Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.05.2022 14:00:46, aktualizováno 14.05.2022 09:10:00

Skupina ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 4,6 mld. Kč. Pomohl zájem o firemní úvěry

Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí zaznamenala čistý zisk ve výši 4,6 miliardy . Vzrostl zájem o úvěry, zejména ve firemním sektoru. Pokračoval silný růst vkladů a investic do podílových fondů. Výsledky za první tři měsíce letošního bankovní skupina oznamuje poprvé pod vedením nového generálního ředitele Aleše Blažka.

"Hlavní vliv na ziskovost naší bankopojišťovací skupiny měl v prvním čtvrtletí především růst čistého úrokového výnosu a výborná kvalita úvěrů. Celkový objem poskytnutých úvěrů se zvýšil meziročně o sedm procent. Naše kapitálová pozice a likvidita jsou na vynikající úrovni,” uvedl Blažek v tiskovém prohlášení k hospodářským výsledkům.

Hlavní čísla hospodaření

Čistý zisk byl v prvním čtvrtletí meziročně vyšší o 68 procent. Celkový objem úvěrů dosáhl 851 miliard při meziročním zvýšení o 7 %. Objem úvěrů na bydlení narostl mezirořčně o 2 procenta na 495 mld. . Objem celkových klientských vkladů narostl na 1 179 mld. , meziročně o 7 %. Vklady celkem dosáhly 1 353 mld. , což značí meziroční růst o 19 %. Objem aktiv pod správou činil v závěru prvního kvartálu 290 mld. , meziročně o 14 % více. Provozní výnosy se zvýšily na 11,9 mld. , meziročně o 41 %.

Kapitálový poměr Tier 1 byl na konci prvního kvartálu 21,6 procenta. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci března 1,88 procenta.

Tabulka: Výsledky ČSOB za 1Q22

01

Růst vkladů a investic

Objem celkových vkladů klientů vzrostl o 7 procent a objem aktiv pod správou narostl o 14 procent. Objem majetku v podílových fondech stoupl o 22 procent. Postavení největšího fondu na trhu udržel ČSOB Bohatství. Objem úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, se meziročně zvýšil o dvě procenta, což znamenalo zpomalení růstu. Zájem polevil i kvůli prudkému zvýšování úroků Českou národní bankou.

Firemní úvěry rostly

Pokračoval zvýšený zájem o úvěry u firem. “Poptávku po úvěrech našich firemních klientů zvyšuje i potřeba financování provozu. Podniky meziročně platí mnohem více za energie, paliva i řadu dalších vstupů, snaží se rovněž předzásobit, sjednávat měnové zajištění a myslí také na dlouhodobé investice,” popisuje Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Mobilní bankovnictví na vzestupu

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 53 procent a transakcí o 46 procent. Nedílnou součástí aplikace je virtuální asistentka Kate, která zvládá stále více situací, nově například umí okamžitě změnit týdenní limit na kartě. “Chceme, aby mobilní bankovnictví ČSOB Smart s virtuální asistentkou Kate bylo v budoucnu nejpoužívanější bankovní aplikací na českém trhu,” shrnuje Jan Sadil. V retailové oblasti se skupina intenzivně věnuje pomoci a otevírání účtů ukrajinským uprchlíkům. Aktuálně bylo založeno přes 100 tisíc nových účtů.

Prioritou udržitelnost a životní prostředí


Součástí strategie skupiny ČSOB je udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Od loňského června ČSOB nefinancuje uhelné odvětví. Loni otevřená regionální centrála v Hradci Králové získala certifikát LEED Platinum a zařadila se tak mezi environmentálně nejšetrnější evropské budovy. ČSOB rovněž vybrala šest startupů pro mimořádnou vlnu Green Challenge akcelerátoru Start it @ČSOB.

Skupina ČSOB je vedoucím účastníkem na bankovním trhu v České republice. Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v online prostředí i na pobočkách. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.


V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Díky Hypoteční bance a ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca 500 miliard korun. Naším cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688