Patrik Madle (ČSOB)
Akcie v ČR  |  12.05.2022 14:21:52

Skupina ČSOB v 1. čtvrtletí: Růst úrokového výnosu, vynikající kvalita úvěrů a intenzivní pomoc ukrajinským uprchlíkům

Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí roku 2022 zaznamenala čistý zisk ve výši 4,6 miliardy korun. Vzrostl zájem o úvěry, zejména ve firemním sektoru. Pokračoval silný růst vkladů a investic do podílových fondů. Skupina ČSOB se také intenzivně zapojila do pomoci ukrajinským uprchlíkům.

“Přestože je toto má první příležitost seznámit vás s kvartálními výsledky, rád bych začal s pro mne lidsky ještě důležitější zprávou, která se váže k předchozímu čtvrtletí. Je jí zapojení celé skupiny ČSOB i mých kolegů jednotlivě do pomoci lidem z Ukrajiny. Jsem rád, že ihned po vypuknutí války jsme podpořili veřejnou sbírku SOS Ukrajina. Cílem našeho zapojení bylo vybrat 25 milionů korun a současně jsme se zavázali, že tuto částku ještě zdvojnásobíme. A protože lidé přispívali i po splnění cíle sbírky, odešlo nakonec na účet Člověka v tísni 58 milionů korun. Zároveň jsme okamžitě pro desítky tisíc ukrajinských uprchlíků zajistili zakládání účtů s příspěvkem pro jednodušší začátek. Celkem jsme je podpořili částkou převyšující 250 milionů. A jako první jsme umožnili online podání žádosti o humanitární dávku pomocí bankovní identity. Za tím vším stojí nemalé úsilí a hodně práce a já musím před kolegy, kteří vše rychle zařídili, jen smeknout,“ zdůrazňuje nový generální ředitel ČSOB Aleš Blažek a k finančním výsledkům dodává: “Smekám také před čtvrtletními výsledky a děkuji kolegům za práci, která tyto skvělé výsledky zajistila. Hlavní vliv na ziskovost naší bankopojišťovací skupiny měl v prvním čtvrtletí především růst čistého úrokového výnosu a výborná kvalita úvěrů. Celkový objem poskytnutých úvěrů se zvýšil meziročně o sedm procent. Naše kapitálová pozice a likvidita jsou na vynikající úrovni.”

  • Čistý zisk činil 4,6 mld. (meziročně vyšší o 68 %).
  • Celkový objem úvěrů byl 851 mld. (meziročně vyšší o 7 %).
  • Objem úvěrů na bydlení dosáhl 495 mld. (meziroční nárůst o 2 %).
  • Objem celkových klientských vkladů narostl na 1 179 mld. (meziročně o 7 %). Vklady celkem dosáhly 1 353 mld. (meziroční růst o 19 %).
  • Objem aktiv pod správou činil 290 mld. (meziročně více o 14 %).
  • Provozní výnosy byly 11,9 mld. (meziročně vyšší o 41 %).
  • Provozní náklady bez bankovních daní činily 4,9 mld. (meziroční zvýšení o 14 %).
  • ČSOB drží silnou kapitálovou pozici a vynikající likviditu. Kapitálový poměr Tier 1 byl na konci prvního kvartálu 21,6 procenta.
  • Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci března 1,88 procenta.
  • Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 53 procent a transakcí o 46 procent.
  • ČSOB získala stoprocentní podíl ve fintechu Mallpay , největším poskytovateli odložených plateb v Česku.
  • Firmy mohou od února otevírat účty online, což ČSOB umožnila jako první na trhu.
  • Prostřednictvím nové služby ČSOB NaDobrouVěc mohou klienti každou platbou kartou přispívat na dobročinnost.
  • Aplikace ČSOB Filip získala 1. místo v kategorii Charitativně komunikační projekt Fóra dárců 2021.

Růst vkladů a investic

Objem celkových vkladů klientů vzrostl o 7 procent a objem aktiv pod správou o 14 procent. Objem majetku v podílových fondech stoupl o 22 procent. Postavení největšího fondu na trhu udržel ČSOB Bohatství. Objem úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, se meziročně zvýšil o dvě procenta, což znamenalo zpomalení růstu. Zájem polevil i kvůli prudkému zvýšování úroků Českou národní bankou.  Zdražování úvěrů nejvíce dopadá na mladou generaci. Proto jsme přišli s programem ‘Do vlastního’ určeným pro žadatele o hypotéky ve věku do 36 let. Program zahrnuje slevu půl procentního bodu z úrokové sazby na financování bydlení a také výhodné životní pojištění Náš život,” uvádí Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Firemní úvěry rostly

Pokračoval zvýšený zájem o úvěry u firem. “Poptávku po úvěrech našich firemních klientů zvyšuje i potřeba financování provozu. Podniky meziročně platí mnohem více za energie, paliva i řadu dalších vstupů, snaží se rovněž předzásobit, sjednávat měnové zajištění a myslí také na dlouhodobé investice,” popisuje Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Mobilní bankovnictví na vzestupu

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 53 procent a transakcí o 46 procent. Nedílnou součástí aplikace je virtuální asistentka Kate, která zvládá stále více situací, nově například umí okamžitě změnit týdenní limit na kartě. “Chceme, aby mobilní bankovnictví ČSOB Smart s virtuální asistentkou Kate bylo v budoucnu nejpoužívanější bankovní aplikací na českém trhu,” shrnuje Jan Sadil. V retailové oblasti se skupina intenzivně věnuje pomoci a otevírání účtů ukrajinským uprchlíkům. Aktuálně bylo založeno přes 100 tisíc nových účtů.

Prioritou udržitelnost a životní prostředí

Součástí strategie skupiny ČSOB je udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Od loňského června ČSOB nefinancuje uhelné odvětví. Loni otevřená regionální centrála v Hradci Králové získala certifikát LEED Platinum a zařadila se tak mezi environmentálně nejšetrnější evropské budovy. ČSOB rovněž vybrala šest startupů pro mimořádnou vlnu Green Challenge akcelerátoru Start it @ČSOB .

Vybrané ukazatele skupiny ČSOB

1Q 2021

1Q 2022

Meziroční změna

Čistý zisk (mld. )

2,7

4,6

+68 %

Poměr nákladů a výnosů (bez bankovních daní)

51,1 %

41,5 %

-9,6 p.b.

Objem úvěrů (mld. )

794,7

851,0

+7 %

Objem vkladů (mld. )

1 142

1 353

+19 %

Aktiva pod správou (mld. )

255,3

290,4

+14 %

Kapitálový poměr Tier 1 (CET 1)

24,3 %

21,6 %

- 2,7 p.b.

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (CCR)

-0,16 %

-0,11 %

-0,05 p.b.



Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688