Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  13.05.2022 16:52:16

Týden na akciových trzích: Praha pokulhávala za Evropou, Amerika prohlubuje ztráty - Komentář

Mezi nejdůležitější makrodata tohoto týdne se bezpochyby zařadila inflace v USA. Meziročně sice již mírně klesla, avšak méně než se čekalo. Drobný pokles však nic nemění na tom, že americká inflace je stále vysoká a spekuluje se o tom, jestli tamní centrální banka Fed neutáhne šrouby měnové politiky více než se odhaduje. Pro akcie nepříliš radostný výhled.

Inflace byla zveřejněna i u nás. Opět podstatně vzrostla. Důležitější informací pro trhy nicméně bylo jmenování nového guvernéra ČNB. Stal se jím Aleš Michl.

Koruna skokově oslabila, poprvé když na veřejnost prosákla spekulace o jeho jmenování a podruhé v samotný den jmenování. Dohromady o zhruba jednu korunu za euro. To se snažila hasit ČNB a intervencí dosáhla částečného posílení. Nový guvernér se ujme úřadu od 1. července. Patří do tábora holubic a je tedy možné, že sazby se již od července zvedat nebudou, což by mohlo vést k vyšší a déletrvající inflaci. A ještě pro úplnost, v červenci končí mandát dalším třem členům bankovní rady ČNB. Prezident jmenuje nové (nebo prodlouží mandát stávajícím) a dá se předpokládat, že to budou takový, kteří mají stejné cítění ohledně vývoje měnové politiky jako nový guvernér.

 

Americký trh

Hlavní index S&P500 spadl po více než roce pod hranici 4 tisíc bodů. Za první čtyři dny (Po-Čt) tohoto týdne smazal 4,69 % (3 930,08 b.) ze své hodnoty. Dnes sice otevírá silnější o asi procento a dále roste zpět nad 4 tis. (+2,25 %, 4020 b.), ale na eliminaci poklesu od začátku tohoto týdne to pravděpodobně stačit nebude. Celotýdenní pokles by mohl být někde mezi 2-3 % a bude to tak šestý ztrátový týden v řadě.

 

Evropské akciové trhy

Evropský index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování roste o slušná 2,00 % (432,89 b.). Index posiluje od začátku dnešní obchodní seance a navíc dostal další impuls v podobě pozitivního otevření zámořských trhů. Za celý týden tak s největší pravděpodobností, na rozdíl od trhů v Americe, zaznamená týdenní zisk (+0,69 %). Přeruší se tak mizerná série čtyř týdenních poklesů v řadě.

 

Pražská burza

Pátek

Dnes to byl na pražský parket docela pěkný pohled. Podobně jako ostatní evropské burzy posílil o +1,36 % (1 296,91 b.).

Téměř všechny tituly skončily v plusu. Peloton vedla Komerční banka se ziskem +3,22 % (737 CZK). Na druhém místě s růstem +3,07 % (302 CZK) se předvedla Kofola. A za zmínku určitě stojí ČEZ. Dnes potěšil investory růstem o +1,58 % (1 030 CZK). Mám za to, že to je stále dozvuk silných kvartálních výsledků (níže).

Jedinou výjimkou byl Avast. Dnes odepsal 1,04 % (148 CZK). Cena jeho akcií klesá prakticky již dva měsíce. Jako důvod vidím ne příliš přesvědčivé výsledky za 1Q22 (minulý týden) a dále pak nejistotu a protahování fúze s Notronem.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

Pátek byl vlastě také pouze jediný den v týdnu, kdy výrazněji posilovala a částečně tak zmírnila ztráty od začátku týdne. Hlavní index PX se zastavil těsně pod hranicí 1 300 bodů a celkem za týden poklesl o 0,69 % (1 296,91 b.).

Pouze tři na pražské burze obchodované společnosti v týdenním hodnocení rostly. Králem je tentokráte ČEZ se slušným růstem o +4,30 % (1 030 CZK). Opět se cena dostala nad magickou hranici 1 000 CZK. Akcie z mého pohledu rostly ve světle silných kvartálních čísel a zvýšeného výhledu (níže). Pojišťovna VIG (+0,87 %, 579 CZK) vzrostla beze zpráv v očekávání hospodářských výsledků, které jsou na programu příští úterý. A do třetice předvedla růst Kofola (+0,67 %, 302 CZK). Na titulu nebyla žádná kurzotvorná zpráva, „pouze“ připomínáme, že jsme pro Kofolu vydali novou cílovou cenu (381 CZK) a doporučení (Koupit) – níže.

Výkon pražské burzy tlumily tento týden zejména banky, které stály v čele odpadlíků. Erste klesá již třetí týden v řadě, tento týden to bylo o 2,51 % (697,80 CZK), Moneta ztratila 5,04 % (81 CZK) a Komerční banka -1,73 % (737 CZK). Vůbec nejhůře na tom byla Pilulka (-22,08 %, 935 CZK), která neposílila 10 týdnů v řadě. Graf ceny akcií nevypadá nejlépe, prakticky od poloviny ledna, kdy dosáhla rekordní úrovně (1 800 CZK) klesá. V posledních dnech nepomohlo, že Pilulka odhaduje nižší roční růst. A ještě rychlá zmínka o Avastu (-5,76 %, 148 CZK), tento týden spadl na druhé místo od konce. V tomto případě připomínám, že potenciál k nabídkové ceně od společnosti Norton je téměř 35 %.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Dlouho očekávanou událostí tohoto týdne byly kvartální výsledky ČEZu. Reportovaná čísla byla velmi silná, podstatně lepší v meziročním srovnání. Netřeba dodávat, že doslova zesměšnily konsensus trhu. Pozitivně se na hospodaření projevila vysoká cena elektřiny. Vedení ČEZ zvýšilo celoroční cíle. Náš komentář si můžete přečíst zde https://bit.ly/CEZ_1Q22results_CZ.

 

Vydali jsme aktualizaci pro Kofolu. Naše nová cílová cena 381 CZK nabízí potenciál 30% růstu. Netřeba dodávat, že titulu jsme přiřadili doporučení Koupit. Analýzu naleznete zde https://bit.ly/Kofola_20220512upd.

 

Co se dá čekat příští týden?

úterý oznámí výsledky pojišťovna VIG (titul nesledujeme).

 

Další faktory, které budou mít vliv na akciové trhy bude končící výsledková sezóna, šíření viru covid-19 zejména v Číně a s tím spojená omezení (lockdown). A také válka na Ukrajině.

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688