Research (Česká spořitelna)
Investice  |  17.05.2022 09:00:24

Od třetí světové, kde štěstí a bohatství

Něco optimistického po ránu: podle Metaculus (agregátor předpovědí založeny na předpokladu kolektivní moudrosti) je pravděpodobnost, že začne třetí světová před rokem 2050, 25%. 

Když už mluvíme o Rusku: ruský rubl posílil během května pod úrovně, kde byl před válkou. Nejde o vyjádřené síly ekonomiky, ale především o kombinaci poklesu dovozů, vysokých cen komodit (ovlivňující nárůst dovozů) a povinnost firem 80% deviz směnit do rublů.

Rusko přestalo publikovat měsíční data obchodní bilanceNicméně na obchod musí být 2, v případě obchodní bilance 2 státy. Data protistran známe: tak např. dovozy z Německa poklesly o téměř 60% (březen) a z Číny o více než 1/4 (duben) => spotřeba a investice v Rusku musí klesat. 

Kolegové Tereza Hrtúsová a Radek Novák se podívali na význam ropy a plynu v rozpočtu Ruska: 36% = podíl příjmů Ruska z ropy a plynu v roce 2021 na celkových příjmech státního rozpočtu. Z toho 78% na ropu a pouze 18% na plyn (daně z těžby a cla z vývozu těchto komodit). Více v reportu. Ruská ropa se obchoduje nyní s diskontem ve srovnání s Brent. Průměrná cena uralské byla v loni 69 USD za barel, za poslední dva měsíce průměr vzrostl na 81 = +17% nárůst. Ve skutečnosti pravděpodobně příjmy vzrostly o něco více, protože Rusko vyváží i dost ropných produktů a v posledních měsících vrostla rafinérská maržeRusko tak může využívat plyn pro vydírání Evropy, včetně přerušování dodávek. 

Aktualita: Gazprom si neobjednal na červen tranzitní kapacitu pro export plynu do Evropy ve Velkých Kapušanech na Slovensku. Už dříve si neobjednal kapacitu v plynovodu Yamal.

Ještě jeden pohled na plyn, tentokrát německou optikou: Německo dováželo polovinu plynu z Ruska už na přelomu 80. a 90. let. V roce 2010 40%, pak opět růst. V absolutním měřítku vzrostl objem o více než 80%. 

Tak a jdeme na více příjemné záležitosti: štěstí a bohatství. Které činnosti nejvíce zvyšují štěstí? Podle podrobné studie je to sex, kultura, cvičení a práce na zahradě. OK, to se dalo tušit. Mimochodem, v transakčních datech jsme viděli, že během covidu jsme dost utráceli v hobby marketech. Pro psychickou pohodu národa to dávalo smysl.

Co práce a studium? No, výsledek mě překvapil: ze 40 činností dělá lidi méně šťastnými než práce a studium pouze nemoc v posteli. V to jsem divný. Těším se do práce, ale i rýmečku (že si konečně v klidu něco přečtu). Mimochodem doufám, že se činnosti násobí: když chodím po horách, tak často přitom poslouchám podcasty: 6,18*1,41=8,7

"Vzdělání je víc než všechna ostatní zařízení lidského původu velkým vyrovnávačem podmínek lidí - je to kolo rovnováhy společenského systému." Horace Mann

A jdeme na bohatství. Kdo je v USA top boháč? 140 tisíc Američanů s top 0,05% příjmy vydělávají více než 1,6 mil. USD ročně. Ale teď pozor: jsou nejčastěji majitelem nějakého místního businessu, jako např. prodejce aut nebo distributor nápojů. Ano, nemusíte být Jobs nebo založit technologický start-up, abyste vylezli po příjmovém žebříčku nahoru.

Studie tak ukazuje několik zajímavých věcí: 1) plat z vás boháče neudělá. Investice a vlastnictví ano. 2) k bohatství se dá dostat podnikáním v neatraktivních odvětvích. 3) pomůže, když si vybudujete lokální monopolní sílu.

A jaké je spojení mezi štěstím a bohatstvím? Díky jedné vlivné studii hvězdy behaviorální ekonomie Daniela Kahnemana se dlouho mělo se za to, že bohatství zvyšuje štěstí, ale jen do určité výše. To už neplatí. Nová studie na lepších datech ukázala, že štěstí lineárně roste s logaritmem příjmů. To znamená, že platí klesající návratnost, ale přesto vyšší příjmy jsou spojeny jak s lepším každodenním pocitem, tak s celkovou spokojeností se životem.

Četl jsem, že stoletý muž oslavil 84 pracovní výročí u firmy, kde nastoupil ve svých 15 letech. Když mi ještě někdo řekne, že jsem ve Spořce moc dlouho, tak mu řeknu, že nejsem ani ve čtvrtině. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Přečtěte si také:

29.06.2017Technologická revoluce může rozpoutat třetí světovou válku Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
14.01.2017Kde žijí a jak přišli k penězům světoví dolaroví miliardáři? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.11.2016Kde se bohatství dědí, a kde boháči museli začínat od píky? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688