mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  08.06.2022 14:53:00

Budování evropských společenství (1960–1969) a první krize

společenství států EU

Budování evropských společenství (1960–1969) a první krize

23.02.2009 / 20:50 | Aktualizováno: 08.06.2022 / 14:53

V roce 1960 vznikl Evropský sociální fond na podporu zaměstnanosti. V roce 1961 nechaly úřady NDR postavit zeď okolo západního Berlína, aby zabránily svým občanům v útěcích na Západ. Rok na to Společenství přijalo pravidla pro společnou zemědělskou politiku. Evropa stále ještě pociťovala nedostatek potravin a společná zemědělská politika měla přispět k zajištění potravinové bezpečnosti. Dalším závažným argumentem pro vytvoření společné zemědělské politiky bylo zaostávání evropského zemědělství oproti zemědělství USA. V roce 1962 byl na podporu společné zemědělské politiky vytvořen speciální fond.

Společenství v roce 1963 podepsalo svou první důležitou zahraniční dohodu o pomoci bývalým osmnácti evropským koloniím v Africe. O téměř padesát let později se unie stala největším poskytovatelem zahraniční pomoci na světě. Hlavní podmínkou evropské pomoci je respektování lidských práv ve státech, do kterých je ekonomická a humanitární pomoc směrována.

V roce 1968, kdy Československo obsadily okupační jednotky Varšavské smlouvy, šest zakládajících členů unie (Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko) zrušilo všechny vzájemné celní poplatky na zboží a umožnilo volný obchod mezi členskými státy. Zároveň šestka nastavila stejná dovozní cla na zboží ze třetích zemí a stala se tak celní unií. Byl to první velký milník na cestě k vytvoření největšího obchodního bloku na světě, který dnes Evropská unie představuje.

Kritickou oblastí se v šedesátých letech ukázala otázka pravomocí EHS, jeho rozpočtu a rozšiřování. Prezident de Gaulle vetoval přihlášku Spojeného království do Společenství, a to hned dvakrát (v roce 1963 a 1967), aby zachoval dominantní vliv Francie v Evropě. Z téhož důvodu Francie žádala, aby se rozhodnutí přijímala pouze jednomyslně, zatímco ostatní členské státy naléhaly na většinový princip. Francie rovněž požadovala zmenšení pravomocí Komise. Svoje požadavky, které narazily na odpor zbývajících pěti členů, nějakou dobu prosazovala dokonce bojkotem orgánů EHS. Francouzským požadavkům bylo nakonec vyhověno a role Komise jako nadnárodního prvku byla potlačena. Krize byla zažehnána až v roce 1969 po odstoupení de Gaulla z postu prezidenta. Byla otevřena jednání s prvními kandidáty na přistoupení. Nadcházející období mělo být ve znamení dokončení společného trhu a prohloubení integrace.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688