají evropští občané prospěch z kvalitních a cenově dostupných služeb v osobní železniční dopravě. Atraktivní služby železniční osobní dopravy rovněž podněcují cestující k tomu, aby přešli ze silniční na železniční dopravu, což je zásadní pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu. V dnešním prohlášení o námitkách jsme předběžně zjistili, že ÖBB a ČD porušily pravidla hospodářské soutěže EU tím, že tajnými ujednáními bránily přístupu k použitým vagónům novému účastníkovi na trhu, společnosti RegioJet, což omezilo hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy.“

Prohlášení o námitkách týkající se údajného kolektivního bojkotu společností

V roce 2011 vstoupila na trh dálkové osobní železniční dopravy v Česku česká železniční společnost RegioJet. Aby byla schopna konkurovat společnostem ČD a ÖBB, spoléhala se společnost RegioJet při své činnosti do značné míry na použité vozy.

Komise předběžně zjistila, že mezi lety 2012 a 2016 se ČD a ÖBB účastnily kolektivního bojkotu, jehož cílem bylo udržet si své postavení na trhu a bránit rozšíření společnosti RegioJet jak v Česku, tak na mezinárodní železniční trase mezi Prahou a Vídní. Ke kolektivnímu bojkotu dochází, když se skupina soutěžitelů dohodne na vyloučení skutečného nebo potenciálního konkurenta nebo na ztěžování jeho činností.

Komise zejména zastává předběžný názor, že ČD a ÖBB se dohodly na ztížení přístupu společnosti RegioJet k použitým vozům ÖBB pro dálkovou osobní dopravu. Aby společnost RegioJet nemohla tyto vozy získat, koordinovaly České dráhy a ÖBB své kroky s cílem bojkotovat prodej použitých vozů ÖBB společnosti RegioJet.

Pokud by byl předběžný názor Komise potvrzen, bylo by jednání ČD a ÖBB v rozporu s článkem 101 Smlouvy o fungování Evropské unie (dále jen „SFEU“), který zakazuje protisoutěžní obchodní praktiky, jako je koluze.

Zaslání prohlášení o námitkách nemá vliv na výsledek vyšetřování.

Souvislosti

Šetření Komise bylo zahájeno neohlášenými inspekcemi v červnu 2016.

Prohlášení o námitkách představuje formální krok Komise při vyšetřování údajných porušování antimonopolních pravidel EU. Komise písemně informuje dotčené strany o námitkách, které proti nim byly vzneseny. Strany následně mohou přezkoumat dokumenty obsažené ve spisu Komise, písemně na ně reagovat a vyžádat si ústní slyšení, v rámci něhož sdělí své připomínky k případu zástupcům Komise a vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž.

Pokud Komise poté, co strany uplatní své právo na obhajobu, dospěje k závěru, že existují dostatečné důkazy o protiprávním jednání, může přijmout rozhodnutí zakazující toto jednání a uložit pokutu až do výše 10 % ročního celosvětového obratu dané společnosti.

Pro dokončení antimonopolních šetření protisoutěžního jednání nejsou Komisi stanoveny žádné právní lhůty. Délka antimonopolního šetření záleží na mnoha faktorech, včetně složitosti případu, míry, do jaké podnik s Komisí spolupracuje, a na výkonu práv na obhajobu.

Pro dosažení cílů Zelené dohody EU je kladen důraz na zvýšení účinnosti dopravního systému, přičemž železniční doprava je výrazně upřednostňována jako druh dopravy šetrný k životnímu prostředí. Toho však nelze dosáhnout bez existence účinné hospodářské soutěže.

Další informace

Další informace budou k dispozici pod číslem případu AT. 40401 v registru případů na internetových stránkách Komise věnovaných hospodářské soutěži. Pravidelné zprávy o antimonopolních a kartelových opatřeních jsou k dispozici v týdenním souhrnu těchto zpráv.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688