Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  29.05.2022 22:30:20, aktualizováno 22:40:29

Tom Cruise dosáhl o víkendu s premiérou Top Gun svého nového milníku. Dosud žádný jiný jeho film nevstoupil do kin s takovým úspěchem

 

Devětapadesátiletá superhvězda Tom Cruise se na filmovém plátně objevuje již čtyři desítky let. V návaznosti držitel řady celé řady ocenění, či hvězdy na chodníku slávy, však stále čeká na svého Oscara. Tento víkend se pak s filmem „Top Gun: Maverick“ dočkal také svého kasovně nejúspěšnějšího vstupu do kin. V zámoří totiž prodloužený víkend přinesl pro něj vůbec poprvé překonání hranice 100 mil. dolarů za prodané vstupenky, resp. zatím se dle dostupných údajů částka v 4 735 kinech vyšplhala na 124 mil. dolarů. Tedy v přepočtu diváci utratili více než 2,8 mld. korun.

Díky zítřejšímu svátku v USA (Memorial Day) se dle všeho částka navíc přehoupne přes 150 mil. dolarů. Měl by tak být překonán i dosavadní lídr „Piráti z Karibiku: Na konci světa“. Snímek s Johnny Deppem při vstupu do kin při obdobném prodlouženém 4denním „víkendu“ před 15 lety utržil necelých 140 mil. USD. Ve statistikách 3denního „víkendu“ se každopádně nový Top Gun již na první příčce ocitl. Za zmiňované Piráty totiž diváci tehdy utratili jen necelých 115 mil. USD. Možno však doplnit, že v mezičase vstupenky do kin nemálo podražily. Statistiky jsou tak v tomto ohledu trochu zavádějící.

Tom Cruise zaznamenal jako hlavní postava filmu zatím nejúspěšnější vstup do kin se snímkem Válka světů. Za jeho zhlédnutí v roce 2005 za víkend diváci utratili 64 mil. USD. Celosvětově pak za celou dobu promítání v kinech přinesl tržby téměř 607 mil. USD. Top Gun: Maverick dle startu v kinech, a prvních pozitivních recenzí/kritik, přinese díky také inflaci v souhrnu ještě větší finanční úspěch. Ve studiu Paramount zkrátka již nyní mohou slavit, když film s rozpočtem 170 mil. dolarů jistě v souhrnu přinese tučné zisky. A to nehledě na další miliony dolarů vydané za propagaci snímku, který se měl na plátna kin původně dostat již před 2 lety. Jenže covid…

Top Gun se tak svého pokračování dočkal v kinech nakonec po 36 letech. V pondělí se statistiky za prodané lístky za pokračování rozrostou o kina ze zbytku světa. Údaje tak dále naznačí, zda snímek nebude finančně dokonce mířit směrem k absolutní špičce. „Nestárnoucí“ Tom Cruise, který 3. července oslaví kulatiny, je jistě pro diváky velkým lákadlem.

Níže upoutávka snímku Top Gun: Maverick

Úspěch filmu se může projevit také na akciovém trhu, resp. například dále na „meme“ akciích AMC Entertainment (AMC). Akcie provozovatele kin již v pátek, po prvních zprávách o úspěchu snímku, vystřelily na sever. Posílily nakonec o takřka 18 % na závěrečných 14,43 USD. Stále však daleko za svým loňským nesmyslným 72 USD vrcholem, o kterém jsme psali v článku „Pozitivní „run“ na akcie AMC v úterý zdvojnásobil jejich hodnotu. Firma začala nabízet akcionářům popcorn zdarma“.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688