Export (export.cz)
Ze světa  |  25.05.2022 15:40:21

Afrika dá miliardy do zdravotnictví. Češi chtějí být u toho

Řada zemí Afriky chystá v souvislosti s dopady pandemie nemoci covid-19 miliardové investice do zdravotnického sektoru. Čeští exportéři přitom mají dobré renomé a nabízejí komplexní řešení včetně financování, které je africkým potřebám šité na míru. Otevírají se jim tak zajímavé příležitosti, jak se na afrických trzích prosadit.

Ilustrační foto Shutterstock

Přesvědčit se o tom mohli účastníci Česko-afrického zdravotnického fóra, které proběhlo minulý týden v Černínském paláci. Unikátní bylo hned ze dvou pohledů. Vzhledem k účasti šesti ministrů zdravotnictví a dalších delegací na ministerské úrovni šlo o největší africké setkání v novodobé české historii. Navíc nezůstalo jen u nabídky know-how, ale i konkrétních produktů: prezentační akce českých výrobců zařízení pro laboratoře, ambulance či nemocnice proběhalo pod hlavičkou Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP).

Velké nemocnice i ambulance v regionech

Klíčová odvětví a investice do zdravotnictví na fóru představil například egyptský šéf resortu Khaled Abdal Ghaffar. Téměř stomilionový Egypt se chce v rámci programu Egypt 2030 soustředit na výstavbu šesti velkých spádových nemocnic, z nichž tři již stojí. „Základní myšlenkou je představa, že zdraví není pro někoho, kdo si to může dovolit, ale základní lidské právo,“ vysvětlil ministr. Kromě zařízení pro specializovaná pracoviště, porodnice nebo jednotky intenzivní péče hledá Egypt také dodavatele vybavení pro spádové ambulance. Do modernizace „takamulů“, tedy regionálních zdravotních středisek, chce Egypt investovat v přepočtu 3,6 miliard korun.

Velké plány představilo také Pobřeží slonoviny, země, která před koronavirem vykazovala roční osmiprocentní růst HDP. Loňské výdaje na zdravotnictví (včetně farmaceutik) činily 2,3 miliard USD a stabilně se mají postupně navyšovat. „Česká republika je zemí, která dosáhla obrovského pokroku v oblasti zdravotnictví, a to jak z hlediska infrastruktury, tak zdravotnického vybavení, jako je zobrazovací technika, lůžka, přeprava pacientů, digitalizace a podobně,“ prohlásil Pierre Dimba, ministr zdravotnictví Pobřeží slonoviny. Zájem má přitom nejen o vybavení, ale i znalosti a dovednosti. „S našimi českými partnery jsme diskutovali možnost zřízení center excelence, která by školila personál přímo na místě, aby mohl provádět údržbu zařízení,“ doplnil Pierre Dimba.

Jednou ze strategií firem sdružených v AVDZP je přitom právě nejen export jednotlivých výrobků i zdravotnických celků, ale i poskytování školení a servis. „Věříme, že toto svým významem unikátní setkání přinese nové příležitosti pro naše firmy a možnosti rozvoje spolupráce v posilování zdravotnických kapacit v Africe,“ říká k tomu místopředseda představenstva Petr Foit.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se Sylvií Tembo Masebo,  šéfkou resortu zdravotnictví Zambie. Foto MZV ČR

Česká stopa v Africe: letiště i mosty

Afrika nepatří mezi největší obchodní partnery Česka, dynamika vzájemného byznysu je ale na vzestupné křivce. Za posledních deset let se objem exportu zdvojnásobil na 53 miliard korun ročně, což je víc, než kolik české firmy vyvážejí do Latinské Ameriky nebo do Indie. Řada společností má také za sebou zajímavé zakázky.

Bezesporu největší českou stopou v Africe za posledních 50 let je zakázka české firmy Transcon ES na rekonstrukci celkem pěti regionálních letišť v Senegalu. Česká firma Knight, jejímž subdodavatelem je mostárna MCE Slaný, zase v Ghaně získala kontrakt na celkem 200 ocelových mostů.

Firmy sdružené v AVDZP mají za sebou desítky zakázek pro Afriku. Vybavily mimo jiné JIP na University Teaching Hospital, největší nemocnici v Zambii. Formou humanitární pomoci, kterou se Česko rozhodlo pomoci zemím zasaženým vlnou epidemie koronaviru, putovaly sdružené dodávky českých výrobců také například do Ghany, Etiopie, Jihoafrické republiky nebo Maroka.

„V Africe máme velmi dobrou pověst, jsme stále více vidět. Pražské fórum berme jako pozvánku, abychom v budoucnu dělali ještě více,“ dodal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Blahoslav Hruška



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688